Opwekking 2023: programma pinksterconferentie Opwekking

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

In het weekend van 26 t/m 29 mei 2023 vindt de Pinksterconferentie Opwekking plaats. De laatste jaren wordt dit evenement gehouden op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Het is alweer de 53e editie van deze conferentie, die zijn oorsprong vindt in de pinksterkerken. Sinds 1971 wordt Opwekking, ook wel bekend als de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking, jaarlijks tijdens Pinksteren georganiseerd. In 2018 trok dit christelijke en interkerkelijke evenement zo’n 75.000 bezoekers, waardoor het het grootste christelijke evenement van Nederland is geworden. De 52e editie van Opwekking, die werd gehouden van 3-6 juni trok over het gehele weekend een bezoekersaantal van tussen de 60.000 en 65.000 mensen. 

Het grote kruis en een deel van de samenkomsttent op het hoofdterrein van Opwekking (2013) / Bron: Wikimedia Commons

Opwekking trekt mensen aan van alelrlei snit

Tegenwoordig trekt de Pinksterconferentie Opwekking een diverse groep mensen aan. Mensen van verschillende achtergronden, zoals katholieken, protestanten, pinkstergelovigen en gereformeerden, komen samen op dit festival. Het is een plek waar mensen van allerlei denominaties elkaar ontmoeten. Voor elke leeftijdsgroep is er een speciaal programma beschikbaar, inclusief volwassenen, jongeren, tieners, kinderen en verstandelijk gehandicapten. Het mooie is dat deze programma’s gratis toegankelijk zijn. De enige kosten die een daggast heeft, zijn die voor een parkeerkaart.

Pinksterconferentie Opwekking

Opwekking organiseert van van vrijdag 7 t/m maandag 10 juni 2019 alweer voor de 49e keer haar jaarlijkse pinksterconferentie. Deze zal plaatsvinden op het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen. Door de jaren heen is deze gezinsconferentie voor christenen van allerlei pluimage aan deelnemen, uitgegroeid tot het grootste christelijke evenement in Nederland. Jaarlijks komen vele tienduizenden christenen samen om met elkaar het pinksterfeest te vieren en uit Gods Woord te leren en Hem te aanbidden. De 48e editie van Opwekking (18-21 2018 mei) trok over het gehele weekend een bezoekersaantal van 75.000 mensen. Het evenement biedt programma’s voor alle leeftijden. Veel conferentiegangers hebben tijdens deze dagen een ontmoeting met God en gaan veranderd en opgebouwd terug naar huis.

Opwekking in vogelvlucht

Ieder jaar wordt het evenement van vrijdagavond tot en met maandagmiddag gehouden in het pinksterweekend. van oudsher komt Opwekking voort uit de pinksterbeweging, maar er komen bezoekers uit verschillende kerken en van verschillende signatuur. Mensen vinden elkaar op grond van hun geloof in Jezus de Messias.

Het festival biedt kampeerfaciliteiten, waardoor mensen het hele weekend kunnen blijven kamperen. Ook is het mogelijk om slechts één dag te komen. Het is een buitenconferentie met optredens in de open lucht en diensten in tenten. Voor veel bezoekers is de sing-in een hoogtepunt. Ieder jaar worden op de conferentie nieuwe Opwekkingsliederen gepresenteerd, die tegenwoordig ook in veel traditionele kerken worden gezongen. Op 28 februari 2011 kopte het Nederlands Dagblad: ‘Steeds meer Opwekking in GKV-diensten’. De krant berichtte dat in ruim tweederde van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) Opwekkingsliederen worden gezongen.

Er wordt geen entreegeld geheven. Het pinksterfestival draait op talloze vrijwilligers. Rondom Pinksteren groeit het aantal vrijwilligers uit tot zo’n 2.500 mensen die tijdelijk werkzaamheden uitvoeren voor de Opwekkingsconferentie.

Bezoekers betalen hooguit parkeergeld en verblijfskosten voor de camping als ze daar gebruik van maken. Via collectes wordt geld binnengehaald om de kosten te kunnen betalen.

Nieuwe liederen (opwekkingsliederen)

Tijdens de Pinksterconferentie worden er verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder samenkomsten, seminars, workshops en concerten. Een belangrijk onderdeel van de conferentie zijn de muzikale aanbiddingssessies, waarin er gezongen wordt met behulp van de Opwekkingsliederen.

Opwekkingsliederen zijn een verzameling van christelijke liederen die gebruikt worden in veel kerken en gemeenschappen in Nederland en daarbuiten. Deze liederen worden regelmatig bijgewerkt en er worden nieuwe liederen toegevoegd aan de bundel. Tijdens de Pinksterconferentie Opwekking worden vaak nieuwe liederen geïntroduceerd. Deze liederen worden geselecteerd op basis van hun theologische inhoud, muzikale kwaliteit en relevantie voor de hedendaagse kerk.

De nieuwe liederen worden meestal gepresenteerd tijdens de samenkomsten en aanbiddingsmomenten op de conferentie. Ze worden gezongen door de aanwezigen, die de gelegenheid krijgen om de nieuwe liederen te leren en er actief aan deel te nemen. Na de conferentie worden de nieuwe liederen vaak opgenomen en uitgebracht op cd’s en songbooks, zodat ze ook beschikbaar zijn voor kerken en gemeenschappen die niet aanwezig waren op de conferentie.

De Pinksterconferentie Opwekking en de introductie van nieuwe liederen in de Opwekkingsbundel dragen bij aan het vernieuwen en versterken van de aanbidding in de christelijke gemeenschap, en bieden een gelegenheid voor gelovigen om samen te komen en God te aanbidden met eigentijdse muziek en teksten.

Dit zijn (anno 2023) de top 10 meest gezongen Opwekkingsliederen, op basis van populariteit en frequentie van gebruik:

 1. Opwekking 488 – “Stil, mijn ziel, wees stil”
 2. Opwekking 717 – “Tienduizend redenen (Bless the Lord)”
 3. Opwekking 764 – “Jezus, overwinnaar”
 4. Opwekking 764 – “Als een hert dat verlangt naar water”
 5. Opwekking 599 – “Juicht, want Jezus is Heer”
 6. Opwekking 770 – “Mijn hulp is van U, Heer”
 7. Opwekking 642 – “Ik bouw op U”
 8. Opwekking 488 – “Aan uw voeten Heer”
 9. Opwekking 717 – “Zoek eerst het Koninkrijk van God”
 10. Opwekking 789 – “Jezus alleen, U behoort het leven”

Opwekking 2023 kort en krachtig

Datum

De Pinksterconferentie Opwekking 2023 vindt plaats van vrijdag 26 mei tot en met maandag 29 mei. Het evenement valt dus in het pinksterweekend, wat een speciale betekenis heeft voor dit christelijke festival.

Pinksteren is een christelijk feest dat de uitstorting van de Heilige Geest herdenkt. Het valt zeven weken na Pasen, waardoor het ook wel het ‘vijftigste’ dag wordt genoemd, verwijzend naar het Griekse woord pentèkostè.

Kosten

Bij de Pinksterconferentie Opwekking wordt er geen entreegeld gevraagd. In plaats daarvan worden er collectes gehouden om de kosten te dekken. Je betaalt echter wel voor registratie, kamperen en parkeren.

Voor het kamperen worden tarieven per persoon gehanteerd, inclusief btw en registratiekosten, maar exclusief toeristenbelasting. Voor daggasten gelden alleen registratiekosten. Als je met de auto komt, heb je een parkeerkaart nodig voor een dag of het hele weekend.

De toeristenbelasting bedraagt €4,35 per persoon voor de volledige conferentie (€1,45 per persoon per nacht). Op het aanmeldformulier worden per betalende kampeerder 3 nachten vermeld. Medewerkers betalen geen toeristenbelasting.

Het tarief kan worden verlaagd met een vroegboekkorting, die op het aanmeldformulier als een negatief bedrag wordt weergegeven. Er worden geen kosten in rekening gebracht voor het kampeermiddel.

Kampeerders die met de auto komen en willen parkeren op het conferentieterrein hebben een parkeerkaart nodig. Voor kampeerauto’s die als kampeermiddel worden gebruikt, is geen parkeerkaart nodig.

Medewerkers hebben recht op een gratis parkeerkaart, die automatisch wordt verrekend bij de aanmelding. Medewerkers die op en neer reizen en als daggast naar het conferentieterrein komen, krijgen gratis dagtickets.

Aanmelden

Om deel te nemen aan de Pinksterconferentie Opwekking kun je je aanmelden op de website https://www.pinksterconferentie.nl/aanmelden/. Op deze pagina kun je het aanmeldformulier invullen en de nodige gegevens verstrekken om je registratie te voltooien.

