Syndroom van Déjerine-Roussy: symptomen en behandeling

Last Updated on 29 maart 2024 by M.G. Sulman

Het syndroom van Déjerine-Roussy staat ook bekend als het thalamisch pijnsyndroom. Het is een aandoening die ontstaat na een thalamische beroerte, een beroerte die schade aan de thalamus veroorzaakt. Dit is een bepaald deel in de hersenen. Een bloeding of infarct in de thalamus kunnen laesies veroorzaken. Dit leidt tot pijn en gevoelsstoornissen.

Arts
Syndroom van Déjerine-Roussy / Bron: Wavebreakmedia/Shutterstock.com

Wat is het syndroom van Déjerine-Roussy?

Het syndroom van Déjerine-Roussy is een bijzondere vorm van pijn na een bloeding of infarct in de thalamus, een belangrijke hersenkern.

Thalamus
Thalamus / Bron: Wikimedia Commons

Naamgeving

Dit syndroom is genoemd naar twee Franse neurologen die het voor de eerste keer beschreven.

Synoniemen

Het syndroom van Déjerine-Roussy staat ook bekend als het ‘thalamisch pijnsyndroom’. Soms wordt ook de benaming ‘syndrome thalamique’ gebruikt. Je komt tegenwoordig ook vaak de benaming ‘central post stroke pain’ (CPSP) tegen.

Oorzaak

Het syndroom van Déjerine-Roussy wordt veroorzaakt door een herseninfarct of een hersenbloeding in de thalamus. Dit leidt tot pijn en gevoelsstoornissen.

Symptomen van het syndroom van Déjerine-Roussy

Pijn en gevoelsstoornissen

De aard van de pijn varieert aanzienlijk van persoon tot persoon. De pijn is vaak matig tot ernstig van intensiteit. Het kan aanhoudend of episodisch zijn. De pijn kan spontaan komen of worden opgeroepen, bijvoorbeeld door overgevoeligheid. De locatie van de pijn varieert ook aanzienlijk. Het kan van invloed zijn op een groot deel van je lichaam (altijd aan één kant) of een kleiner deel, afhankelijk van de exacte grootte en locatie van de thalamische schade. Bovendien is het begin van de pijn ook extreem variabel. Sommige mensen hebben er vrijwel meteen last van, terwijl anderen er pas weken, maanden of jaren na de beroerte melding van maken.

Klachten aan één kant van het lichaam

De klachten zijn gelokaliseerd aan één kant van het lichaam, namelijk aan de andere kant van het lichaam als waar de bloeding of het infarct in de hersenen plaatsvond. Indien de afwijking of schade in de linkerhersenhelft zit, zullen de klachten aan de rechterkant van het lichaam zitten en vice versa.

Verschijnselen

De symptomen van het syndroom van Déjerine-Roussy zijn onder meer:

  • Onverklaarbare pijn in één kant van het lichaam.
  • Abnormaal gevoel van pijn bij een normale stimulus, zoals een zachte streling over de huid.
  • Tintelende gevoelens aan één kant van het lichaam.
  • Gevoelens van fors gewicht aan één kant van het lichaam.
  • Abnormale gevoelens van warmte of koude aan één kant van het lichaam.

Soms gaat het syndroom gepaard met zwakte in het gezicht, de arm en/of het been aan één kant van het lichaam, die kort na de beroerte aanvangt. Dit gevoel van zwakte verdwijnt normaal gesproken na verloop van tijd. De andere symptomen kunnen permanent zijn.

Onderzoek en diagnose

Het syndroom van Déjerine-Roussy is een zeldzaam pijnsyndroom. de diagnose wordt gesteld door een neuroloog. Dit wordt gedaan met behulp van beeldvormend onderzoek van de hersenen om te zoeken naar sporen van een infarct.

Behandeling van het thalamisch pijnsyndroom

Medicijnen

Het syndroom van Déjerine-Roussy kan medicamenteus behandeld worden met antidepressiva, anti-epileptica en pijnstillende medicijnen. In ernstige gevallen krijgen mensen sterke pijnstillers, zoals opiaten. Het vinden van het juiste medicatieregime kan enige tijd in beslag nemen.

Diepe hersenstimulatie

Er zijn ook chirurgische opties, waaronder diepe hersenstimulatie. Het staat ook bekend als ‘deep brain stimulation’, afgekort als DBS). Hierbij wordt een elektrode geïmplanteerd die elektrische signalen naar de pijnreceptoren stuurt. Diepe hersenstimulatie wordt gebruikt om je perceptie van pijn te verminderen. Hierdoor zullen je klachten afnemen of worden opgeheven.

Prognose

Het thalamisch pijnsyndroom is een lastig te behandelen aandoening. Het is vaak chronisch van aard en het kan flink van invloed zijn op je levenskwaliteit. De pijn varieert in intensiteit en aard, en gaat soms gepaard met andere sensorische klachten zoals tintelingen, gevoelloosheid of overgevoeligheid.

De prognose van het syndroom van Déjerine-Roussy verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommigen mensen met dit syndroom ervaren enige verlichting van hun klachten met de juiste behandeling, terwijl anderen helaas weinig verbetering zien. Een gespecialiseerd medisch team is cruciaal om de beste aanpak voor elke individuele patiënt te bepalen en de behandeling zo nodig aan te passen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het syndroom van Déjerine-Roussy. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.