Het voelen van pijn links onder je ribben moet je serieus nemen, aangezien dit gebied verschillende organen bevat. Wat zit er links onder je ribben? Aan de linkerkant van je lichaam, onder de ribben, bevinden zich je maag, je linkernier, je milt en delen van je lever, alvleesklier en darm. Dit gebied staat bekend als het linker bovenste kwadrant iedere vorm van pijn die je hier voelt, kan een teken zijn dat ‘iets’ één of meer van die organen treft. Pijn op deze plek kan ook worden veroorzaakt door problemen met je darmen. Het is belangrijk om te weten wat deze pijn kan veroorzaken. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten altijd een arts.


Buikpijn of pijn in buik

Inhoud

Oorzaken van pijn linksonder de ribben

Pijn links onder je ribben kan ervaren worden als drukkend, zeurend, dof of meer stekend. Het kan ook gaan om een merkwaardig of raar gevoel. De klacht pijn links onder je ribben kan meerdere oorzaken hebben, waaronder de volgende:

Ribben / kraakbeen

Costochondritis

Costochondritis duidt op een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen dat de ribben aan het borstbeen hecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • een verkeerde houding (ingezakt staan of lopen)
 • een klap op de borstkas
 • zwangerschap
 • stress of emotionele spanning.
 • veelvuldighoesten
 • een luchtweginfectie
 • reumatische aandoeningen of artritis

Het veroorzaakt een scherpe, stekende pijn die meestal aan de linkerkant van je ribbenkast wordt gevoeld. Het wordt erger als je hoest, niest of op je ribben drukt.

Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk en de pijn is meestal gelokaliseerd aan één kant.  Het syndroom van Tietze lijkt erg veel op costochondritis. De klachten die het vaakst voorkomen zijn:

 • je heeft pijn op één of meer plekken op de borst
 • vaak is er ook drukpijn links of rechts naast het borstbeen (uitstralende pijn naar andere plekken)
 • zwelling en roodheid van het borstbeen of de ribben
 • vermoeidheid
 • je kunt de pijn voelen als je beweegt, diep zucht, hoest, niest of op je borst drukt
 • vaak ontstaat de pijn plotseling
 • de pijnlijke plek kan rood en dik worden en dit komt doordat het kraakbeen dikker wordt
 • de pijn kan weken tot maanden aanhouden

Gebroken of gekneusde ribben

Gekneusde of gebroken ribben kunnen erg pijnlijk zijn, maar genezen meestal vanzelf. Gebroken of gekneusde ribben worden meestal veroorzaakt door een val, een klap op de borst of ernstig hoesten. Symptomen zijn onder meer:

 • pijn (links onder ribben of elders) bij inademen
 • zwelling of gevoeligheid rond de aangetaste ribben
 • soms blauwe plekken op de huid
 • een scheur voelen of horen als het een gebroken rib is
Zwevende-ribsyndroom

Het zwevende-ribsyndroom is een veelal niet herkende oorzaak van pijnklachten, zoals pijn onder de linker of rechter ribbenboog. Hierbij duwen de onderste ribben tegen de bekkenkam aan. Als die ruimte tussen de onderste ribben en de bekkenkam kleiner wordt door bijvoorbeeld ouder worden, slechte houding of botontkalking, zakken de wervels langzaam in elkaar en zakken de onderste ribben richting de bekkenkam.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online/Shutterstock.com

Alvleesklier (pancreas)

De alvleesklier is een langwerpig orgaan in de buik. Het ligt bovenin de buikholte, bij de dunne darm in de linker bovenkant van je lichaam bevindt. Het scheidt enzymen en spijsverteringssappen af ​​in de dunne darm om voedsel af te breken.

Alvleesklierontsteking (pancreatitis)

Alvleesklierontsteking of pancreatitis verwijst naar een ontsteking van je alvleesklier of pancreas.  De twee meest voorkomende oorzaken hiervan zijn een verstopping van de afvoergang van de alvleesklier door galstenen en overmatig alcoholgebruik.

