Last Updated on 7 september 2024 by M.G. Sulman
Koolhydraatarme spruitjesstamppot met avocado en rode peper / Bron: Martin Sulman
Inhoud
Koolhydraatarme spruitjesstamppot met avocado en rode peper
Ingrediënten
- 400 gram spruitjes
- 1 rijpe avocado
- 1 courgette, in blokjes
- 200 gram bloemkoolrijst (of broccolirijst)
- 1 rode ui, fijn gesnipperd
- 1 rode peper, fijngesneden (verwijder de zaadjes voor minder pittigheid)
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap (optioneel, voor extra frisheid)
Instructies
- Spruitjes koken: Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze in een pan met licht gezouten water voor ongeveer 8-10 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet apart.
- Courgette en bloemkoolrijst bereiden: Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Bak de courgetteblokjes en de rode ui voor ongeveer 5 minuten, tot de courgette zacht begint te worden. Voeg daarna de bloemkoolrijst, rode peper en knoflook toe en bak alles nog 5 minuten tot de bloemkoolrijst lichtbruin en gaar is.
- Spruitjes en avocado toevoegen: Voeg de gekookte spruitjes toe aan de pan met de bloemkoolrijst en courgette. Gebruik een stamper om alles lichtjes te pletten, zodat het een grove stamppot wordt.
- Avocado mengen: Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Prak het lichtjes en voeg het toe aan de stamppot. Meng het goed door, zodat het gerecht een romige textuur krijgt. Breng het geheel op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje citroensap.
Serveeridee
Dit gerecht is heerlijk op zichzelf, maar je kunt het serveren met gepaneerde of gegrilde kip, gebakken zalm, of tofu voor een eiwitrijke toevoeging.
Geniet van je romige, koolhydraatarme spruitjesstamppot met een pittige twist!
Geroosterde tomaatjes toevoegen
Wat te doen?
- Ingrediënten voor geroosterde tomaatjes:
- 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Een snufje gedroogde oregano of tijm (optioneel)
- Bereiding van de tomaatjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de gehalveerde cherrytomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Besprenkel de tomaatjes met olijfolie, en bestrooi met zout, peper en eventueel oregano of tijm.
- Rooster de tomaatjes in de oven voor 20-25 minuten, tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
- Tomaatjes toevoegen aan de stamppot:
- Meng de geroosterde tomaatjes door de spruitjesstamppot vlak voor het serveren, zodat ze hun textuur en smaak behouden.
- Ze voegen een zoetige, rijke smaak toe die goed samengaat met de romige avocado en pittige rode peper.
Je kunt de tomaatjes ook apart serveren als garnering bovenop de stamppot voor een mooie presentatie. Deze toevoeging maakt je stamppot nog rijker van smaak en voegt een mooie kleur toe aan het gerecht!
Andere ideeën om de koolhydraatarme spruitjesstamppot aan te passen
Hier zijn nog enkele ideeën om de koolhydraatarme spruitjesstamppot aan te passen en te variëren:
Geroosterde paprika
- Toevoeging: Voeg geroosterde rode of gele paprika toe voor een rokerige, zoete smaak die mooi samengaat met de pittige rode peper en avocado.
- Bereidingstip: Rooster de paprika’s in de oven op 200°C tot de velletjes zwart worden. Pel de schil eraf en snijd ze in reepjes.
Spinazie of boerenkool
- Toevoeging: Roer door de stamppot een handvol verse spinazie of gebakken boerenkool voor extra vezels en een boost aan vitamines.
- Bereidingstip: Voeg de spinazie toe vlak voor het serveren, zodat het net zacht wordt maar nog zijn frisheid behoudt.
Paddenstoelen
- Toevoeging: Voeg gebakken paddenstoelen (zoals champignons, shiitake of oesterzwammen) toe voor een aardse, umami-smaak die het gerecht dieper maakt.
- Bereidingstip: Bak de paddenstoelen op hoog vuur in een beetje olijfolie en knoflook, zodat ze krokant worden.
Pompoen
- Toevoeging: Voor een herfstachtige twist kun je geroosterde pompoenblokjes toevoegen. De zoete smaak past goed bij de romige avocado en pittige rode peper.
- Bereidingstip: Snijd de pompoen in blokjes en rooster ze met wat olijfolie, zout en peper in de oven op 200°C tot ze zacht zijn (ongeveer 25 minuten).
Noten of zaden
- Toevoeging: Bestrooi de stamppot met geroosterde pompoenpitten, zonnebloempitten, of walnoten voor een knapperige bite en extra gezonde vetten.
- Bereidingstip: Rooster de noten of zaden kort in een droge pan om de smaak te versterken.
Citrus
- Toevoeging: Voeg wat citroen- of limoensap toe voor frisheid die de romigheid van de avocado en de pittigheid van de rode peper in balans brengt.
- Bereidingstip: Voeg het sap net voor het serveren toe om de smaken op te frissen.
Zoete aardappel
- Toevoeging: Vervang een deel van de bloemkoolrijst door gepureerde zoete aardappel voor extra zoetheid en een romige textuur.
- Bereidingstip: Kook de zoete aardappelblokjes in 10-12 minuten zacht, pureer ze en meng met de spruitjesstamppot. Hierdoor krijg je een mooi contrast van zoet en hartig.
- Opmerking: Ofschoon zoete aardappel iets meer koolhydraten bevat dan andere groenten, biedt het een zoete, zachte smaak en veel voedingsstoffen. Zoete aardappel bevat iets minder koolhydraten dan de gewone aardappel en biedt meer vezels en voedingsstoffen zoals vitamine A.
Met deze aanpassingen kun je eindeloos variëren en de stamppot aanpassen aan jouw smaak of seizoen!
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.