Opwekking 2024: programma pinksterconferentie Opwekking

Last Updated on 7 mei 2024 by M.G. Sulman

In het weekend van 17 t/m 20 mei 2024 vindt de Pinksterconferentie Opwekking plaats. De laatste jaren wordt dit evenement gehouden op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Het is alweer de 54e editie van deze conferentie, die zijn oorsprong vindt in de pinksterkerken. Sinds 1971 wordt Opwekking, ook wel bekend als de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking, jaarlijks tijdens Pinksteren georganiseerd. In 2018 trok dit christelijke en interkerkelijke evenement zo’n 75.000 bezoekers, waardoor het het grootste christelijke evenement van Nederland is geworden. De 52e editie van Opwekking trok over het gehele weekend een bezoekersaantal van tussen de 60.000 en 65.000 mensen. 

Het grote kruis en een deel van de samenkomsttent op het hoofdterrein van Opwekking (2013) / Bron: Wikimedia Commons

Opwekking trekt mensen aan van allerlei snit

Tegenwoordig trekt de Pinksterconferentie Opwekking een diverse groep mensen aan. Mensen van verschillende achtergronden, zoals katholieken, protestanten, pinkstergelovigen en gereformeerden, komen samen op dit festival. Het is een plek waar mensen van allerlei denominaties elkaar ontmoeten. Voor elke leeftijdsgroep is er een speciaal programma beschikbaar, inclusief volwassenen, jongeren, tieners, kinderen en verstandelijk gehandicapten. Het mooie is dat deze programma’s gratis toegankelijk zijn. De enige kosten die een daggast heeft, zijn die voor een parkeerkaart.

Pinksterconferentie Opwekking

Opwekking organiseert van van vrijdag 7 t/m maandag 10 juni 2019 alweer voor de 49e keer haar jaarlijkse pinksterconferentie. Deze zal plaatsvinden op het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen. Door de jaren heen is deze gezinsconferentie voor christenen van allerlei pluimage aan deelnemen, uitgegroeid tot het grootste christelijke evenement in Nederland. Jaarlijks komen vele tienduizenden christenen samen om met elkaar het pinksterfeest te vieren en uit Gods Woord te leren en Hem te aanbidden. De 48e editie van Opwekking (18-21 mei 2018) trok over het gehele weekend een bezoekersaantal van 75.000 mensen. Het evenement biedt programma’s voor alle leeftijden. Veel conferentiegangers hebben tijdens deze dagen een ontmoeting met God en gaan veranderd en opgebouwd terug naar huis.

Opwekking in vogelvlucht

Ieder jaar wordt het evenement van vrijdagavond tot en met maandagmiddag gehouden in het pinksterweekend. van oudsher komt Opwekking voort uit de pinksterbeweging, maar er komen bezoekers uit verschillende kerken en van verschillende signatuur. Mensen vinden elkaar op grond van hun geloof in Jezus de Messias.

Het festival biedt kampeerfaciliteiten, waardoor mensen het hele weekend kunnen blijven kamperen. Ook is het mogelijk om slechts één dag te komen. Het is een buitenconferentie met optredens in de open lucht en diensten in tenten. Voor veel bezoekers is de sing-in een hoogtepunt. Ieder jaar worden op de conferentie nieuwe Opwekkingsliederen gepresenteerd, die tegenwoordig ook in veel traditionele kerken worden gezongen. Op 28 februari 2011 kopte het Nederlands Dagblad: ‘Steeds meer Opwekking in GKV-diensten’. De krant berichtte dat in ruim tweederde van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) Opwekkingsliederen worden gezongen.

Er wordt geen entreegeld geheven. Het pinksterfestival draait op talloze vrijwilligers. Rondom Pinksteren groeit het aantal vrijwilligers uit tot zo’n 2.500 mensen die tijdelijk werkzaamheden uitvoeren voor de Opwekkingsconferentie.

Bezoekers betalen hooguit parkeergeld en verblijfskosten voor de camping als ze daar gebruik van maken. Via collectes wordt geld binnengehaald om de kosten te kunnen betalen.