Pijn als gevolg van pancreatitis treedt meestal langzaam op en wordt intenser na het eten. Het kan komen en gaan of constant aanwezig zijn. Bijkomende symptomen van pancreatitis zijn onder meer:

 • misselijkheid
 • braken
 • (onbedoeld) gewichtsverlies
Milt
Ligging van de milt in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online/Shutterstock.com

Milt

De milt is een belangrijk orgaan dat zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Je milt zit ook in het bovenste gedeelte van de linkerkant van je lichaam, vlakbij je ribbenkast. Het helpt bij het verwijderen van oude of beschadigde bloedcellen en het produceren van witte bloedcellen die infecties bestrijden. Elke pijn die je voelt onder je linker ribbenkast kan worden veroorzaakt door een beschadigde of vergrote milt.

Vergrote milt

Een vergrote milt, ook wel splenomegalie genoemd, is geen aandoening op zich, maar kan duiden op een onderliggende aandoening. Het veroorzaakt gewoonlijk geen andere symptomen dan volheid na het eten van slechts een kleine hoeveelheid voedsel. Als je milt echter scheurt, zal je waarschijnlijk pijn ervaren in de buurt van je linker ribbenkast. Een vergrote milt zal eerder scheuren dan een milt van normale grootte.

Verschillende factoren kunnen een vergrote milt veroorzaken, waaronder:

 • virale infecties, zoals de ziekte van Pfeiffer, of mononucleosis infectiosa
 • bacteriële infecties, zoals syfilis
 • parasitaire infecties, zoals malaria
 • bloedziekten
 • leverziekten
Gescheurde milt

Als je milt scheurt, kan het gebied ook gevoelig zijn bij aanraking. Waarschijnlijk zal je ook de volgende klachten ervaren:

 • lage bloeddruk
 • duizeligheid
 • wazig zien
 • misselijkheid

Een miltruptuur treedt meestal op als gevolg van een trauma. Het is een medisch noodgeval waarbij je direct  medische hulp moet inschakelen.

Miltinfarct

Je kunt ook pijn onder de linkerkant van je ribbenkast ervaren bij een miltinfarct. Een miltinfarct komt door een belemmerde bloedtoevoer naar de milt. Miltinfarcten zijn zeldzame aandoeningen waarbij een deel van de milt necrotiseert of sterft. De typisch verschijnselen zijn pijn in de linkerflank vaak uitstralend naar de linkerschouder.

Maag
Ligging van de maag in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Maag

Maagslijmvliesontsteking (gastritis)

Maagslijmvliesontsteking of gastritis verwijst naar een ontsteking van het slijmvlies van je maag, dat zich ook aan de linkerkant van uw ribbenkast bevindt. Andere symptomen van gastritis zijn onder meer een brandende pijn in de maag en een ongemakkelijk gevoel van volheid in de bovenbuik.

Maagslijmvliesontsteking kan worden veroorzaakt door:

 • bacteriële of virale infecties
 • veelvuldig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s)
 • overmatig alcoholgebruik
Maagzweer
Maagzweer / Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.com
Maagzweer

Een maagzweer duidt op een wondje in je maag of in het eerste stukje darm na de maag. Dit kan gebeuren als je bepaalde ontstekingsremmende medicijnen gedurende een lange periode gebruikt, of als u een infectie hebt die wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori (h. Pylori) -bacterie, een gramnegatieve bacterie die bij de mens in de maag voorkomt.

Als je een maagzweer hebt, kun je een scherpe pijn ervaren in het midden van de buik, net onder je ribbenkast, die steeds erger wordt (pijn in de maagstreek). Maar je kunt ook misselijk zijn of last van indigestie hebben.

Helicobacter pylori bacterie / Bron: Yutaka Tsutsumi (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=535442)

Indigestie

Bij een indigestie of dyspepsie heb je een probleem met je spijsvertering. Indigestie komt vaak voor bij zowel mannen als vrouwen. Het is geen op zichzelf staande aandoening, maar een reeks symptomen, waaronder pijn in het bovenste deel van je buik, net onder je ribben.

Mogelijke oorzaken zijn buitensporige zuuraccumulatie in de maag, overconsumptie van alcohol en overeten.

Als je een indigestie hebt, kan elke pijn die je in dit gebied voelt na het eten opkomen. Andere klachten zijn brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, scheten laten of algehele malaise.

Als je vermoedt dat de pijn aan de linkerkant onder je ribbenkast te wijten kan zijn aan indigestie, dan kunnen zelfzorgmaatregelen helpen, zoals:

 • kleinere maaltijden eten en langzaam eten
 • stoppen met roken
 • het vermijden van bepaalde triggers, zoals gekruid voedsel

Gastro-enteritis (buikgriep)

Gastro-enteritis, in de volksmond vaak ‘buikgriep’ genoemd, is de verzamelnaam voor klachten die vaak veroorzaakt worden door maag-darmontstekingen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Buikgriep kan de oorzaak zijn van pijn onder je linker ribben, ergens rond de maagstreek. Als je gastro-enteritis hebt, kun je je ook misselijk of ziek voelen, koorts hebben of diarree hebben.

Nieren en blaas
Ligging van de nieren in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Nieren

Je nieren maken deel uit van je urinewegen. Ze bevinden zich aan weerszijden van je wervelkolom, maar wanneer ze ontstoken of geïnfecteerd raken, kan de pijn naar voren uitstralen.

Nierstenen

Nierstenen zijn verharde kalk- en zoutafzettingen die zich vormen tot stenen.  Soms loopt een dergelijk steentje vast in de urinewegen, tussen de nier en de blaas. Ze kunnen krampen veroorzaken als ze uit de nieren komen en zich een weg banen naar je blaas. Naast pijn onder je ribben aan de linkerkant, kunnen nierstenen ook leiden tot:

 • een drang om te plassen, maar er komt weinig uit
 • bloederige of troebele urine
 • pijn in je zij die uitstraalt naar de voorkant van je lichaam
Niersteen van 5 mm
Niersteen van 5 mm / Bron: Wikimedia Commons
Illustratie van een niersteen / Bron: Wikimedia Commons
Nierbekkenontsteking

Een acute nierbekkenontsteking is meestal het gevolg van een blaasontsteking. Bij nierbekkenontsteking heb je vaak last van koorts, koude rillingen, algehele malaise, misselijkheid en pijn in je rug of zij, aan één of beide kanten.

Overige oorzaken

Pleuritis

Pleuritis wordt ook wel longvliesontsteking of borstvliesontsteking genoemd. Dit kan optreden als gevolg van een bacteriële of virale longontsteking, maligniteit, trauma of longinfarct, meestal gerelateerd aan een bloedstolsel in de longen.

Pleuritis aan de linkerkant kan pijn veroorzaken onder de linker ribbenkast, maar het belangrijkste symptoom is een scherpe, stekende pijn bij het ademen. Raadpleeg een arts als je tijdens het ademen hevige pijn op de borst ervaart.

Alarmsymptomen

Hoewel pijn links onder de ribben meestal niets ernstigs is, kan het soms duiden op een medisch noodgeval. Schakel onverwijld medische hulp in als je naast de pijn één van de volgende symptomen hebt:

 • moeite met ademhalen
 • verwardheid
 • overmatig zweten
 • licht gevoel in het hoofd of duizeligheid

Onderzoek en diagnose

Om erachter te komen wat de oorzaak is van pijn links onder je ribben, zal een arts lichamelijk onderzoek geven waarbij hij ook het getroffen gebied bevoelt. Hierdoor kan de arts controleren op tekenen van zwelling of ontsteking, vooral als gevolg van costochondritis.

Vervolgens kan de arts bloed- en urinemonsters nemen om te testen. Het analyseren van deze resultaten kan aanwijzingen opleveren voor nierproblemen, pancreatitis of gastritis. Als de arts vermoedt dat je gastritis of een maagzweer hebt, kan er ook een ontlastingmonster worden gedaan, of endoscopisch onderzoek worden verricht om naar de maagwand te kijken. Een endoscoop is een lange, flexibele buis met aan het uiteinde een camera die door je mond wordt keel wordt gestoken naar de maag.

Als de oorzaak van pijn onder je linker ribbenboog nog steeds niet duidelijk is, kan er zo nodig een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan worden genomen.

Behandeling van pijn links onder de ribben

De behandeling van de pijn links onder de ribben hangt af van de oorzaak. Als er sprake is van een ontsteking, zal de arts waarschijnlijk aanraden om NSAID’s te gebruiken om pijn en zwelling te verminderen.

De arts zal een antibioticum voorschrijven om een ​​bacteriële infectie op te ruimen. In zeldzame gevallen kan het zijn dat je een operatie moet ondergaan. Als een niersteen aanwezig is in de urineleider die te groot is om spontaan uit te plassen, zal een medische interventie nodig zijn.

Gerelateerde artikelen:

Last Updated on 28 augustus 2021 by M.G. Sulman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *