Aandachtstrekker: in presentatie, essay of marketing

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Wist je dat aandachtstrekkers de superhelden zijn van de communicatiewereld? Ze worden gebruikt om de spotlight te zetten op mensen, objecten, gebeurtenissen, of ideeën. En dat allemaal op een superpakkende manier! Of het nu gaat om een knallende tv-commercial die je aandacht grijpt voor dat must-have product, of die ene leraar die de klas betovert met een onweerstaanbare aandachtstrekker om de leerstof te laten schitteren  – aandachtstrekkers zijn werkelijk overal! Ze zijn niet alleen nuttig in de wereld van marketing, maar spelen ook een hoofdrol in onderwijs, entertainment en zelfs bij het overtuigen van anderen! Dus, welke aandachtstrekker heeft jou recentelijk bij de kladden gepakt? Laat het ons weten in de comments!

Het gebruik van een aandachtstrekker tijdens een presentatie / Bron: Freepik

Een aandachtstrekker in een tekst of essay

Doel

In een tekst of essay kan een aandachtstrekker dienen als een element dat de aandacht van de lezer vestigt op een bepaald aspect of idee in de tekst. Aandachtstrekkers in teksten kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het doel van de tekst en het publiek waarvoor de tekst is bedoeld.

Het doel van een aandachtstrekker in een tekst is om de lezer te laten blijven lezen en om het belang van het idee dat wordt besproken te benadrukken.

Voorbeelden

Sommige voorbeelden van aandachtstrekkers in teksten zijn:

 • Een kop of titel die de belangrijkste boodschap van de tekst weergeeft.
 • Het gebruik van een metafoor of beeldspraak om de lezer op een nieuwe manier te laten nadenken over een idee.
 • Een anekdote of persoonlijk verhaal om de lezer te betrekken bij de tekst. Een anekdote is een kort verhaal met drama en ontknoping en dikwijls ook enigszins humoristisch. De anekdote moet te niet te lang zijn en het moet aansluiten bij de tekst. Een al dan niet persoonlijke anekdote kan een persoon introduceren of een onderwerp inleiden.
 • Een vraag of uitdaging aan de lezer om zijn of haar perspectief te overwegen. Je vraagt hem om mee te denken met je verhaal of gedachte.
 • Een citaat of quote van een bekende persoon om de waarde van het idee te benadrukken of om de aandacht van de lezer te pakken. Een lezing bij Het Atheïstisch Verbond over zingeving kun je bijvoorbeeld met dit citaat van Blaise Pascal beginnen: “In ieder mens is er een oneindige afgrond die men alleen met God kan vullen.”
Schilderij van Blaise Pascal dat in 1691 gemaakt is door François II Quesnel voor Gérard Edelinck / Bron: Wikimedia Commons

Aandachtstrekker in een presentatie

Een aandachtstrekker in een presentatie of voordracht is een element of techniek die de aandacht van het publiek trekt en vasthoudt tijdens de presentatie. Hierbij kun je denken aan visuele hulpmiddelen, zoals afbeeldingen, grafieken of video’s. Maar ook door het gebruik van interactieve elementen zoals een poll, waarbij je een peiling doet naar de mening van het publiek, of een quiz. Andere manieren om de aandacht van het publiek te trekken kunnen zijn door het gebruik van humor (een grappige anekdote of een gebbetje) of verrassende feiten of voorbeelden.

Je wilt absoluut vermijden dat er tijdens je presentatie mensen praten en/of geeuwen, of erger nog, gaan snurken. Uiteraard wil je de aandacht van het publiek vasthouden tijdens je presentatie, zodat de boodschap duidelijk overkomt en de mensen er na die tijd nog over doorpraten.

Aandachtstrekkers in het onderwijs

Een aandachtstrekker in het onderwijs is een activiteit of middel dat gebruikt wordt om de aandacht van leerlingen te vestigen op een bepaald onderwerp of lesdoel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van visuele hulpmiddelen, zoals presentaties, videomateriaal of demonstraties, of door middel van interactieve activiteiten, zoals discussies of rollenspellen.

Het gebruik van aandachtstrekkers kan helpen om leerlingen gemotiveerd te houden en te betrekken bij de les, en kan bijdragen aan een positief leeromgeving. Zorg ervoor dat je aandachtstrekkers gebruikt als aanvulling op de reguliere lesstof, en niet als vervanging ervan. Een docent is geen entertainer. Zoek wel aansluiting bij wat de leerlingen bezighoudt en hun leefwereld.

Aandachtstrekkers gebruiken als docent in het klaslokaal / Bron: Freepik

Aandachtstrekker in entertainment

Een aandachtstrekker in entertainment is een activiteit of middel dat gebruikt wordt om de aandacht van het publiek te vestigen op een bepaald product uit de entertainmentindustrie, zoals een film, tv-programma, muziekoptreden of theaterstuk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door middel van publiciteit, zoals posters, trailers en reclamecampagnes, of door middel van interactie met het publiek, zoals een Q&A-sessie of een meet-and-greets (een georganiseerde ontmoeting tussen personen).

Het gebruik van aandachtstrekkers kan helpen om het publiek te interesseren en te betrekken bij het entertainmentproduct, en kan bijdragen aan een succesvolle lancering of promotie ervan. Gebruik de aandachtstrekkers wel op een verantwoorde manier, zodat het publiek niet misleid of gemanipuleerd wordt.

Aandachtstrekker gebruiken in de marketing

Doel

In marketing kan een aandachtstrekker dienen als een element dat de aandacht van het publiek vestigt op een product, dienst, merk of idee. Aandachtstrekkers in marketing kunnen verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het medium waarmee ze worden gepresenteerd en het doel van de marketingcampagne.

Voorbeelden

Sommige voorbeelden van aandachtstrekkers in marketing zijn:

 • Een pakkende kop, leus of slogan die de belangrijkste boodschap van de marketingcampagne weergeeft.
 • Een gebruik van kleur, vormen, of andere visuele elementen om de aandacht te trekken.
 • Een uniek of opvallend ontwerp voor een product of verpakking.
 • Een gebruik van humor, emotie, of andere emotionele triggers om de aandacht te trekken.
  Een gebruik van bekende personen of influencers om de aandacht te trekken.
 • Het doel van een aandachtstrekker in marketing is om de aandacht van het publiek te vestigen op het product of merk en om interesse te wekken voor wat het te bieden heeft.

Voorbeelden van aandachtstrekker in Nederlandse commercials

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven in Nederlandse commercials aandacht proberen te trekken. Hieronder geef ik enkele voorbeelden:

Een pakkende slogan of leus

‘Even Apeldoorn bellen’ is een klassieker. Dit is de regel van Centraal Beheer die in Apeldoorn gevestigd is. Sinds 1986 wordt deze leus gebruikt in diverse reclame-uitingen van het bedrijf.

Opvallende jingle

Een opvallende slogan of jingle kan helpen om het merk onthouden te laten worden en de aandacht te trekken. De slogan ‘Heerlijk, helder, Heineken’ is een bekende van dit biermerk.

‘Heerlijk, helder, Heineken’
Bekende gezichten of stemmen

Bedrijven kunnen bekende acteurs, presentatoren of andere bekende personen in hun commercials gebruiken om de aandacht te trekken. De cast van de Jumbo reclames bestaat anno 2023 onder meer uit Frank Lammers, een Nederlandse acteur, en Maike Meijer, een Nederlandse actrice.

Humor

Humor kan een effectief middel zijn om de aandacht te trekken en het merk onthouden te laten worden. bekend is de Rolo reclame met de olifant uit de jaren ’90 van de vorige eeuw:

Muziek

Muziek kan een emotionele reactie oproepen en de aandacht van de kijker trekken. De supermarktketen Jumbo stuurt Frank Lammers de witte tuin in om de hem zo gewilde sneeuwpop te maken. Als bijpassend nummer gebruiken ze Snowman van de Australische zangeres Sia uit 2017. Dat past natuurlijk perfect in het plaatje.

Visuele effecten

Bedrijven kunnen gebruik maken van opvallende visuele effecten, zoals speciale verlichting of bewegende beelden, om de aandacht te trekken.

Een zeper van een aandachtstrekker in reclame

Weet wel dat het niet alleen gaat om het trekken van de aandacht, maar ook om het behouden van de aandacht en het overbrengen van een duidelijk boodschap. Zorg daarom voor een goede balans tussen het gebruik van een aandachtstrekker en het overbrengen van een duidelijke boodschap. Je kunt flink miskleunen. Met 57,3% van de stemmen kreeg in 2022 wedkantoor TOTO de prijs voor de irritantste reclame van het jaar. Ze gebruiken een aap aandachtstrekker, maar deze werd als hysterisch en over the top ervaren.

Wanneer werkt een aandachtstrekker het beste?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen wanneer een aandachtstrekker het beste werkt. Het hangt af van het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Het moment

Soms werkt een aandachtstrekker beter op bepaalde momenten van de dag, afhankelijk van wanneer mensen het meest geneigd zijn om naar aandachtstrekkers te kijken of te luisteren. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt in een marketingcampagne, kan het helpen om te overwegen wanneer mensen het meest geneigd zijn om naar reclames te kijken of te luisteren.

De context

De context waarin de aandachtstrekker wordt gebruikt kan ook van invloed zijn op hoe effectief het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een drukke of afleidende omgeving, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen op wat je wilt laten zien.

Het publiek

Het publiek waarvoor de aandachtstrekker is bedoeld kan ook van invloed zijn op hoe effectief het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt voor een jongere doelgroep, kan het helpen om iets te gebruiken dat visueel aantrekkelijk is of gebruik maakt van populaire sociale media. Als je een aandachtstrekker gebruikt voor een oudere doelgroep, kan het helpen om iets te gebruiken dat vertrouwd of bekend is voor deze groep.

Er is uiteraard geen enkele formule die garandeert dat een aandachtstrekker te allen tijde en in all situaties werkt. Het kan soms nodig zijn om te experimenteren met verschillende aandachtstrekkers om te zien wat het beste werkt voor jouw publiek en om jouw doel(en) te bereiken.

Wanneer werkt een aandachtstrekker niet?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bepalen wanneer een aandachtstrekker niet werkt. Dit hangt af van het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Als de aandachtstrekker niet aansluit bij het publiek

Als de aandachtstrekker niet aansluit bij het publiek waarvoor het is bedoeld, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die gericht is op een jongere doelgroep, maar het publiek is voornamelijk oudere mensen, kan het moeilijker zijn om de aandacht te trekken.

Als de aandachtstrekker te opvallend of afleidend is

Als de aandachtstrekker te opvallend of afleidend is, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen op wat je wilt laten zien. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die te veel visuele elementen bevat of te veel tekst, kan dit afleiden van het belangrijkste punt dat je wilt maken.

Als de aandachtstrekker niet relevant is

Als de aandachtstrekker niet relevant is voor het publiek waarvoor het is bedoeld, kan het moeilijker zijn om de aandacht van het publiek te vestigen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt die gericht is op een bepaald onderwerp, maar het publiek is niet geïnteresseerd in dat onderwerp, kan het moeilijker zijn om de aandacht te trekken.

Wanneer is een aandachtstrekker te opvallend?

Er is geen specifieke regel voor wanneer een aandachtstrekker te opvallend is, omdat dit afhangt van verschillende factoren, zoals het doel van de aandachtstrekker en het publiek waarvoor het is bedoeld. Sommige dingen om in overweging te nemen zijn:

Het moment

Soms kan een aandachtstrekker die op een ander moment effectief zou kunnen zijn, te opvallend zijn als het wordt gebruikt op een moment dat het publiek niet in staat is om zich te concentreren of te ontspannen. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een belangrijke vergadering of presentatie, kan het te afleidend zijn als het te opvallend is.

De context

De context waarin de aandachtstrekker wordt gebruikt kan ook van invloed zijn op hoe opvallend het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt tijdens een formele gelegenheid, kan een te opvallende aandachtstrekker ongepast of storend zijn.

Het publiek

Het publiek waarvoor de aandachtstrekker is bedoeld kan ook van invloed zijn op hoe opvallend het is. Bijvoorbeeld, als je een aandachtstrekker gebruikt voor een jongere doelgroep, kan een opvallende aandachtstrekker effectiever zijn dan voor een oudere doelgroep.

Bedenk wel dat wat voor de ene persoon té opvallend is, voor een ander juist aantrekkelijk kan zijn. Daarom is het verstandig om van te voren goed na te denken wat het doel is van de aandachtstrekker en wie je toehoorders zijn. Zijn het vooral jongeren of ouderen, zijn het vooral hippe vegetariërs of orthodoxe christenen, etc. Mogelijk is je publiek erg gemêleerd: jong, oud, gezinnen, vriendengroepen, etc.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over aandachtstrekkers, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.