Thema

Het thema van de Pinksterconferentie 2023 van Stichting Opwekking is ‘Maar wij zien Jezus’. Dit thema is afgeleid van een passage uit Hebreeën 2:9, zoals vertaald in de Herziene Statenvertaling.

Het thema draait om het zien van Jezus te midden van de onrust en onzekerheid om ons heen. Stichting Opwekking benadrukt op hun website dat ondanks alles wat er gebeurt, zij Jezus zien. Door gefocust te blijven op Hem, kunnen we met vertrouwen in het leven staan.

Hoofdprogramma

Hier is een overzicht van het hoofdprogramma van de Pinksterconferentie Opwekking:

Vrijdag:
 • 19.30 – 21.30 uur: Jeroen Dorstijn met het thema “Maar Jezus ziet jou!” (Grote tent)
 • 22.00 – 23.00 uur: Gebedsconcert met medewerking van Psalm Project (Grote tent)
Zaterdag:
 • 10.00 – 12.00 uur: Samenkomst met spreker Jeffrey Rachmat (Grote tent)
 • 14.00 – 15.00 uur: Seminar door Ruben Flach met het onderwerp “Streef naar de beste gaven!?” (Grote tent)
 • 16.00 – 17.30 uur: Concert van de Opwekkingband (Grote tent)
 • 19.30 – 22.00 uur: Nadine de Vos met het thema “Maak recht!” (Samenkomst – Grote tent)
 • 22.00 – 23.00 uur: Seminar door ICP Nederland met het onderwerp “Meer kleur in de kerk?” (Grote tent)
Zondag:
 • 10.00 – 12.00 uur: Samenkomst met Henk Stoorvogel, inclusief viering van het Heilig Avondmaal en het thema “Er is altijd een open einde” (Samenkomst – Grote tent)
 • 14.00 – 15.30 uur: Sing-in met InSalvation, waarbij duizenden mensen samen buiten zingen en God aanbidden (Sing-in terrein)
 • 16.30 – 17.30 uur: Programma ter ere van 75 jaar Israël (Grote tent)
 • 19.30 – 22.00 uur: Gebedsdienst met David de Vos, gericht op gebed voor de zieken en het thema “Focus op Jezus” (Gebedsdienst – Grote tent)
Maandag:
 • 10.00 – 12.00 uur: Samenkomst met Dr. Billy Wilson en het thema “Jezus zichtbaar door ons” (Samenkomst – Grote tent)
 • 14.00 – 15.15 uur: Slotconcert met Black Gospel Worship en het thema “Celebration of freedom” (Grote tent)

OpwekkingApp

Met de OpwekkingApp (te vinden op Google Play) hoef je niets te missen van de Pinksterconferentie. Deze handige app biedt actuele programma-informatie, houdt je op de hoogte van het laatste nieuws en stelt je in staat om de livestream te volgen, waar je ook bent. Je kunt de app downloaden voor zowel Android als iOS.

De OpwekkingApp bevat handige tools om je conferentie-ervaring te optimaliseren. Zo vind je in de app een programmaoverzicht, waarin het hele weekend gestructureerd is opgedeeld per dag, terrein en thema. Hierdoor kun je gemakkelijk zien wanneer je bijvoorbeeld een interessant seminar kunt bijwonen of waar je je kinderen kunt brengen voor een geweldig kinderfeest.

Daarnaast biedt de app praktische informatie over zaken als eten en drinken, mission partners en belangrijke contactnummers. Je vindt er ook informatie over regels, voorwaarden en extra voorzieningen.

Tijdens de Sing-in kun je in de app alle liederen die gezongen worden gemakkelijk en overzichtelijk terugvinden. Dit is een handige functie om tijdens het evenement te gebruiken.

Een andere handige tool in de app is “Find my car”, waarmee je de positie van je tent of auto kunt opslaan. Zo kun je eenvoudig je tent of auto terugvinden op het terrein.

Kortom, de OpwekkingApp is een handige metgezel voor de Pinksterconferentie. Het biedt je alle informatie die je nodig hebt om optimaal te genieten van het evenement.

Resumé

Kortom, de Pinksterconferentie Opwekking is een jaarlijks evenement dat mensen van verschillende geloofsachtergronden samenbrengt. Het biedt programma’s voor alle leeftijden en is een geweldige gelegenheid om samen te komen, te leren, te vieren en het geloof te delen. Het feit dat het evenement gratis toegankelijk is, maakt het voor iedereen toegankelijk, ongeacht hun financiële situatie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de Pinksterconferentie Opwekking, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.