Pijn rechts op de borst: oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Druk of pijn rechts op de borst kan te maken hebben met spieren, kraakbeen van de ribben, zenuwen, slokdarm, maag, hart, longen of (aanhoudende) stress, waardoor je te snel en oppervlakkig gaat ademen. Soms kan op de borst ook komen door hartkramp (angina pectoris). Je hart krijgt dan te weinig zuurstof als je heel actief bent of bij veel stress. De oorzaak is dat een kransslagader voor een deel of helemaal dicht zit. De hartspier krijgt zuurstof via de kransslagaderen. Dit zijn bloedvaten die aan de buitenkant van het hart liggen.

Vrouw met pijn rechts op de borst / Bron: Freepik

Symptomen

Pijn in of op de borst kun je op veel manieren voelen, bijvoorbeeld:

 • tussen de ribben
 • achter het borstbeen
 • onderaan het borstbeen

De pijn kan gelokaliseerd zijn aan één kant, aan beide kanten of in het midden van de borst.

De pijn kan plotsklaps optreden of langzaamaan. De pijn kan constant aanwezig zijn of alleen af en toe. Bijvoorbeeld bij inspanning, hoesten, een bepaalde houding of beweging. Of als je drukt op de gevoelige plek.

Oorzaken van goedaardige pijn rechts op de borst

Er zijn verschillende oorzaken van goedaardige druk of pijn rechts op de borst. De belangrijkste zijn:

Pijn in de tussenribspieren

Pijn in de spieren tussen de ribben, is ook een mogelijke oorzaak van pijn op de borst rechts (of links). Tussen elk van je twaalf ribben zitten spieren. Dit zijn de zogeheten tussenribspieren, ook wel intercostale spieren genoemd. Vaak wordt pijn in de tussenribspieren veroorzaakt door een ontsteking van één of meerdere van deze spieren. De mate van pijn bij een ontstoken tussenribspier varieert van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een intense en stekende pijn tussen de ribben. De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig. Het is vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen.

De pijn kan ook komen doordat de spieren tussen de ribben te hard gewerkt hebben. Bijvoorbeeld doordat je dagen achterelkaar moet hoesten of door langdurig klussen (schilderen, metselen) of schoonmaken.

De buitenste tussenribspieren zijn een groep van 11 paar spieren die tussen de ribben; zij lopen schuin van beneden naar voren. Zijn zijn aangegeven in rood het rood, vanaf de rugzijde bezien./ Bron: Wikimedia Commons
De binnenste tussenribspierenzijn een groep van 11 paar spieren die tussen de ribbenliggen; zij lopen schuin van onder naar achteren onder een rechte hoek met de buitenste tussenribspieren. / Bron: Wikimedia Commons

Spierscheurtje of -verrekking

Pijn in de borstwand of borstwandpijn wordt veroorzaakt door rekkingen of scheurtjes in de spieren of het bindweefsel. Dit kan komen door overbelasting (langdurig hoesten, intensief klussen, etc.).

Gebroken rib

Stomp trauma kan leiden tot een gebroken rib of een verplaatsing van een rib. Symptomen van een borstletsel of ribverplaatsing zijn onder meer:

pijn op de borst die erger wordt bij hoesten, niezen of lachen

 • kortademigheid
 • blauwe plekken
 • zwelling
 • gevoeligheid
Gebroken ribben
Gebroken ribben / Bron: Wikimedia Commons

Stress en verkeerde ademhaling

Veel mensen hebben een verkeerde manier van ademhalen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Door te snel te ademen, of door de borstspieren teveel te gebruiken, kun je ook pijn krijgen op de borst. Dit gebeurt heel vaak in periodes van spanning en stress.

Slokdarm

Samentrekkingen of irritaties van de slokdarm kunnen ook leiden tot pijn rechts op de borst. Er kan ook sprake zijn van slokdarmkrampen. Dit zijn aanvallen van krampen in de slokdarm. Mogelijke oorzaken van slokdarmspasmen zijn stress, bepaald voedsel en warm of koud eten en drinken.

Slokdarm
Ligging van de slokdarm / Bron: decade3d/Shutterstock.com

Beknelde zenuw

Pijn door beknelde zenuwen in de nek of rug kan ook pijn op de borst veroorzaken. Een zenuwbeknelling vanuit de wervelkolom (intercostaal neuralgie) kan uitstralende pijnklachten naar de borst veroorzaken.

Vastzittende gewrichtjes en ribben

Vastzittende gewrichtjes in de hoge rug en ribben die niet goed bewegen kunnen eveneens pijnklachten op de borst veroorzaken.

Syndroom van Tietze

Pijn op de borst kan duiden op het syndroom van Tietze. Hierbij is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. Het kraakbeen van één of enkele ribben is hierbij ontstoken. De pijn zit meestal aan 1 kant. Het is een reumatische aandoening die relatief onbekend is. Tietze is een chronische ontsteking van het kraakbeen in de borstkas.

Costochondritis

Costochondritis is een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. De pijn kan matig of ernstig zijn. Ofschoon soms zwelling kan optreden bij costochondritis, is het belangrijkste symptoom pijn op de borst. Deze pijn kan verergeren bij hoesten of diep ademhalen en wordt meestal gekenmerkt als scherp of pijnlijk.

Het komt meestal voor aan de linkerkant van het borstbeen, maar de rechterkant kan er ook door getroffen zijn. Het treft meestal meerdere ribben in plaats van slechts één rib. Het gebied is meestal ook gevoelig voor aanraken en erop drukken. Als je dat doet zal de pijn toenemen.

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm, ook wel reflux genoemd. Naast pijn op de borst, kun je ook de volgende klachten hebben:

 • een branderig gevoel in je keel
 • moeite hebben met slikken
 • het gevoel hebben dat voedsel vastzit in het midden van je keel of borst
 • een onverklaarbare zoute smaak of zure smaak achter in je keel hebben

Indigestie

Indigestie of dyspepsie verwijst naar een maagklachten. Hoewel indigestie meestal geen pijn op de borst veroorzaakt, kan het samen met brandend maagzuur optreden.

Symptomen van indigestie zijn onder meer:

 • misselijkheid
 • ongemakkelijk vol gevoel na het eten
 • pijn, ongemak en brandend gevoel in de bovenbuik
 • opgeblazen gevoel

Gordelroos

Gordelroos is een infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, dat ook waterpokken veroorzaakt. Gordelroos veroorzaakt geen pijn op de borst aan de binnenkant. Gordelroos kan behoorlijk pijnlijk zijn aan de buitenkant, op de huid. Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn op de romp (of elders).

Bij gordelroos is één zijde van het lichaam aangetast
Bij gordelroos is één zijde van het lichaam aangetast / Bron: Wikimedia Commons

Ernstige oorzaken van pijn aan de rechterkant van de borst

Er zijn ook meer ernstige oorzaken van pijn in of op de rechterkant van de borst. Bijvoorbeeld:

Galblaasontsteking

Een galblaasontsteking (cholecystitis) is een ontsteking van de galblaas. Courante klachten zijn hevige pijn rechtsboven in de buik en soms met uitstraling naar de schouder, maar ook misselijkheid, braken, koorts en ontkleurde urine of ontlasting (bleke ontlasting). Opboeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen kunnen ook optreden.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Hartklachten

Hoewel de meeste mensen linkszijdige pijn op de borst associëren met hartkramp, een hartaanval of andere hartaandoeningen, is rechtszijdige pijn ook mogelijk. Dit is met name het geval als de hartaandoening de rechterkant van het hart aantast. Pijn als gevolg van een hartaandoening kan ook van invloed zijn op de rechterschouder of kaak.

Alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een ernstige, doch tijdelijke of kortdurende, aandoening waarbij de alvleesklier (pancreas) ontstoken is. Het kan verschillende redenen hebben, waaronder alcoholisme of galstenen.Pijn op de borst is geen symptoom van pancreatitis, maar je kunt pijn in de bovenbuik ervaren. Deze pijn kan ook uitstralen naar je rug, wat bijdraagt aan het ongemak dat je in je borst voelt.

Alvleesklier
Ligging van de alvleesklier in het lichaam / Bron: Decade3d /Shutterstock.com

Pleuritis

Pleuritis is een ontsteking van je longvliezen (pleura). Dit kan pijn aan weerszijden van je borst veroorzaken bij het in- en uitademen. Het kan ook pijn in de schouders en rug veroorzaken.

Longontsteking

Longontsteking is een ontsteking van het longweefsel. De oorzaak van een longontsteking is een bacterie, een virus of een combinatie daarvan. Door longontsteking moet je hoesten, soms met slijm, wat pijn kan veroorzaken aan beide zijden van de borst. Je kunt ook pijn op de borst voelen als je ademt.

Klaplong

Plotselinge kortademigheid is het belangrijkste symptoom van een klaplong (pneumothorax). Het kan echter ook plotselinge pijn veroorzaken, hoewel niet altijd. Dit kan gebeuren aan de rechter- of linkerkant van je borstkas en is meestal het gevolg van een verwonding, een ontsteking of een zwakke plek in de longen.

Andere symptomen zijn onder meer:

 • kortademigheid
 • beklemming op de borst
 • snelle hartslag
 • hoesten
 • vermoeidheid

Wanneer medische hulp inschakelen?

Rechtszijdige pijn op de borst kan veel oorzaken hebben. Meestal komt het door iets onschuldigs, maar soms ligt er een ernstige oorzaak aan ten grondslag waarbij direct medische zorg is vereist. Symptomen dat je spoedeisende hulp nodig hebt, zijn onder meer:

 • een plotseling begin van ernstige pijn op de borst
 • intense pijn (op de borst)
 • aanhoudende pijn of druk op de borst
 • pijn op de borst met kortademigheid of benauwdheid
 • pijn die uitstraalt naar de kaak of schouder
 • pijn op de borst die optreedt met duizeligheid of zwakte
 • verandering in of verlies van bewustzijn
 • de pijn of druk begint opeens bij inspanning of stress
 • de pijn verdwijnt niet als je rustig gaat zitten
 • je bent misselijk en je zweet
 • andere symptomen, zoals hoge koorts of bloed ophoesten

Prognose

De vooruitzichten voor iemand die pijn rechts op de borst heeft, zijn geheel afhankelijk van de oorzaak. Als de pijn ondanks de ingezette behandeling of zelfzorgmaatregelen aanhoudt, is het belangrijk je huisarts te raadplegen voor verdere diagnose en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over … of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.