Face Tattoo Phenomenon (gezichtstattoo-fenomeen)

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Het ‘Face Tattoo Phenomenon’, soms ook ‘Face Tattoo Syndrome’ genoemd, (gezichtstattoo-fenomeen of -syndroom), is het fenomeen waarbij iemand met opzet iets controversieels doet – zoals het plaatsen van een opvallende gezichtstattoo – in een poging de aandacht te trekken, en zich dan beledigd gedraagt wanneer je het opmerkt.

Herkomst van de term ‘Face Tattoo Phenomenon’

Deze term is afkomstig van de conservatieve commentator Ben Shapiro, die de term bezigde in reactie op de ‘Lizzo-flute controversy’. Hierbij had het Library of Congress een 200 jaar oude fluit van James Madison ter beschikking gesteld aan de Amerikaanse zangeres Lizzo, die erop ging spelen en ermee ging twerken.1Twerken is een dansstijl waarbij de heupen en billen in een stuiterende of stotende beweging worden geschud en rondgedraaid. In haar woorden: “Bitch, I just twerked and played James Madison’s crystal flute from the 1800s. We just made history tonight!”

‘Lizzo-flute controversy’

Wie is Ben Shapiro?

Ben Shapiro (1984) is een Amerikaanse politiek commentator en conservatieve schrijver. Hij een felle criticus van progressieve politieke ideeën en identiteitspolitiek. Shapiro schrijft columns voor Creators Syndicate, Newsweek en Ami Magazine en hij is de oprichter van The Daily Wire, een Amerikaans mediabedrijf van conservatieve signatuur. Shapiro is de gastheer van The Ben Shapiro Show, een dagelijkse politieke podcast en live radioshow. Hij was tussen 2012 en 2016 editor-at-large van Breitbart News. Shapiro heeft anno 2024 elf boeken geschreven.

Het fenomeen ‘in action’

Op 5 februari 2023 zijn in Los Angeles voor de 65e keer de Grammy Awards uitgereikt. Deze worden als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld beschouwd. Tijdens de Grammy Awards voerde de zogenaamde ‘non-binaire’ popster Sam Smith een satanische act op. Hij won samen met Kim Petras de award voor beste popduo voor zijn nummer ‘Unholy’. Volgens Ben Shapiro was dit Het ‘Face Tattoo Phenomenon’ in action:

Negatieve aandacht

Op een negatieve manier de aandacht trekken. Hoe doen mensen dat en waarom? Wat drijft hen? We kunnen niet in het hart van een andere mens kijken, maar er wel een aantal algemene opmerkingen over te maken.

Motieven

Mensen kunnen dit doen vanuit verveling, een tekort aan aandacht, of omdat ze zich onzeker voelen en bevestiging zoeken. Negatieve aandacht is ook aandacht. Het heeft echter vaak negatieve gevolgen. Bovendien is het niet de juiste manier om aandacht te krijgen of om problemen op te lossen. Het is emotioneel onvolwassen gedrag.

Hoe kun je op negatieve wijze de aandacht trekken?

Er zijn diverse manieren waarop mensen op een negatieve manier de aandacht trekken, waaronder:

Agressief gedrag

Je kan agressief gedrag vertonen, zoals schreeuwen of dreigen, om zo de aandacht op je te vestigen.

Provocatie

Met provocerend gedrag, zoals beledigende en neerbuigende opmerkingen of uitdagend gedrag, kun je ook aandacht te trekken.

Drama creëren

Sommige mensen creëren drama door emotioneel te reageren of te overdrijven in bepaalde situaties. Zij kunnen bijvoorbeeld gevoelens flink aandikken en deze op een dramatische manier uiten.

Controversiële uitspraken

Sommige mensen kunnen controversiële of controverse veroorzakende uitspraken doen om de aandacht te trekken.

Resumé

De term ‘Face Tattoo Phenomenon™’ beschrijft een situatie waarin iemand iets doet om aandacht te krijgen en vervolgens doet alsof hem of haar onrecht wordt aangedaan wanneer anderen dit opmerken. Dit soort gedrag kan gezien worden als een manier om controverse en aandacht voor jezelf te genereren.

Video met uitleg

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over dit fenomeen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.