Nieuwe liederen (opwekkingsliederen)

Tijdens de Pinksterconferentie worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder samenkomsten, seminars, workshops en concerten. Een belangrijk onderdeel van de conferentie zijn de muzikale aanbiddingssessies, waarin er gezongen wordt met behulp van de Opwekkingsliederen.

Opwekkingsliederen zijn een verzameling van christelijke liederen die gebruikt worden in veel kerken en gemeenschappen in Nederland en daarbuiten. Deze liederen worden regelmatig bijgewerkt en er worden nieuwe liederen toegevoegd aan de bundel. Tijdens de Pinksterconferentie Opwekking worden vaak nieuwe liederen geïntroduceerd. Deze liederen worden geselecteerd op basis van hun theologische inhoud, muzikale kwaliteit en relevantie voor de hedendaagse kerk.

De nieuwe liederen worden meestal gepresenteerd tijdens de samenkomsten en aanbiddingsmomenten op de conferentie. Ze worden gezongen door de aanwezigen, die de gelegenheid krijgen om de nieuwe liederen te leren en er actief aan deel te nemen. Na de conferentie worden de nieuwe liederen vaak opgenomen en uitgebracht op cd’s en songbooks, zodat ze ook beschikbaar zijn voor kerken en gemeenschappen die niet aanwezig waren op de conferentie.

De Pinksterconferentie Opwekking en de introductie van nieuwe liederen in de Opwekkingsbundel dragen bij aan het vernieuwen en versterken van de aanbidding in de christelijke gemeenschap, en bieden een gelegenheid voor gelovigen om samen te komen en God te aanbidden met eigentijdse muziek en teksten.

Dit zijn (anno 2024) de top 10 meest gezongen Opwekkingsliederen, op basis van populariteit en frequentie van gebruik:

 1. Opwekking 488 – “Stil, mijn ziel, wees stil”
 2. Opwekking 717 – “Tienduizend redenen (Bless the Lord)”
 3. Opwekking 764 – “Jezus, overwinnaar”
 4. Opwekking 764 – “Als een hert dat verlangt naar water”
 5. Opwekking 599 – “Juicht, want Jezus is Heer”
 6. Opwekking 770 – “Mijn hulp is van U, Heer”
 7. Opwekking 642 – “Ik bouw op U”
 8. Opwekking 488 – “Aan uw voeten Heer”
 9. Opwekking 717 – “Zoek eerst het Koninkrijk van God”
 10. Opwekking 789 – “Jezus alleen, U behoort het leven”

Opwekking 2024 kort en krachtig

Datum

De Pinksterconferentie Opwekking 2024 vindt plaats van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei. Het evenement valt dus in het pinksterweekend, wat een speciale betekenis heeft voor dit christelijke festival.

Pinksteren is een christelijk feest dat de uitstorting van de Heilige Geest herdenkt. Het valt zeven weken na Pasen, waardoor het ook wel het ‘vijftigste’ dag wordt genoemd, verwijzend naar het Griekse woord pentèkostè.

Kosten

Bij de Pinksterconferentie Opwekking wordt er geen entreegeld gevraagd. In plaats daarvan worden er collectes gehouden om de kosten te dekken. Je betaalt echter wel voor registratie, kamperen en parkeren.

Voor het kamperen worden tarieven per persoon gehanteerd, inclusief btw en registratiekosten, maar exclusief toeristenbelasting. Voor daggasten gelden alleen registratiekosten. Als je met de auto komt, heb je een parkeerkaart nodig voor een dag of het hele weekend.

De toeristenbelasting bedraagt €4,35 per persoon voor de volledige conferentie (€1,45 per persoon per nacht). Op het aanmeldformulier worden per betalende kampeerder 3 nachten vermeld. Medewerkers betalen geen toeristenbelasting.

Het tarief kan worden verlaagd met een vroegboekkorting, die op het aanmeldformulier als een negatief bedrag wordt weergegeven. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het kampeermiddel.

Kampeerders die met de auto komen en willen parkeren op het conferentieterrein hebben een parkeerkaart nodig. Voor kampeerauto’s die als kampeermiddel worden gebruikt, is geen parkeerkaart nodig.

Medewerkers hebben recht op een gratis parkeerkaart, die automatisch wordt verrekend bij de aanmelding. Medewerkers die op en neer reizen en als daggast naar het conferentieterrein komen, krijgen gratis dagtickets.

Aanmelden

Om deel te nemen aan de Pinksterconferentie Opwekking kun je je aanmelden op de website https://www.pinksterconferentie.nl/aanmelden/. Op deze pagina kun je het aanmeldformulier invullen en de nodige gegevens verstrekken om je registratie te voltooien.

Thema

Het thema van de Pinksterconferentie 2024 van Stichting Opwekking is ‘Dichterbij’.

De Bijbel vertelt ons het prachtige verhaal van God die verlangt naar een diepe relatie met ons. Zelfs na de zondeval stond God klaar om de kloof te overbruggen, en dat deed Hij door Jezus. Jezus kwam naar ons toe, zette zijn heerlijkheid opzij en maakte het mogelijk om weer dicht bij de Vader te komen. Met de Heilige Geest wordt God nóg dichterbij, Hij woont zelfs in ons!

Net zoals de verloren zoon die terugkeert naar huis, worden ook wij uitgenodigd om dichterbij te komen. Het is een reis van transformatie, waarbij we steeds meer op Jezus gaan lijken. Of je nu verloren bent geweest of altijd al dichtbij God hebt geleefd, er is altijd ruimte om nog dichterbij te komen.

Gods ultieme plan is om dichterbij te komen door zijn Geest in ons te laten wonen. Dit verandert niet alleen ons, maar ook de wereld om ons heen. En vanuit deze nauwe relatie met God, mogen we anderen dichter bij Jezus brengen, net zoals de Samaritaanse vrouw dat deed!

Hoofdprogramma

Hier is een overzicht van het hoofdprogramma van de Pinksterconferentie Opwekking 2024:

🎤🙌 Hoofdprogramma: Vrijdag 🙌🎤

19.30 – 21.30 uur 🌟 Chris van Zwol 🌟 “Voel je welkom in mijn aanwezigheid.”

🎪 Samenkomst – Grote tent

22.00 – 23.00 uur 🙏 Gebedsconcert met Joke Buis & Band 🙏 Laat je meenemen in een sfeer van gebed en aanbidding!

🎪 Grote tent

🌟 Hoofdprogramma: Zaterdag 🌟

10.00 – 12.00 uur 🔥 Pete Greig 🔥 Een krachtige ochtend vol inspiratie en aanbidding.

🎪 Samenkomst – Grote tent

14.00 – 15.00 uur 💫 Seminar met William Boné 💫 Ontdek de vrijheid van leven door de Geest.

🎪 Grote tent

16.00 – 17.30 uur 🎵 Concert Opwekkingband 🎵 Geniet van nieuwe Opwekkingsliederen en livevideo-opnames!

🎪 Grote tent

19.30 – 22.00 uur 👣 Godwin Arhin en Gertrude Boon 👣 Wie volg jij? Laat je inspireren en uitdagen!

🎪 Samenkomst – Grote tent

22.00 – 23.00 uur 🌌 Open Heaven Worship o.l.v. Julian Goedhart 🌌 Laat je meevoeren in een atmosfeer van open hemel aanbidding!

🎪 Grote tent

🙏🍷 Hoofdprogramma: Zondag 🍷🙏

10.00 – 12.00 uur 🕊️ Ruben Flach – Viering Heilig Avondmaal 🕊️ Ervaar de kracht van ‘Dichterbij’ tijdens deze bijzondere viering.

🎪 Samenkomst – Grote tent

14.30 – 16.00 uur 🎶 Sing-in met Reni & Elisa Krijgsman & Family 🎶 Zing samen met ons en laat je hart opstijgen in aanbidding!

🎤 Sing-interrein

19.30 – 22.00 uur 🙏 Jirska Alberts – Gebed voor de zieken 🙏 Wat wil je dat Ik voor je doe? Laat je bidden voor genezing en herstel.

🎪 Samenkomst – Grote tent

🌟✨ Hoofdprogramma: Maandag ✨🌟

10.00 – 12.00 uur 🔥 Henk Stoorvogel 🔥 Laat je inspireren en synchroniseer met Christus!

🎪 Samenkomst – Grote tent

14.00 – 15.30 uur 🎉 Slotconcert met InSalvation & Friends 🎉 Sluit de conferentie af met een knal tijdens dit geweldige slotconcert!

🎪 Grote tent

OpwekkingApp

Met de OpwekkingApp (te vinden op Google Play) hoef je niets te missen van de Pinksterconferentie. Deze handige app biedt actuele programma-informatie, houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en stelt je in staat om de livestream te volgen, waar je ook bent. Je kunt de app downloaden voor zowel Android als iOS.

De OpwekkingApp bevat handige tools om je conferentie-ervaring te optimaliseren. Zo vind je in de app een programmaoverzicht, waarin het hele weekend gestructureerd is opgedeeld per dag, terrein en thema. Hierdoor kun je gemakkelijk zien wanneer je bijvoorbeeld een interessant seminar kunt bijwonen of waar je je kinderen kunt brengen voor een geweldig kinderfeest.

Daarnaast biedt de app praktische informatie over zaken als eten en drinken, mission partners en belangrijke contactnummers. Je vindt er ook informatie over regels, voorwaarden en extra voorzieningen.

Tijdens de Sing-in kun je in de app alle liederen die gezongen worden gemakkelijk en overzichtelijk terugvinden. Dit is een handige functie om tijdens het evenement te gebruiken.

Een andere handige tool in de app is “Find my car”, waarmee je de positie van je tent of auto kunt opslaan. Zo kun je eenvoudig je tent of auto terugvinden op het terrein.

Kortom, de OpwekkingApp is een handige metgezel voor de Pinksterconferentie. Het biedt je alle informatie die je nodig hebt om optimaal te genieten van het evenement.

Volg Opwekking 2024 live!

🌟🎥 Volg het live vanuit huis! 🎥🌟

Kun je niet naar de polder komen? Geen probleem! Je kunt de Pinksterconferentie nog steeds volledig meemaken vanuit het comfort van je eigen huis. 🏡 Een groot deel van het programma wordt namelijk live uitgezonden via ons digitale platform. Dus organiseer je eigen Pinkstervuurtje, nodig vrienden uit en beleef het feest samen!

📱 Wat kun je verwachten? 📱

 • Samenkomsten: Mis geen moment van de krachtige samenkomsten in de grote tent. Laat je inspireren door geweldige sprekers en aanbiddingsmomenten!
 • Seminars: Ontdek en leer tijdens de seminars over actuele onderwerpen die je geloof verdiepen en je leven verrijken.
 • Sing-in: Zing en aanbid mee tijdens de Sing-in, waar we samen de naam van Jezus verhogen en ons hart openen voor Zijn aanwezigheid.

👨‍👩‍👧‍👦 Voor iedereen! 👨‍👩‍👧‍👦

Het digitale platform biedt ook programma’s voor alle leeftijdsgroepen: kinderen, tieners, jongeren en zelfs voor de Bijzondere Mensen Tent. Dus iedereen kan de Pinksterconferentie meebeleven, waar je ook bent!

📆 Beschikbaar tijdens de conferentie 📆

Het digitale platform is toegankelijk gedurende de hele Pinksterconferentie. Dus zorg ervoor dat je klaar zit, pak je favoriete snack en laat je meevoeren door dit geweldige evenement!

Resumé

Kortom, de Pinksterconferentie Opwekking is een jaarlijks evenement dat mensen van verschillende geloofsachtergronden samenbrengt. Het biedt programma’s voor alle leeftijden en is een geweldige gelegenheid om samen te komen, te leren, te vieren en het geloof te delen. Het feit dat het evenement gratis toegankelijk is, maakt het voor iedereen toegankelijk, ongeacht hun financiële situatie.

Carola Schouten op Pinksterconferentie Opwekking / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de Pinksterconferentie Opwekking, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.