Mediterraan dieet vermindert het risico op een nieuwe hartaanval

Mediterraan dieet vermindert het risico op een nieuwe hartaanval

Hart- en vaatziekten, een overkoepelende term voor diverse ziekten aan het hart of bloedvaten, zijn de belangrijkste doodsoorzaak in ontwikkelde landen.  In Nederland zijn hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak na kanker. Er zijn aanwijzingen dat factoren die verband houden met levensstijl, zoals voeding, van invloed zijn op het ontstaan ​​van dit soort ziekten. Maar hebben ze enig effect op patiënten die al een hartaanval hebben gehad?

Inhoud

Onderzoek onder mensen die een hartaanval hebben gehad

Een team van de Universiteit van Córdoba, het Queen Sofia University Hospital en het Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba (IMIBIC), in Andalusië (Spanje), heeft een studie gepubliceerd in PLoS Medicine, een peer-reviewed medisch tijdschrift dat artikelen publiceert in het gehele spectrum van de medische wetenschappen. Deze studie vergelijkt de effecten van twee verschillende gezonde diëten op het endotheel, een bedekkend eencellig laagje aaneengesloten cellen dat onder meer de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten bekleed. 1002 patiënten die eerder een acuut myocardinfarct (hartaanval) hadden gehad, namen deel aan het onderzoek en werden gedurende een jaar gevolgd.

De onderzoeksgroep werkte eerder aan een soortgelijk onderzoek met gezonde patiënten, maar dit is de eerste keer dat dit wordt gedaan met zieke patiënten, die meer kans hebben op andere hartaanvallen. De mate van endotheelschade voorspelt het optreden van toekomstige cardiovasculaire voorvallen, zoals beroertes en hartaanvallen. Als je in de beginfase actie kunt ondernemen, endotheelregeneratie en een betere endotheelfunctie kan stimuleren, dan kan daarmee voorkomen worden dat hartaanvallen en hartaandoeningen terugkeren.

Doorsnede van de wand van een bloedvat (endothelial = endotheel) / Bron: Wikimedia Commons

Opzet van het onderzoek

Mediterraan dieet

Tijdens het onderzoek kreeg de helft van de patiënten te horen dat ze een mediterraan dieet moesten volgen, gebaseerd op het gebruik van veel olijfolie van eerste persing, het dagelijks eten van fruit en groenten en het nuttigen van drie porties peulvruchten, drie keer vis en drie keer noten per week. Bovendien werd hen verteld om minder vlees te eten, vooral rood vlees, en om extra vetten zoals margarine en boter te vermijden, evenals voedsel dat veel suiker bevat. Het mediterrane dieet verschilt van land tot land, maar bevat over het algemeen veel groentes, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten (noten en olijfolie).

Vetarm dieet

De andere groep werd gevraagd om een ​​vetarm dieet te volgen, gebaseerd op het beperken van alle soorten vet, zowel dierlijk als plantaardig, en het verhogen van hun inname van complexe koolhydraten. Ze kregen de opdracht minder rood vlees te eten, magere zuivelproducten te kiezen, geen noten te eten en minder snoep en gebak te eten.

Uitkomsten van het onderzoek

In de eerste plaats werd het vaatverwijdende vermogen van de slagaders van de patiënten geanalyseerd, wat erg belangrijk is om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden, zoals lichamelike inspanning of stressvolle situaties. Ten tweede werd de mate van permanente endotheelschade beoordeeld. Ten slotte werd het herstelvermogen van de slagaders door middel van endotheliale voorlopercellen (EPC), of stamcellen, gemeten.

De onderzoekers merkten op dat het mediterrane dieet een betere endotheelfunctie tot gevolg had, wat betekent dat de slagaders flexibeler waren in het aanpassen aan verschillende situaties waarin een grotere doorbloeding vereist is. Bovendien was het vermogen van het endotheel om te regenereren beter en ontdekten ze een flinke vermindering van de schade aan het endotheel, zelfs bij patiënten met een ernstig risico.

Mediterraan dieet (in Italië) / Bron: Wikimedia Commons

Voordelen van het volgen van een mediterraan dieet

Hoewel het mediterrane dieet, dat rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (die vooral in plantaardige oliën zoals olijfolie en avocado’s zitten), al een goede strategie is gebleken om de endotheelfunctie bij patiënten met overgewicht en patiënten met een hoog cholesterolgehalte te verbeteren, is dit de eerste keer dat de voordelen van het volgen van een mediterraan dieet zijn aangetoond bij patiënten met een hartaandoening, waardoor ze de kans op een volgende hartaanval kunnen verkleinen.

  • Elena M. Yubero-Serrano, Carolina Fernandez-Gandara, Antonio Garcia-Rios, Oriol A. Rangel-Zuñiga, Francisco M. Gutierrez-Mariscal, Jose D. Torres-Peña, Carmen Marin, Javier Lopez-Moreno, Justo P. Castaño, Javier Delgado-Lista, Jose M. Ordovas, Pablo Perez-Martinez, Jose Lopez-Miranda. Mediterranean diet and endothelial function in patients with coronary heart disease: An analysis of the CORDIOPREV randomized controlled trialPLOS Medicine, 2020; 17 (9): e1003282 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003282
  • University of Córdoba. (2020, December 4). Mediterranean diet reduces the risk of having another heart attack, study shows. ScienceDaily. Retrieved December 18, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201204110204.htm
  • Inleidingsfoto: gpointstudio/Shutterstock.com
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit

M.G. Sulman
M.G. Sulman
Scribent is al bijna 25 jaren werkzaam in het forensische werkveld. Hij heeft al meer dan 20 jaar (beroepsmatige) schrijfervaring en al maar dan 15 jaar schrijft hij artikelen op het gebied van gezondheid en psychologie. Hij volgt ieder jaar één of meerdere cursussen en trainingen op het gebied van gezondheid, psychologie en agogiek. Scribent houdt zijn artikelen over ziekten, aandoeningen en stoornissen (DSM-5) zo actueel mogelijk. Om die reden is hij geabonneerd op diverse (vak)bladen, zoals het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Ook schaft hij regelmatig nieuwe literatuur aan om zijn artikelen —daar waar nodig— aan te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *