Bijtfibroom op tong, wang of lip verwijderen

Last Updated on 14 mei 2023 by M.G. Sulman

Een bijtfibroom is een goedaardige gezwel in het mondslijmvlies dat bestaat uit bindweefsel. Het ontstaat als gevolg van dwangmatig en herhaaldelijk bijten op het wangslijmvlies, de tong of de lippen. Een fibroom komt vaak voor in de wang, op de zijkant of tongpunt. Het ziet er uit als een bultje. De grootte van zo’n fibroom kan variëren. Een bijtfibroom wordt ook wel oraal fibroom genoemd. Het ontwikkelt zich niet tot mondkanker.

Bijtfibroom
Bijtfibroom op binnenkant van de lip / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een bijtfibroom?

Een bijtfibroom is een soort bultje in de mond dat bestaat uit bindweefsel dat geïrriteerd en ontstoken raakt. Een oraal fibroom kan roze of wit zijn en is over het algemeen glad en verheven. Een bijtfibroom voelt stevig als je hem aanraakt.

Fibromen verschijnen meestal in de wangen, aan de zijkanten van de tong of de lippen en zijn meestal minder dan een centimeter in omvang.

Bij wie komt het voor?

Het komt even vaak voor bij mannen en vrouwen en het wordt gezien bij alle leeftijdsgroepen.

Oorzaken van een orale fibroom

De belangrijkste oorzaak van een oraal fibroom is trauma of irritatie van het gevoelige mondweefsel. Dit kan gebeuren door een verwonding aan de mond, of het kan een gevolg zijn van een gewoonte, zoals bijten op de binnenkant van je wang.

Een andere oorzaak van een bijtfibroom is een slecht passend kunstgebit of een plaatjesbeugel die gedurende een bepaalde periode over hetzelfde deel van de mond wrijft of anderszins irriteert.

Een fibroom ontstaat dus vaak op plaatsen waar mechanische irritatie kan optreden, zoals het wangslijmvlies, de tong, de lippen, het verhemelte en langs de randen van een kunstgebit.

Symptomen van een bijtfibroom

Verschijnselen

Een bijtfibroom presenteert zich als een stevig en glad bultje in de mond. Het heeft meestal dezelfde kleur als de rest van het mondslijmvlies. Soms is het bleker of, als het heeft gebloed, kan het er donker uitzien. Het oppervlak kan zweren als gevolg van trauma, of ruw en schilferig worden. Het is meestal bolvormig, maar kan op een korte steel zitten zoals een poliep (gesteeld). Als het zich onder een kunstgebit heeft ontwikkeld, kan het plat zijn met een bladachtige vorm.

Voorkeursplekken: tong, wang en lip

De meest voorkomende locatie voor een bijtfibroom is aan de binnenkant van de wang waar de boven- en ondertanden elkaar ontmoeten. Andere veel voorkomende plaatsen zijn de zijkanten van de tong, het tandvlees en de binnenkant van de onderlip.

Grootte

Afgezien van het gevoel en het uiterlijk, veroorzaken orale fibromen geen symptomen. Orale fibromen ontwikkelen zich gedurende weken of maanden om een ​​maximale grootte te bereiken, meestal ongeveer 1 cm in diameter, maar kan soms groter zijn.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt normaal gesproken met het blote oog gesteld. In veel gevallen is er geen biopsie nodig.

Behandeling van een fibroom in de mond

Uitlokkende factoren vermijden

Behandeling van een bijtfibroom begint vaak met het identificeren van de bron van de irritatie. Als het fibroom het gevolg is van het bijten op de binnenkant van je wang of de lip, onderneem dan stappen om je bewust te worden van dit gedrag. Dit kan zo simpel zijn als jezelf opnieuw trainen door een elastiekje om je om je pols te dragen en iedere keer als je op je wang of onderlip bijt, dan trek je het elastiekje uit zodat het op je pols klapt.

Als het fibroom het gevolg is van een slecht passend tandheelkundig hulpmiddel, dan zal de tandarts hiernaar moeten kijken.

Chirurgische verwijdering

Een bijtfibroom wordt vaak operatief onder plaatselijke verdoving verwijderd door de kaakchirurg of door de tandarts. Het wondje wordt vervolgens met een oplosbare hechting gesloten.

Gaat een bijtfibroom vanzelf weg?

Indien het bijtfibroom eenmaal aanwezig is, zal het blijven zitten, nauwelijks groeien en slechts zelden spontaan of vanzelf verdwijnen. Als je er last van hebt, kun je het fibroom laten verwijderen.

Prognose

Nadat het bijtfibroom verwijderd is, keert deze zelden terug. Het is wel belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een bijtfibroom, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.