Nierpijn en rugpijn kunnen moeilijk te onderscheiden zijn, maar nierpijn is meestal dieper en hoger in de rug en onder de ribben, terwijl rugpijn meestal lager in de rug is. Veelvoorkomende oorzaken van nierpijn zijn urineweginfecties, nierinfecties en nierstenen. Er zijn echter veel andere oorzaken van nierpijn, waaronder penetrerend en stomp trauma dat kan resulteren in een ‘gescheurde nier’.

Nieren en blaas
Ligging van de nieren in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Inhoud

Nieren

Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed en vervullen een belangrijke functie voor de water- en elektrolytenhuishouding. Eén van hun belangrijkste taken is de eliminatie van stofwisselingsproducten door de vorming van urine. Bovendien spelen ze een sleutelrol bij het reguleren van de zuur-base balans. Bovendien is de nier een endocrien orgaan dat betrokken is bij de bloeddrukregulatie en bloedvorming door de vorming van twee hormonen. De hormonen die de nieren produceren zijn erytropoëtine en renine. Erytropoëtine  bevordert de vorming van rode bloedcellen. Renine speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de water- en zoutbalans.

Hoe weet je dat je nierpijn hebt?

Nierpijn wordt meestal in de rug gevoeld (onder de ribben, rechts of links van de wervelkolom). Het kan zich uitbreiden naar andere gebieden, zoals de flanken (pijn in de zij), bovenbuik (pijn in de bovenbuik) of lies (liespijn). Als je een niersteen hebt, voel je meestal pijn in de rug, zij, onderbuik of lies.

Rugpijn als gevolg spierproblemen zit meestal in je onderrug. Pijn als gevolg van nierproblemen zit meestal dieper en hoger in je rug, onder je ribben.

Tekenen dat het een nierprobleem betreft, kunnen ook bestaan uit koorts, braken, pijn in de zij of pijn bij het plassen.

Welke bijkomende symptomen kunnen optreden bij nierpijn?

Afhankelijk van de oorzaak van de nierpijn kunnen tegelijkertijd andere symptomen optreden. Dit kan onder meer zijn:

 • koorts
 • algehele malaise vermoeidheid
 • misselijkheid
 • hoge bloeddruk
 • bloed in de urine
 • pijn bij het plassen
 • oedeem (ophoping van water in het weefsel)
 • flankpijn
 • liespijn

Oorzaken van nierpijn

Nierpijn komt vaak voor in het onderste ribgebied of de achterkant van de buik. De oorzaak van de pijn kan van verschillende oorsprong zijn. Vaak komt het door een urineweginfectie of een uretersteen. Een uretersteen is een steen in uw urinebuis. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • steenvorming in de nieren (nierstenen)
 • uretervernauwing (ureterale strictuur)
 • terugstromen van urine vanuit de blaas naar het nierbekken (vesico-ureterale reflux)
 • nierinfecties (nefritis)
 • tumorvorming (nierkanker)
 • ontsteking van de wervelkolom, galblaas (galblaasontsteking) of pancreas (alvleesklierontsteking)

Verloop

Nierpijn is meestal een symptoom van een (ernstige) medische aandoening. De pijn gaat dus niet zomaar weg en neemt pas af naarmate het herstel vordert. Het genezingsproces is afhankelijk van de specifieke onderliggende ziekte. Een ontsteking verdwijnt meestal snel. De behandeling van een nierdisfunctie daarentegen kan langer duren.

Wanneer een arts raadplegen?

Bij nierpijn of nierkoliek (het plotse ontstaan van krampachtige pijn in één van beide flanken) moet altijd een arts worden geraadpleegd om de oorzaak op te helderen. Nierpijn kan wijzen op ernstige medische aandoeningen. Daarom is het belangrijk om het te onderzoeken.

Dit geldt ook tijdens de zwangerschap, waar door een ongunstige ligging van het kind nierstuwing kan ontstaan. Het wordt tijdens de zwangerschap veroorzaakt door mechanische druk van de steeds groter wordende baarmoeder op de urineleider

Onbehandelde nierziekten kunnen ernstige gevolgschade complicaties tot gevolg hebben of zelfs levensbedreigend worden. Raadpleeg daarom tijdig een arts.

Onderzoek en diagnose

Om pijn in je niergebied te diagnosticeren, zal de arts vragen stellen over de klachten die je ervaart, lichamelijk onderzoek doen en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Mogelijk zijn daarnaast de volgend eonderzoeken nodig:

 • een bloedtest
 • een urinetest
 • een echo of ander beeldvormend onderzoek, zoals een CT-scan

Behandeling van pijn aan de nieren

De behandeling van nierpijn door de arts varieert en is afhankelijk van de oorzaak. Bacteriële infecties zoals blaasontsteking of nierinfecties worden behandeld met antibiotica.

Nierstenen daarentegen kunnen vanzelf loskomen of moeten vergruisd worden, zodat ze via de urinewegen kunnen worden afgevoerd en uitgescheiden.

Warmte kan nierpijn verlichten naast de oorzakelijke behandeling.

Antibiotica

In geval van een bacteriële urineweginfectie, schrijft de arts antibiotica voor. Meestal ervaar je reeds na korte tijd een aanzienlijke verbetering van je klachten. Het voorgeschreven antibioticum moet nog een bepaalde tijd worden ingenomen om alle bacteriën die de ziekte veroorzaken echt te doden.

Ingreep

Als nierstenen niet zonder hulp loskomen, kan een ingreep nodig zijn. Er zijn verschillende manieren om een niersteen te verwijderen. Bij een percutane niersteenverwijdering wordt de nier aangeprikt met een naald. Vervolgens wordt een hol buisje in de nier geschoven. Via dit buisje wordt de steen met speciale instrumenten weggehaald.

Dialyse

Bij nierfalen is behandeling met een kunstnier, althans tijdelijk, onvermijdelijk. Gifstoffen en stofwisselingsproducten moeten uit het bloed worden gefilterd. Daarnaast is het belangrijk dat de zuur-base balans in het lichaam gereguleerd wordt. Met het oog hierop worden meestal regelmatig bloedspoelingen aangeboden in een gespecialiseerde dialysekliniek. De dialysetechniek verwijdert overtollige zouten en andere stoffen uit het bloed. Het zuur-base evenwicht wordt hersteld.

Voeding

Afhankelijk van de nieraandoening kan het zinvol zijn om je dieet aan te passen. Stoffen die het filtervermogen van de nieren bijzonder belasten of de vorming van nierstenen bevorderen, dien je zoveel mogelijk te vermijden.

In geval van nierstenen moet je meer vocht binnenkrijgen dan normaal, meestal twee tot drie liter per dag. De meeste nierstenen worden spontaan afgevoerd. Veel drinken (als je geen pijn hebt) volstaat doorgaans.

Patiënten die regelmatig dialyse ondergaan, moeten zich ook aan bepaalde dieetvoorschriften houden en mogen vanwege de therapie vaak maar weinig drinken. Als dialysepatiënt is het belangrijk om weinig zout te gebruiken.

Zelfzorg

Als je last hebt van nierpijn, is het van belang om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Een warmwaterkruik of een wollen deken in de rug kan het ongemak tot aan de afspraak verlichten.

Kruidenthee, bij voorkeur paardenbloemthee of brandnetelthee (drink geen zwarte thee), spoelt schadelijke ziektekiemen uit de urinewegen. Veel drinken kan ook helpen bij nierstenen. Soms komen de stenen los en worden ze via de natuurlijke weg uitgescheiden. De pijn neemt dan direct af.  Alcohol (vooral bier) en vruchtensappen zijn ongunstig en moet je niet nemen. Het urinezuurgehalte in het bloed kan stijgen en leiden tot de vorming van meer nierstenen. Ook alcoholvrije bieren verhogen het urinezuurgehalte in het bloed.

Last Updated on 30 juli 2021 by M.G. Sulman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *