Een schimmelinfectie van de nagel wordt in de volksmond ook ‘kalknagel’ genoemd. De medische benaming van een schimmelnagel is ‘onychomycose’. Een schimmelnagel is een infectie door schimmels of gisten van het nagelbed, dat is het weefsel onder en achter de nagel, waar de nagel uitgroeit. Het kan voorkomen aan één of meer nagels. Een schimmelnagel geeft een typische geelwitte verkleuring van de nagelplaat (de eigenlijke nagel). De schimmelnagel wordt dikker en er kunnen ontsierende vlekken, strepen of eilandjes op ontstaan. Het komt ook voor dat de aangedane nagel schilferig, broos en pijnlijk wordt. De nagel kan op een gegeven ogenblik zelfs losraken van het nagelbed. Dit gebeurt bij een onbehandelde infectie.


Huisarts onderzoekt voet

Inhoud

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel, door artsen ook wel onychomycose genoemd (van onycho = nagel, mycose = schimmelziekte), is een schimmelinfectie van de nagels. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door draadschimmels, zogenaamde dermatofyten.

Vóórkomen

Een schimmelnagel komt bij vrouwen en mannen even vaak voor. Teennagels zijn vier keer vaker aangedaan dan vingernagels. Naarmate je ouder wordt, heb je meer kans op een schimmelnagel. Bij mensen met suikerziekte komt een schimmelnagel vaak voor. Als je woont of werkt in een verpleeghuis, zwembad of schoonmaakbedrijf, dan loop je een verhoogd risico. Dit komt doordat je dan veel in aanraking komt met water en warme, vochtige locaties.

Oorzaken en risicofactoren

Verschillende soorten schimmels die bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig zijn, kunnen een nagelinfectie veroorzaken. Dit gebeurt als de boosdoener de huid of nagels binnendringt en zich vervolgens uitbreidt. Er zijn een aantal factoren die het risico van een schimmelnagelinfectie verhogen, zoals:

 • vochtige en warme omstandigheden, waar schimmels zich prettig bij voelen en ze de kans hebben om zich in de huid en nagels te nestelen;
 • het dragen van slecht passende schoenen en/of slecht ventilerende schoenen die zweetvoeten veroorzaken;
 • een beschadiging aan de nagel of huid, aangezien dit de porte d’entree vormt voor de schimmel;
 • een slechte gezondheid, of bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes (suikerziekte).

Symptomen van een schimmelnagel

Kenmerkend van een schimmelnagelinfectie is dat de nagel steeds dikker wordt en verkleurt. De nagels kunnen witgeel, groen of bruin verkleuren. Verder kunnen de nagels kwetsbaar en brokkelig worden en in ernstige gevallen zelfs (deels) loslaten. Vaak is knippen niet meer gewoon mogelijk. Schimmelnagels kunnen aan één of meerdere nagels zitten, maar ook aan alle nagels. Soms gaat een schimmelnagel gepaard met een schimmelinfectie van de huid (voetschimmel), wat eruit ziet als kloofjes en schilfering tussen de tenen, of schilfering langs de voetrand.

Complicaties

Schimmelnagels kunnen een startpunt vormen van waaruit de schimmel zich naar andere delen van het lichaam kan verspreiden. Daarnaast kunnen schimmelinfecties van de nagel de weg vrijmaken voor andere ziekten. Want de schimmelsporen leiden tot kleine wondjes op de nagel, waardoor bacteriën en virussen makkelijker kunnen binnendringen..

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt door de huisarts à vue gesteld. Om de schimmel te identificeren, zal de arts een klein stukje van de aangetaste nagel frezen of afsnijden. De nagelmonsters worden vervolgens bereid met oplossingen. Hiermee kan onder de microscoop worden vastgesteld of er schimmelsporen in de nagel zitten.

Als duidelijk is dat het een schimmelnagelinfectie is, gebruikt de arts het stukje nagel om een ​​schimmelcultuur te creëren. Hiermee kan worden bepaald om welk type schimmel het gaat. 

Er zijn tegenwoordig ook moleculair biologische methoden waarmee het genetisch materiaal van de schimmel snel kan worden opgespoord en geïdentificeerd.

Behandeling van een schimmelnagel

Zelden behandeling nodig

Schimmelnagels zijn onschuldig, geeft vaak weinig klachten en behandeling is daarom normaal gesproken niet nodig. Bij cosmetische bezwaren of wanneer je klachten klachten ondervindt door de afwijkende vorm van de nagel, is behandeling aangewezen. Er worden verschillende behandelmethoden onderscheiden.

Oppervlakkige infectie

Bij een oppervlakkige infectie van de nagel kan het antischimmelmiddel Miconazol zalf FNA uitkomst bieden. Eerst wordt de geïnfecteerde keratine verwijderd van de nagel door deze af te vijlen. Dit kun je zelf doen of laten doen door een pedicure. De tinctuur dien je tweemaal daags aan te brengen gedurende ten minste 6-8 weken. 

Ernstige schimelinfectie

Bij ernstige infecties heeft deze behandeling geen zin, omdat lokale antimyotica niet diep genoeg doordringen om de schimmel te bestrijden. In dat geval kan orale behandeling met antimyotica (antischimmel) uitkomst bieden. Wel wordt deze behandeling in verband gebracht met bijwerkingen. Ook is het zo dat in 25-30% van de schimmelnagels antischimmelpillen geen soelaas bieden. Ook als de schimmelnagel wel geneest, is de kans groot dat deze weer terugkomt (recidief).

Schimmelnagel laseren

Een andere mogelijkheid is het laseren van schimmelnagels, waarmee schimmels in de nagels gedood worden door opwarming, zonder dat schadelijke opwarming van de nagel zelf of de huid optreedt. De nieuwe generatie lasers (Pinpointe laser) werkt met micropulsen.

De behandeling van een schimmelnagel (video)

Preventie

De volgende tips kunnen een schimmelinfectie van de nagels helpen voorkomen:

 • Loop niet op blote voeten in openbare voorzieningen (sauna’s, zwembaden, hotelkamers, etc.)
 • Was handdoeken, badmatten, sokken en beddengoed bij temperaturen op minstens 60°C; nog beter kookwas.
 • Draag goed passende en comfortabele schoenen. Schoenen van ademend materiaal is net zo belangrijk als de juiste pasvorm, want hierdoor kan zweet en voetvocht snel weer worden afgevoerd. Draag daarom schoenen met een ademend bovenmateriaal zoals leer of moderne microvezels. 
 • Kies indien mogelijk elke dag andere schoenen, zodat de afzonderlijke paren kunnen drogen.
 • Gebruik sokken gemaakt van natuurlijke materialen (katoen of wol) en verwissel ze dagelijks.
 • Knip uw nagels regelmatig. Het is belangrijk dat je de teennagels, in tegenstelling tot de vingernagels, recht af knipt.
 • Het is essentieel om diabetes mellitus te laten behandelen en voor een goede bloedsuikerspiegel te zorgen. Dit voorkomt complicaties. Diabetici moeten speciale aandacht besteden aan hun voeten en ze regelmatig controleren op veranderingen.

Last Updated on 25 juli 2021 by M.G. Sulman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *