Gezinsweek in Bijbelinstituut België (BIB) te Heverlee

Last Updated on 14 juni 2024 by M.G. Sulman

Heb je ook mooie herinneringen aan de gezinsweken van de jaren ’70 en ’80 in Heverlee? Het Bijbelinstituut België (BIB) organiseerde indertijd gezinsweken speciaal voor Nederlandstaligen. Deze weken duurden van zaterdag tot en met zaterdag en bestonden uit een mix van bijbelstudie, samenzang, ontspanning en plezier in Heverlee, waar het BIB sinds 1975 gevestigd was. Elke dag begon met Bijbelstudie, zang en gebed. ‘s Middags waren er sport- en spelactiviteiten, die een aantal jaren geleid werden door ‘Pieternel van Sport en Spel.’ De avonden eindigden met gezellig samenzijn. Deze gezinsweken brachten gezinnen samen en er werden blijvende herinneringen gemaakt en langdurige vriendschappen gesmeed. Veel oud-deelnemers kijken met nostalgie terug op deze bijzondere tijd. Zo ook schrijver dezes. Heb jij herinneringen aan deze gezinsweken? Of toffe foto’s? Deel ze met ons! 📸👇

Bijbelinstituut België te Heverlee, jaar onbekend / Bron: Martin Sulman

Het Bijbelinstituut België (BIB)

Het Bijbelinstituut België (BIB) werd in 1919 opgericht in Brussel als “Institut Biblique de la Mission Belge Evangélique”. Dit instituut was de voorloper van wat nu de Evangelische Theologische Faculteit Leuven (ETF) is. In 1922 werd er een Nederlandstalige afdeling geopend om te voldoen aan de groeiende vraag naar onderwijs in het Nederlands.

In 1975 verhuisde het BIB van Brussel naar Heverlee, een deelgemeente van Leuven. Hier kochten ze een deel van een voormalig klooster en studiecentrum van de Jezuïeten. Dit gebouw is onvoorstelbaar groot: honderden kamers, eindeloze gangen en omgeven door een reusachtig park. Gebouwd in 1925, in een neoclassicistische stijl die populair was in de 19e en vroege 20e eeuw. Bij de opening van het nieuwe gebouw van het Bijbelinstituut Belgiëin heverlee kwamen duizenden mensen, niet alleen uit heel België, maar zelfs uit Groningen en Friesland.1Heverlee. “Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling … [et al.]”. Amersfoort, 08-09-1976, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 14-06-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010572178:mpeg21:p002 Tot op heden is de ETF gevestigd in dit gebouw in Heverlee, alwaar ze een brede waaier aan theologische opleidingen en onderzoeksprogramma’s aanbiedt.

Deze verhuizing en de daaropvolgende ontwikkelingen markeerden een belangrijke fase in de groei en professionalisering van het Bijbelinstituut, dat uiteindelijk uitgroeide tot een erkende academische instelling die graden kan toekennen in theologie en godsdienstwetenschappen.

Het gebouwencomplex te Heverlee / Bron: ‘Heverlee’ moet naar nieuwe wegen zoeken als gebouw wordt verkocht. “Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling … [et al.]”. Amersfoort, 21-07-1988, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 14-06-2024, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010562803:mpeg21:p002
Bijbelinstituut België te Heverlee / Bron: Martin Sulman

Gezinsweek in Bijbelinstituut België (BIB) te Heverlee in vogelvlucht

In de jaren ’70 en ’80 organiseerde het Bijbelinstituut België (BIB) gezinsweken voor Nederlandstaligen. Deze weken waren bedoeld om christelijke gezinnen samen te brengen voor Bijbelonderwijs, geestelijke groei, ontspanning en gemeenschap.

Overzicht van de Gezinsweken

  • Doelgroep: Nederlandstalige evangelische christelijke gezinnen uit nederland, België en omliggende landen.
  • Locatie: Aan de Sint-Jansbergsesteenweg 95-97 te Heverlee, waar het BIB sinds 1975 gevestigd was in een voormalig jezuïetenklooster.
  • Activiteiten: Bijbelstudies, gebedsmomenten, sport en spel, en gemeenschappelijke maaltijden. Er was ene apart programma voor kinderen en volwassenen. ‘s Middags werd er een sport en spel activiteit georganiseerd, in 1982 – als mijn geheugen mij niet in de steek laat – bijvoorbeeld door ‘Pieternel van Sport en Spel’, zoals ze altijd werd aangekonigd.
Gezinsweek BIB groepsfoto, jaar onbekend / Bron: Martin Sulman

Dagprogramma

  • Ochtend: Gezamenlijk ontbijt, ochtendgebed, Bijbelstudies.
  • Middag: Gezamenlijke lunch, sport- en spelactiviteiten, zoals een sportmiddag of een speurtocht.
  • Namiddag: Vrije tijd, koffie – en theedrinken en samenzijn.
  • Avond: Gezamenlijk avondeten en sociale activiteiten.

Befaamd was de wijze waarop je ‘s ochtends werd gewekt. ‘s Ochtends liep een koortje van de 5e verdieping door het trappenhuis en de gangen naar beneden. Ze wekten iedereen door het zingen van christelijke liederen, waaronder nummers uit de Opwekkingsbundel.

Ook was iedereen ingedeeld voor corveetaken, waardoor eenieder zijn steentje bijdroeg aan het dagelijkse reilen en zeilen.

Voor kinderen was het een waar avontuur. Het grote trappenhuis, de lange gangen, de sluipdoor-kruipdoor, de vele zalen en kamers, de immense keldergangen die leken op catacomben, en het grote terrein rondom het gebouw boden eindeloze mogelijkheden voor ontdekkingstochten.

Verkleden voor een toneelstuk, 1982 / Bron: Martin Sulman
Sportmiddag 1982 / Bron: Martin Sulman
Sportmiddag 1982 / Bron: Martin Sulman
Sportmiddag 1982 / Bron: Martin Sulman
Verkleden voor een toneelstuk, 1982 / Bron: Martin Sulman
Ingestopt worden door je moeder / Bron: Martin Sulman
Kinderen voeren toneelstuk op het bordes een toneelstuk op: Salomo – Twee vrouwen vechten om een baby / Bron: Martin Sulman
Speurtocht in Indianenstijl, jaar onbekend / Bron: Martin Sulman

Herinneringen en impact

Veel oud-deelnemers kijken met plezier en nostalgie terug op deze weken. Het waren knettergezellige weken met en goed mix van ontspanning, gezellig samenzijn en geestelijke verdieping. De activiteiten waren zowel educatief als leuk, waar het hele gezin aan kon meedoen, van jong tot oud. Relaties versterkt en nieuwe vriendschappen geboren. Je kon na ene week volledig opgeladen weer naar huis en halsreikend uitkijken naar de komende gezinsweek.

Heb jij herinneringen aan deze gezinsweken? Of leuke kiekjes? Deel ze met ons!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.