Last Updated on 3 februari 2023 by M.G. Sulman

Een aandachtstrekker is iets wat wordt gebruikt om de aandacht van mensen te vestigen op iets specifieks. Dit kan gaan om een persoon, object, gebeurtenis, of idee. Het moet de aandacht van het publiek trekken. Aandachtstrekkers kunnen worden gebruikt in verschillende situaties, zoals marketing, onderwijs, en entertainment. Een tv-commercial kan bijvoorbeeld een aandachtstrekker gebruiken om de aandacht van de kijkers te vestigen op een product, terwijl een leraar een aandachtstrekker kan gebruiken om de aandacht van zijn leerlingen of studenten te vestigen op de leerstof. Aandachtstrekkers kunnen ook worden gebruikt om mensen te informeren of te overtuigen van iets.

Het gebruik van een aandachtstrekker tijdens een presentatie / Bron: Freepik

Een aandachtstrekker in een tekst of essay

Doel

In een tekst of essay kan een aandachtstrekker dienen als een element dat de aandacht van de lezer vestigt op een bepaald aspect of idee in de tekst. Aandachtstrekkers in teksten kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het doel van de tekst en het publiek waarvoor de tekst is bedoeld.

Het doel van een aandachtstrekker in een tekst is om de lezer te laten blijven lezen en om het belang van het idee dat wordt besproken te benadrukken.

Voorbeelden

Sommige voorbeelden van aandachtstrekkers in teksten zijn:

 • Een kop of titel die de belangrijkste boodschap van de tekst weergeeft.
 • Het gebruik van een metafoor of beeldspraak om de lezer op een nieuwe manier te laten nadenken over een idee.
 • Een anekdote of persoonlijk verhaal om de lezer te betrekken bij de tekst.
 • Een vraag of uitdaging aan de lezer om zijn of haar perspectief te overwegen.
 • Een citaat of quote van een bekende persoon om de waarde van het idee te benadrukken.

Aandachtstrekker in een presentatie

Een aandachtstrekker in een presentatie of voordracht is een element of techniek die de aandacht van het publiek trekt en vasthoudt tijdens de presentatie. Hierbij kun je denken aan visuele hulpmiddelen, zoals afbeeldingen, grafieken of video’s. Maar ook door het gebruik van interactieve elementen zoals een poll, waarbij je een peiling doet naar de mening van het publiek, of een quiz. Andere manieren om de aandacht van het publiek te trekken kunnen zijn door het gebruik van humor (een grappige anekdote of een gebbetje) of verrassende feiten of voorbeelden. Het is belangrijk om de aandacht van het publiek te behouden tijdens de presentatie, zodat de boodschap duidelijk overkomt en het publiek geïnteresseerd blijft.

Aandachtstrekkers in het onderwijs

Een aandachtstrekker in het onderwijs is een activiteit of middel dat gebruikt wordt om de aandacht van leerlingen te vestigen op een bepaald onderwerp of lesdoel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van visuele hulpmiddelen, zoals presentaties, videomateriaal of demonstraties, of door middel van interactieve activiteiten, zoals discussies of rollenspellen.

Het gebruik van aandachtstrekkers kan helpen om leerlingen gemotiveerd te houden en te betrekken bij de les, en kan bijdragen aan een positief leeromgeving. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat aandachtstrekkers gebruikt worden als aanvulling op de reguliere lesstof, en niet als vervanging ervan.

Aandachtstrekkers gebruiken als docent in het klaslokaal / Bron: Freepik

Aandachtstrekker in entertainment

Een aandachtstrekker in entertainment is een activiteit of middel dat gebruikt wordt om de aandacht van het publiek te vestigen op een bepaald product uit de entertainmentindustrie, zoals een film, tv-programma, muziekoptreden of theaterstuk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van publiciteit, zoals posters, trailers en reclamecampagnes, of door middel van interactie met het publiek, zoals een Q&A-sessie of een meet-and-greets (een georganiseerde ontmoeting tussen personen).

Het gebruik van aandachtstrekkers kan helpen om het publiek te interesseren en te betrekken bij het entertainmentproduct, en kan bijdragen aan een succesvolle lancering of promotie ervan. Gebruik de aandachtstrekkers wel op een verantwoorde manier, zodat het publiek niet misleid of gemanipuleerd wordt.

Aandachtstrekker gebruiken in de marketing

Doel

In marketing kan een aandachtstrekker dienen als een element dat de aandacht van het publiek vestigt op een product, dienst, merk of idee. Aandachtstrekkers in marketing kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het medium waarmee ze worden gepresenteerd en het doel van de marketingcampagne.

Voorbeelden

Sommige voorbeelden van aandachtstrekkers in marketing zijn:

 • Een pakkende kop, leus of slogan die de belangrijkste boodschap van de marketingcampagne weergeeft.
 • Een gebruik van kleur, vormen, of andere visuele elementen om de aandacht te trekken.
 • Een uniek of opvallend ontwerp voor een product of verpakking.
 • Een gebruik van humor, emotie, of andere emotionele triggers om de aandacht te trekken.
  Een gebruik van bekende personen of influencers om de aandacht te trekken.
 • Het doel van een aandachtstrekker in marketing is om de aandacht van het publiek te vestigen op het product of merk en om interesse te wekken voor wat het te bieden heeft.

Voorbeelden van aandachtstrekker in Nederlandse commercials

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven in Nederlandse commercials aandacht proberen te trekken. Hieronder geef ik enkele voorbeelden:

Een pakkende slogan of leus

‘Even Apeldoorn bellen’ is een klassieker. Dit is de regel van Centraal Beheer die in Apeldoorn gevestigd is. Sinds 1986 wordt deze leus gebruikt in diverse reclame-uitingen van het bedrijf.

Opvallende jingle

Een opvallende slogan of jingle kan helpen om het merk onthouden te laten worden en de aandacht te trekken. De slogan ‘Heerlijk, helder, Heineken’ is een bekende van dit biermerk.

‘Heerlijk, helder, Heineken’
Bekende gezichten of stemmen

Bedrijven kunnen bekende acteurs, presentatoren of andere bekende personen in hun commercials gebruiken om de aandacht te trekken. De cast van de Jumbo reclames bestaat anno 2023 onder meer uit Frank Lammers, een Nederlandse acteur, en Maike Meijer, een Nederlandse actrice.

Humor

Humor kan een effectief middel zijn om de aandacht te trekken en het merk onthouden te laten worden. bekend is de Rolo reclame met de olifant uit de jaren ’90 van de vorige eeuw:

Muziek

Muziek kan een emotionele reactie oproepen en de aandacht van de kijker trekken. De supermarktketen Jumbo stuurt Frank Lammers de witte tuin in om de hem zo gewilde sneeuwpop te maken. Als bijpassend nummer gebruiken ze Snowman van de Australische zangeres Sia uit 2017. Dat past natuurlijk perfect in het plaatje.

Visuele effecten

Bedrijven kunnen gebruik maken van opvallende visuele effecten, zoals speciale verlichting of bewegende beelden, om de aandacht te trekken.

Een zeper van een aandachtstrekker in reclame

Weet wel dat het niet alleen gaat om het trekken van de aandacht, maar ook om het behouden van de aandacht en het overbrengen van een duidelijk boodschap. Zorg daarom voor een goede balans tussen het gebruik van een aandachtstrekker en het overbrengen van een duidelijke boodschap. Je kunt flink miskleunen. Met 57,3% van de stemmen kreeg in 2022 wedkantoor TOTO de prijs voor de irritantste reclame van het jaar. Ze gebruiken een aap aandachtstrekker, maar deze werd als hysterisch en over the top ervaren. Het gaat om dit spotje:

Wanneer werkt een aandachtstrekker het beste?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen wanneer een aandachtstrekker het beste werkt. Het hangt af van het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Het moment

Soms werkt een aandachtstrekker beter op bepaalde momenten van de dag, afhankelijk van wanneer mensen het meest geneigd zijn om naar aandachtstrekkers te kijken of te luisteren. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt in een marketingcampagne, kan het helpen om te overwegen wanneer mensen het meest geneigd zijn om naar reclames te kijken of te luisteren.

De context

De context waarin de aandachtstrekker wordt gebruikt kan ook van invloed zijn op hoe effectief het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een drukke of afleidende omgeving, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen op wat je wilt laten zien.

Het publiek

Het publiek waarvoor de aandachtstrekker is bedoeld kan ook van invloed zijn op hoe effectief het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt voor een jongere doelgroep, kan het helpen om iets te gebruiken dat visueel aantrekkelijk is of gebruik maakt van populaire sociale media. Als je een aandachtstrekker gebruikt voor een oudere doelgroep, kan het helpen om iets te gebruiken dat vertrouwd of bekend is voor deze groep.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen enkele formule is die garandeert dat een aandachtstrekker altijd werkt, en dat het soms nodig kan zijn om te experimenteren met verschillende aandachtstrekkers om te zien wat het beste werkt voor jouw doelen en publiek.

Wanneer werkt een aandachtstrekker niet?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen wanneer een aandachtstrekker niet werkt. Dit hangt af van het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Als de aandachtstrekker niet aansluit bij het publiek

Als de aandachtstrekker niet aansluit bij het publiek waarvoor het is bedoeld, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die gericht is op een jongere doelgroep, maar het publiek is voornamelijk oudere mensen, kan het moeilijker zijn om de aandacht te trekken.

Als de aandachtstrekker te opvallend of afleidend is

Als de aandachtstrekker te opvallend of afleidend is, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen op wat je wilt laten zien. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die te veel visuele elementen bevat of te veel tekst, kan dit afleiden van het belangrijkste punt dat je wilt maken.

Als de aandachtstrekker niet relevant is

Als de aandachtstrekker niet relevant is voor het publiek waarvoor het is bedoeld, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die gericht is op een bepaald onderwerp, maar het publiek is niet geïnteresseerd in dat onderwerp, kan het moeilijker zijn om de aandacht te trekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat er geen enkele formule is die garandeert dat een aandachtstrekker altijd werkt, en dat het soms nodig kan zijn om te experimenteren met verschillende aandachtstrekkers om te zien wat het beste werkt voor jouw doelen en publiek.

Wanneer is een aandachtstrekker te opvallend?

Er is geen specifieke regel voor wanneer een aandachtstrekker te opvallend is, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Het moment

Soms kan een aandachtstrekker die op een ander moment effectief zou kunnen zijn, te opvallend zijn als het wordt gebruikt op een moment dat het publiek niet in staat is om zich te concentreren of te ontspannen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een belangrijke vergadering of presentatie, kan het te afleidend zijn als het te opvallend is.

De context

De context waarin de aandachtstrekker wordt gebruikt kan ook van invloed zijn op hoe opvallend het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een formele gelegenheid, kan een te opvallende aandachtstrekker ongepast of storend zijn.

Het publiek

Het publiek waarvoor de aandachtstrekker is bedoeld kan ook van invloed zijn op hoe opvallend het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt voor een jongere doelgroep, kan een opvallende aandachtstrekker effectiever zijn dan voor een oudere doelgroep.

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon te opvallend is, voor een ander juist aantrekkelijk kan zijn. Het is daarom belangrijk om te overwegen wat het doel is van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld voordat je beslist wat te gebruiken.

Wat is een aandachtstrekker als persoon?

Een aandachtstrekker als persoon is iemand die de aandacht van anderen op zichzelf vestigt, of dit nu opzettelijk of onopzettelijk is. Dit kan worden gedaan op verschillende manieren, zoals door middel van uiterlijk, persoonlijkheid, of gedrag. Sommige mensen zijn van nature aandachtstrekkers en kunnen makkelijk de aandacht van anderen trekken, terwijl anderen misschien meer moeite moeten doen om de aandacht te trekken.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen de aandacht van anderen op zichzelf vestigen. Sommigen doen dit om zichzelf te presenteren als leiders of autoriteiten op een bepaald gebied, terwijl anderen misschien de aandacht willen vestigen op een bepaald idee of boodschap. In sommige gevallen kan het ook een manier zijn om zichzelf te profileren of om te proberen bekendheid te krijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd nodig of gepast is om de aandacht op zichzelf te vestigen en dat het soms beter kan zijn om anderen de ruimte te geven om zichzelf te presenteren of te laten zien.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over aandachtstrekkers, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *