Ziekte van Mondor: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 14 juli 2023 by M.G. Sulman

De ziekte van Mondor is een oppervlakkige thromboflebitis van de borst of thoraxwand. Thromboflebitis duidt op een aderontsteking met de vorming van een bloedstolsel, vaak te voelen als een pijnlijke wat harde streng met erboven een rode huid. Het is een zeldzame oorzaak van pijn op de borst en kan verschillende meer levensbedreigende ziekten nabootsen. De ziekte van Mondor kan worden veroorzaakt door onder meer trauma, maar in veel gevallen is de oorzaak echter onbekend. De ziekte van Mondor is meestal zelflimiterend en kan conservatief worden behandeld. Conservatieve behandeling betekent in de geneeskunde dat bij een therapie niet wordt geopereerd.

Ziekte van Mondor / Bron: Wikimedia Commons

Wat is de ziekte van Mondor?

De ziekte van Mondor is een zeldzame aandoening waarbij sprake is van tromboflebitis van de oppervlakkige aderen van de borst en de voorste borstkaswand. Tromboflebitis betekent aderontsteking met een trombus (bloedstolsel).

Het komt soms voor in de arm of penis. Je ervaart vaak een plotseling begin van oppervlakkige pijn, met mogelijke zwelling en roodheid van een beperkt deel van de voorste borstkaswand of borst. Er is meestal een knobbeltje aanwezig. Vanwege de mogelijkheid dat de knobbel een andere oorzaak heeft, is de kans groot dat je wordt doorverwezen voor mammografie en/of echografie van de borst.

De ziekte van Mondor is zelflimiterend en over het algemeen goedaardig. Een oorzaak wordt vaak niet geïdentificeerd. Mogelijke oorzaken zijn trauma, een operatie of een infectie. behandeling bestaat uit het toepassen van warme kompressen en pijnstillers, meestal NSAID’s zoals ibuprofen.

Wanneer tromboflebitis de grotere aderen aantast, kan het overgaan in het diepe veneuze systeem en dit kan leiden tot longembolie.

Naam van de ziekte

De ziekte is genoemd naar Henri Mondor (1885-1962), een chirurg in Parijs, Frankrijk die de ziekte voor het eerst beschreef in het jaar 1939

Henri Mondor (1885 -1962), arts en chirurg / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van de ziekte van Mondor

Hoewel hormoontherapie, borstkanker, trombofiele aandoeningen en stoornissen en chirurgisch of lichamelijk trauma zijn geïdentificeerd als de meest voorkomende oorzaken, is de ziekte van Mondor meestal idiopathisch Idiopathisch betekent zonder bekende oorzaak.

De aandoening kan ook ontstaan bij vrouwen met borstkanker. Terwijl sommige artsen een verband hebben gesuggereerd tussen onderliggende borstkanker en de ziekte van Mondor, hebben anderen dit verband ontkend en het naast elkaar bestaan ​​van de ziekte toegeschreven aan het directe of indirecte trauma dat verband houdt met de diagnose en behandeling van de kanker.1Halkier E, Bødker A. Mondor’s disease: a review of five cases. Acta Chir Scand. 1983;149(3):333-4.

Wie krijgt het?

De ziekte van Mondor komt sporadisch voor. In Nederland wordt de diagnose naar schatting 300-400 keer per jaar gesteld. De meeste personen zijn tussen 30-50 jaar oud. Het komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij de ziekte van Mondor in de penis lopen seksueel actieve mannen risico.

Symptomen van de ziekte van Mondor

Vaak begint het met plotseling optredende pijn op de borst en  wordt er een voelbare, gevoelige, erythemateuze (rode) streng gevoeld en gezien die overeenkomt met de anatomische locatie van de oppervlakkige aderen van de borstkaswand of borst.

Onderzoek en diagnose

De diagnose van de ziekte van Mondor wordt vaak gesteld op basis van een vraaggesprek met de arts en lichamelijk onderzoek. Ook neemt de arts je medische geschiedenis in ogenschouw. Als je verder geen systemische klachten hebt, is  is laboratoriumonderzoek of beeldvormend onderzoek niet nodig. Als je echter symptomen hebt die wijzen op een onderliggende ziekte of stoornis, dan is verder onderzoek wel nodig. De arts kan mammografie van de borst of echografie van de borst of penis aanbevelen. Bij een mammografie worden er röntgenfoto’s gemaakt van de borst.  MRI en andere geavanceerde beeldvormende technieken zijn over het algemeen niet geïndiceerd bij de evaluatie van de ziekte van Mondor.

Behandeling van de ziekte van Mondor

Ondersteunende zorg en afwachtend beleid zijn in de meeste gevallen van de ziekte van Mondor voldoende. Warme kompressen, niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s, dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die ook pijnstillend en koortswerend werken) en onthouding van irriterende kleding of activiteiten zijn de aangewezen maateregelen bij deze aandoening. Soms kan een verse trombus nog geëxprimeerd (leeggedrukt) worden via een klein sneetje. De aandoening verdwijnt spontaan na grofweg 6 tot 10 weken.

Prognose

Meestal heb je geen behandeling nodig voor de ziekte van Mondor, omdat het vanzelf beter wordt. De pijn duurt meestal maar een paar weken. De streng kan echter enkele maanden blijven zitten voordat het helemaal weggaat.

Video over de ziekte van Mondor

Engelstalige video over de ziekte van Mondor:

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de ziekte van Mondor, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.