Jeuk tussen de tenen: oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Veel factoren kunnen jeuk tussen je tenen veroorzaken. Het kan natuurlijk komen door een droge huid, maar er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening. Wat veel voorkomt is schimmelinfectie tussen de tenen. Dit staat bekend als voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het vangt meestal aan met jeuk, tintelingen of een branderig gevoel aan de twee buitenste tenen. In het verdere verloop van voetschimmel ontstaan ​​roodheid, scheuren of blaren tussen de tenen en de huid tussen de tenen schilfert af. De huid kan ook vervellen. Jeuk tussen de tenen kan ook veroorzaakt worden door een insectenbeet. Of misschien heb je een chronische aandoening ontwikkeld, zoals eczeem.

Voetschimmel
Jeuk tussen de tenen door voetschimmel / Bron: Antonio Gravante/Shutterstock.com

Bijkomende symptomen

Jeuk tussen de tenen kan gepaard gaan met andere symptomen, afhankelijk van de oorzaak. Hierbij kun je denken aan:

  • schilfering
  • vervellen
  • roodheid
  • blaasjes
  • bultjes
  • zwelling
  • natheid
  • irritatie / pijn
  • branderigheid

Mogelijke oorzaken van jeuk tussen de tenen

Als de jeuk tussen je tenen hevig genoeg is, dan wil je er vaak wel achter komen wat de oorzaak is zodat je het adequaat kan bestrijden. De belangrijkste oorzaken van jeuk tussen de tenen passeren de revue.

Voetschimmel

Tinea pedis is de wetenschappelijke naam voor de aandoening die de meeste mensen kennen als voetschimmel. Het is een besmettelijke schimmelinfectie die een rode, gebarsten huid tussen je tenen en op de voetzolen kan veroorzaken.

Voetschimmel
Voetschimmel / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van schimmel tussen de tenen

Voetschimmel is een schimmelinfectie die meestal tussen de tenen begint. Het komt vaak voor bij mensen van wie de voeten erg zweterig zijn geworden terwijl ze opgesloten zitten in te krappe en/of slecht ‘ademende’ schoenen. Tekenen en symptomen van voetschimmel zijn onder meer een schilferende uitslag die meestal een jeukend, prikkelend en branderig gevoel veroorzaakt.

Voetschimmel veroorzaakt meestal een schilferende rode uitslag. De uitslag begint meestal tussen de tenen. De jeuk is vaak het ergst nadat je je schoenen en sokken hebt uitgetrokken.

Bij sommige soorten voetschimmel krijg je last van jeukende blaasjes. De mocassin-variant van voetschimmel veroorzaakt chronische droogheid en schilfering op de voetzolen. Het kan worden aangezien voor eczeem of een droge huid.

Behandeling van voetschimmel

Voetschimmel kan vaak worden behandeld met vrij verkrijgbare antischimmelmiddelen. Gebruik twee keer per dag een antischimmelcrème, -zalf of -poeder op de plekken.

Om toekomstige schimmelinfecties te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Draag slippers of andere schoenen in openbare douches en kleedkamers.
  • Deel geen sokken, schoenen of handdoeken met andere mensen.
  • Vervang regelmatig je sokken regelmatig als je voeten wat zweterig zijn.
  • Laat je voeten ademen als je thuis bent door slippers te dragen of op blote voeten te lopen.
  • Draag goed passende en ventilerende schoenen.

Blaasjeseczeem (pompholyx)

Blaasjeseczeem is een type eczeem dat het meest voorkomt bij volwassenen van 20 tot 40 jaar. Het is een bijzondere vorm van eczeem dat vooral aan de handen en/of voeten voorkomt.

Symptomen van blaasjeseczeem op de voeten

Bij deze vorm van eczeem ontwikkel je blaasjes op je vingers, tenen, handen of voeten. De blaasjes komen vaker voor aan de randen van deze gebieden en zullen waarschijnlijk vol vocht zitten.

Soms vormen zich blaren, wat bijzonder pijnlijk kan zijn. De blaren zullen meestal erg jeuken en kunnen ervoor zorgen dat uw huid gaat schilferen. De getroffen gebieden kunnen gebarsten of pijnlijk worden bij aanraking.

De blaasjes/blaren kunnen tot drie weken aanhouden voordat ze beginnen in te drogen. Als de blaasjes indrogen, veranderen ze in kloofjes die pijnlijk kunnen zijn. Als je krabt aan de aangetaste gebieden, merk je misschien ook dat je huid dikker lijkt of sponsachtig aanvoelt.

Behandeling van blaasjeseczeem

Behandeling van blaaseczeem kan onder meer bestaan uit:

  • Vochtinbrengende lotion of crème. Dit helpt bij het behandelen van een droge huid.
  • Hormoonzalf. Dit kan ontstekingen verminderen.
  • Calcineurinecrème. Deze kunnen ook ontstekingen verminderen.
  • Orale corticosteroïden. Deze worden gebruikt bij ernstigere symptomen.
  • Behandeling met psoraleen en ultraviolet licht (PUVA). Dit wordt gebruikt voor mensen met chronische, ernstige symptomen.

Gebruik ook elke dag een vochtinbrengende lotion of crème. Dit helpt bij het behandelen van een droge huid terwijl de blaasjes genezen.

Contactallergie voor schoenen

Het is heel goed mogelijk dat je jeuk tussen je tenen hebt vanwege je schoenen. Er kan sprake zijn van contactallergie voor bepaalde bestanddelen van schoenen. Dat kan het leer zijn, het rubber, de lijm, kleurstoffen, etc.

Klachten van contactallergie

Symptomen van contactallergie kunnen zijn: zwelling, roodheid, blaasjes of kloofjes in de huid, branderig gevoel, jeuk en pijn. De allergie kan zich over een lange periode ontwikkelen omdat de huid van de voeten herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een bepaald allergeen dat in de schoen wordt aangetroffen.

Behandeling van contactallergie

Contactallergie voor schoenen zal snel verdwijnen zodra het allergeen is verwijderd. Dit betekent dat je de schoenen die de klachten veroorzaken nooit meer kunt dragen, tenzij het allergeen kan worden verwijderd.

Zelfzorgcrèmes en (milde) hormoonzalven kunnen worden gebruikt om jeuk, zwelling en roodheid onder controle te houden. Soms is antibiotische medicatie nodig als de blaasjes pijnlijk en geïnfecteerd raken.

Psoriasis tussen de tenen

Psoriasis is een huidziekte met schilfers, roodheid en jeuk. Psoriasis kan zich ook manifesteren op de voeten. Dan krijg je last van schilfering en soms zelfs pusblaartjes aan de voetzolen. Tussen de tenen kan psoriasis soms ook opduiken.

Symptomen van psoriasis op de voeten

Het meest voorkomende type psoriasis is plaque psoriasis met rode, droge plekken op de huid. De plekken kunnen overal op het lichaam verschijnen, inclusief de voeten. Meestal zijn ze bedekt met zilverachtige schubben en kunnen ze pijnlijk en jeukend zijn.

Een minder vaak voorkomende vorm van psoriasis is psoriasis pustulosa. Dit is een zeldzame vorm van psoriasis, die wordt gekenmerkt door (steriele) pusblaasjes op de voetzolen en de handpalmen.

Het is gemakkelijk om psoriasis te verwarren met voetschimmel. Voetschimmel verschijnt meestal tussen de tenen of onder de nagels, terwijl psoriasis voornamelijk op de voetzolen wordt aangetroffen. Terwijl voetschimmel jeukt, kan psoriasis op de voet juist pijnlijk zijn.

Behandeling van psoriasis op de voeten

De meeste mensen starten de behandeling met een corticosteroïd. Je huisarts schrijft hiervoor een recept uit.

Insectenbeten

Bijna elk soort bijtend of stekend insect kan je voeten of tenen aanvallen. Meestal kun je insectenbeten zelf behandelen met een anti-jeukcrème, zoals calamine-schudsel. Dit verkoelt de huid en stilt jeuk. Een oraal antihistaminicum kan ook de jeuk verminderen. Soms kan een koud kompres ook tijdelijk verlichting brengen.

Als de beten echter erg pijnlijk zijn, of als ze geïnfecteerd raken, neem dan contact op met je huisarts.

Haakwormen

In sommige delen van de wereld kunnen mensen een infectie met de haakworm (of mijnworm) oplopen doordat larven door de huid dringen. Meestal gebeurt dit rond de voeten als er zonder schoenen wordt gelopen.

Symptomen beginnen meestal met jeuk en huiduitslag waar de haakwormlarven je huid binnendringen. Dit wordt meestal gevolgd door diarree en andere symptomen zoals misselijkheid, buikpijn of krampen en koorts.

Haakwormen kunnen een infectie veroorzaken die cutane larva migrans wordt genoemd. De infectie ziet eruit als een jeukende uitslag met blaasjes.

Behandeling bestaat uit een anti-parasitair medicijn.

Arts inschakelen

Als je niet zeker weet wat de jeuk tussen je tenen veroorzaakt en het niet weggaat of het erger wordt, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts zal informeren naar de klachten en lichamelijk onderzoek verrichten, teneinde de onderliggende oorzaak te achterhalen. Daarna zal er een behandeling ingezet worden.

Als de huid is gescheurd door kloofjes, dan vergroot dit het risico op een infectie. Als het gebied er gezwollen uitziet of vloeistof begint te lekken, kan het geïnfecteerd zijn. Maak in dat geval ene afspraak met je huisarts.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over jeuken tussen de tenen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.