Psoriasis in de winter: tips en zelfzorg

Last Updated on 7 juni 2023 by M.G. Sulman

Is psoriasis in de winter erger en zo ja, waarom is dat zo? De drogere lucht van het herfst- en winterseizoen en de verminderde UV straling in deze periode, kunnen inflammatoire huidaandoeningen zoals psoriasis verergeren. Dit komt doordat ultraviolet licht de snelle groei van huidcellen belemmert, een kenmerk van psoriasis. Bovendien staat in de herfst en winter vaak de verwarming aan. Dat is lekker warm, maar dit zorgt er helaas ook voor dat de luchtvochtigheid in huis behoorlijk daalt en een lage luchtvochtigheid betekent simpelweg dat er (te) weinig waterdamp in de lucht om je heen aanwezig is. In warme lucht zit namelijk meer waterdamp dan in koude lucht. Dit kan leiden tot een droge, jeukende en gebarsten huid en verergering van je psoriasisklachten. Er is geen wondermiddel tegen psoriasis, maar je kan het wel onder controle houden door medicijnen en zelfzorg.

Psoriasis
Psoriasisplaque / Bron: Wikimedia Commons

Waarom heb je in de koude wintermaanden meer last van psoriasis?

De wintermaanden kunnen erg mooi en gezellig zijn, met sneeuw en ijs en ’s avonds kaarsjes en de openhaard aan. De wintermaanden kunnen echter allesbehalve geweldig zijn voor mensen met matige tot ernstige psoriasis (en andere chronische inflammatoire huidaandoeningen). Dat komt omdat koud weer de symptomen van psoriasis erger kan maken. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:

  • Koud en droog weer onttrekt vocht aan je huid en een droge huid verergert de klachten.
  • Koud weer houdt meer mensen binnen, waar kachels de huid kunnen uitdrogen en opflakkeringen kunnen veroorzaken.
  • Er is minder zonlicht tijdens de wintermaanden, terwijl zonlicht (met mate) de symptomen kan helpen verlichten. (Bedenk wel dat er bij ongeveer 5% van de mensen met psoriasis door de zon juist een verergering optreedt.)
  • Koude temperaturen kunnen psoriasis in de gewrichten, bekend als artritis psoriatica, pijnlijker maken.

Tips en zelfzorg voor psoriasis in de herfst en winter

De herfst- en winterperiode kan psoriasisexacerbaties veroorzaken, maar er zijn veel manieren om de uitdrogende effecten van koude temperaturen en centrale – en vloerverwarming tegen te gaan.

Houd de huid vet

Probeer je huid lekker vet en soepel te houden met een vette crème of zalf, teneinde roodheid en jeuk te verminderen en psoriasisplekken onder controle te houden. Hoe dikker de crème of zalf, hoe beter het is om water in uw huid op te sluiten. Gebruik vochtinbrengende en romige lotion na het douchen, baden en handen wassen. Kies geurvrije producten om allergische reacties te voorkomen.

Zet de verwarming lager

Omdat warmte van de centrale verarming je huid kan uitdrogen, is het misschien een goed idee om deze lager te zetten. Hoe koeler de lucht in je huis, hoe meer vocht er is, wat je huid ten goede komt. Gebruik een luchtbevochtiger, vooral in de slaapkamer. Sokken en een dikke deken kunnen je ’s nachts warm houden.

Douche niet te warm en ook niet te lang

Douche net lang genoeg om in te zepen (gebruik liever een hydraterende olie) en af ​​te spoelen. Je kunt echter ook ontspannen in het bad. Strooi fijngemalen (colloïdale) havermout, Epsomzout of Dode Zeezout in een warm bad. Geniet ongeveer 15 minuten om de schilfers te kunnen verwijderen, jeuk te verzachten en tot rust te komen. Breng direct daarna vochtinbrengende crème of lotion aan om het vocht vast te houden.

Gebruik een luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger om de lucht binnenshuis vochtig te houden, zowel in de huis- als slaapkamer. Gebruik het ’s nachts in je slaapkamer om de uitdrogende effecten van verwarming binnenshuis tegen te gaan. Volg de aanwijzingen voor het reinigen van de luchtbevochtiger om bacterievorming te voorkomen.

Draag zachte laagjes kleding (van linnen)

Koud weer en wind kunnen je huid irriteren en opflakkeringen van psoriasis veroorzaken. Ze kunnen psoriasis artritis ook pijnlijker maken. Kleed je aan met een zachte sjaal, muts en handschoenen als je naar buiten gaat om blootgestelde delen van de huid te beschermen. Kleed je in lagen die je kunt verwijderen om te voorkomen dat je het te warm krijgt, aangezien zweten psoriasis kan verergeren. Kies katoen en nog liever linnen in plaats van wol, spijkerstof en andere stoffen die je huid eerder irriteren.

Drink water en hydrateer

Drink veel water om gehydrateerd te blijven; dat is ook goed voor de huid. Je kunt zien dat je voldoende drinkt als je urine lichtgeel van kleur is. Als je urine donkergeel of donker van kleur is, heb je mogelijk meer water nodig.

Verlicht stress

Stress kan psoriasis verergeren. neem genoeg tijd om te ontspannen. Neem een massage of spabehandeling om de huid te hydrateren en goed door de winter te komen. Ontspanningsoefeningen verlicht ook stress en kan opflakkeringen verminderen.

Blijf gezond

Alles wat van invloed is op je immuunsysteem, kan ook van invloed zijn op je psoriasis. Daarom is het belangrijk dat je eraan werkt om gezond te blijven. Dit houdt in dat je voldoende rust moet krijgen, je handen vaak moet wassen en stress moet minimaliseren om te voorkomen dat je ziek wordt tijdens het griepseizoen, dat begint in de late herfst en tot het vroege voorjaar duurt. Laat je eventueel vaccineren tegen griep, want tijdens ziekte kan de psoriasis opvlammen en daarom is voorkomen beter dan genezen.

Gezonde voeding

Een andere belangrijke zelfzorgmaatregel bij het beheersen van psoriasis is gezond eten. Hoewel er geen dieet is voor psoriasis, kan het volgen van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet ontstekingen helpen verminderen en je gezond houden. Vermijd het drinken van alcohol en vet en suikerrijk eten. Vooral alcohol wordt in verband gebracht met verergering van psoriasis. Alcohol kan ook de werkzaamheid van psoriasismedicatie verminderen, dus raadpleeg je huisarts voordat je tijdens de feestdagen alcoholische dranken gaat drinken.

Neem de volgende 10 tips in acht:

  1. Eet gevarieerd: fruit, groenten, volle granen, mager vlees.
  2. Vermijd bewerkt voedsel, verzadigd vet en geraffineerde suikers.
  3. Kies voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen: vette vis, olijfolie, noten, zaden.
  4. Beperk gluten en zuivelproducten.
  5. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken.
  6. Matig je alcoholgebruik.
  7. Voeg antioxidantrijke voedingsmiddelen toe: bessen, groene groenten, kurkuma, groene thee.
  8. Verminder stress met bidden, ontspanningsoefeningen of ademhalingsoefeningen.
  9. Identificeer voedselallergenen door een voedingsdagboek bij te houden.
  10. Raadpleeg zo nodig een diëtist voor een persoonlijk aangepast dieetplan.
Gezonde voeding
Gezonde voeding in de strijd tegen psoriasis / Bron: Anna Shepulova/Shutterstock.com

Tot slot

Ongeacht het seizoen, psoriasis is een chronische aandoening, wat betekent dat je het het hele jaar moet behandelen. Een van de belangrijkste manieren om psoriasis te behandelen, is door het behandelplan te volgen dat de behandelend arts je heeft voorgeschreven. Zelfs als je het gevoel hebt dat je symptomen onder controle zijn, moet je geen medicijnen overslaan, omdat dit een opflakkering kan veroorzaken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over psoriasis. Of tips geven over hoe om te gaan met deze huidziekte in de winter. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.