Last Updated on 5 juni 2025 by M.G. Sulman
Je hebt het vast weleens gehoord. Of gezien. Of ja, eerlijk is eerlijk — misschien doe je het zelf ook. Zo’n glas water met een schijfje citroen erin, pontificaal naast je ontbijt of je gym-matje. Want ja… detox toch? Goed voor je huid? Stimuleert de darmen? Maakt je wakkerder dan drie espresso’s op nuchtere maag? Citroenwater is zo’n typische ochtend-hype waar je óf heel enthousiast aan begint, óf lichtelijk cynisch je wenkbrauwen bij optrekt. Want wat is het nou echt? Is het een geniale gezondheids-hack? Een eeuwenoude lifehack uit grootmoeders tijd? Of gewoon de zoveelste wellness-fabel waar vooral je tandarts beter van wordt? Spoiler alert: het ligt genuanceerder dan Instagram je wil doen geloven. In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van citroenwater. We ontrafelen de detox-mythe, kijken wat het écht doet (en wat dus niet), duiken in de voordelen, de valkuilen, en — niet onbelangrijk — de invloed op je tanden, je darmen en je spijsvertering. Kortom: alles wat je altijd al wilde weten over citroenwater, maar nooit durfde te vragen in de groepsapp. Pak er gerust een glas water bij (met of zonder citroen — jij mag het zeggen) en lees lekker mee.

Inhoud
- 1 Waarom mensen massaal aan het citroenwater zitten
- 2 De detox-mythe: spoelt citroenwater écht je lichaam schoon?
- 3 Wat zijn dan wél de voordelen van citroenwater?
- 4 Maar… zijn er ook risico’s aan citroenwater?
- 5 Citroenwater en je darmen: vriend of vijand?
- 6 Tips om citroenwater veilig te drinken (en je tanden heel te houden)
- 7 Conclusie: gezond ritueel of gewoon lekker overrated?
- 8 Reacties en ervaringen
Waarom mensen massaal aan het citroenwater zitten
Het lijkt wel alsof iedereen er tegenwoordig aan zit. Citroenwater. Nuchter. Elke ochtend weer, trouw als een oud hondje dat wacht op z’n baasje. Van hippe health queens op Instagram tot buurvrouw Jannie die het van haar pilates-juf heeft gehoord — plotseling staat dat glas water met zo’n felgele schijf citroen overal op de ontbijttafel.
En weet je wat het bizarre is? Vraag aan tien mensen waaróm ze dat eigenlijk drinken… en negen kijken je wazig aan. “Ja… detox of zo?” Of: “Is goed voor je darmen.” Of mijn favoriet: “Daar val je toch van af?”
Tja. Daar gaan we het eens even over hebben.
Het idee: even snel je lijf schoonspoelen
Want eerlijk is eerlijk — het klinkt ook wel lekker, toch? Citroenwater als een soort interne schoonmaakdienst. Even de boel doorspoelen na een nachtje slapen, alsof je lijf een vaatwasser is. Klik. Spoelprogramma aan.
Maar newsflash: je lichaam heeft z’n eigen schoonmaakploeg al lang in dienst. En die werken dag en nacht door. Helemaal gratis. Je lever, je nieren, je longen, je huid — stuk voor stuk helden. En nee, die hebben echt geen citroenwater nodig om hun werk te doen. Dat is een beetje alsof je de brandweer belt omdat er een stofje op je aanrecht ligt.
Maar goed, dat idee van ‘detoxen’ is hardnekkig. Het verkoopt ook lekker. Detox thee. Detox sapkuur. Detox voetenbad (ja, serieus). Detox pilates weekend in een hutje op de hei — zonder wifi. Help.
De belofte: strak vel, platte buik en een fris koppie
Wat belooft dat magische citroenwatertje dan allemaal? Nou… daar word je dus bijna zenuwachtig van. Als je het internet mag geloven, krijg je:
- een platte buik
- een stralende huid
- betere spijsvertering
- meer energie
- minder eetbuien
- en — jawel — een ‘ontgift’ lichaam
Alsof citroenwater een soort vloeibare toverspreuk is. Hocus pocus platten buikus. En wie wil dat nou niet, op dinsdagochtend met je haar nog in een warhoofd-knotje en slaapzand in je ooghoek?
Maar eh… werkt dat echt zo?
Waar komt die hype vandaan?
Simpel. Van influencers. Van health guru’s. Van mensen die het echt geloofd hebben en bij wie het misschien óók gewoon lekker in hun ochtendritueel past. Er zit ook iets puurs in. Iets fris. Iets wat zegt: ik begin de dag goed.
En daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Sterker nog — routines kunnen rete-sterk werken voor je gevoel van grip op het leven. Zeker als je net wakker wordt met zo’n “wat-doe-ik-hier-eigenlijk” gevoel.
Citroenwater voelt een beetje als: kijk mij eens gezond zijn. Kijk mij eens bewust leven. Alsof je tegen jezelf zegt: ik heb het leven vandaag toch weer even bij de lurven.
Maar eh… was dit vroeger ook al een ding?
Laat me je meenemen naar vroeger. Vroeger — ja ja, toen de dokter nog op een Solex kwam aanrijden en je bij verkoudheid gewoon een lepel levertraan in je giechel kreeg — was citroenwater iets dat oma’s gebruikten tegen keelpijn. Of voor bij de vis. Punt.
Detox? Spijsvertering? Hydratatie? Daar had niemand het over.
Het idee van ochtendlijk citroenwater is eigenlijk pas een ding geworden met de opkomst van de wellness-industrie. Met de opkomst van Instagram, Pinterest en smoothie bowls met eetbare bloemen.
Kortom: het is niet zo oud als de weg naar Rome. Maar het heeft wél die uitstraling gekregen. Alsof je met zo’n glas citroenwater onderdeel bent van een eeuwenoude gezondheids-traditie. Een soort modern ritueel voor de innerlijke monnik in ons allemaal.
Dus… hype of heilig ritueel?
Tja. Zoals met alles: het ligt eraan waarom je het doet. Vind je het lekker? Geeft het je een fris gevoel? Top. Gewoon lekker blijven doen. Maar verwacht geen wonderen. Geen platte buik in drie dagen. Geen stralende huid als je verder leeft op pizza en stress.
Citroenwater is geen magie. Het is water. Met citroen.
Desalniettemin… misschien is dat simpele ritueeltje juist wel het mooie eraan. Een kleine ochtendgroet aan jezelf. Een stil momentje van zorg en aandacht.
En ach — het staat ook gewoon rete-fotogeniek op je aanrecht.
De detox-mythe: spoelt citroenwater écht je lichaam schoon?
Er zijn van die dingen die zó vaak herhaald worden, dat mensen het vanzelf maar zijn gaan geloven. Dat spinazie bomvol ijzer zit, bijvoorbeeld. Of dat je van buiten zwemmen automatisch ‘een blaasontsteking’ krijgt. En ja hoor… citroenwater past zó in dat rijtje.
Want als je de blogs, TikToks en Insta-reels mag geloven, werkt dat glas citroenwater in de ochtend ongeveer als een hogedrukspuit voor je ingewanden. Dag toxines, dag afvalstoffen, dag alles wat ik gisteren op de bank naar binnen schoof terwijl ik The Real Housewives zat te bingen.
Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het dus ook.

Detox? Daar heeft je lijf zélf al een plan voor
Je lichaam is geen vervuild aquarium dat je even moet verschonen met een schijfje citroen. Echt niet.
Sterker nog: als je lijf écht afhankelijk was van citroenwater om schoon te blijven, dan lagen we allang allemaal gestrekt. Want guess what: je lever is non-stop bezig met opruimen. Je nieren filteren liters bloed per dag. Je longen? Zuiveren de boel terwijl je dit leest.
Dat hele detox-idee… is dus een beetje le marketing. Een slimme truc. Een verkoopverhaal. Of, zoals oma het zou noemen: flauwekul in een hip jasje.
Maar waar komt die detox-fixatie toch vandaan?
Goede vraag. Het heeft iets verleidelijks, hè? Dat idee dat je ‘rommel’ uit je lijf kunt spoelen. Het geeft je een gevoel van controle. Alsof je — ondanks je nachos met extra kaas en je latte caramel met extra syrup — toch nog een soort herstelknop hebt.
En eerlijk is eerlijk: we willen dat allemaal wel. Een shortcut. Een quick fix. Het Grote Opruimfeest in je darmen, zonder dat je een hele levensstijl hoeft om te gooien.
Alleen… zo werkt je lichaam dus niet. Het is geen keuken die je even met allesreiniger afdoet. Het is een complex, briljant ontworpen systeem dat z’n eigen schoonmaakdienst al eeuwenlang perfect regelt. Zonder hulp van citroenwater.
Wat doet citroenwater dan wél?
Nou, gelukkig is het ook niet helemaal lariekoek. Citroenwater heeft zeker wel een paar positieve eigenschappen. Niet vanwege detox, maar simpelweg omdat:
- je extra vocht binnenkrijgt (en hydratatie is key)
- citroen een beetje vitamine C levert
- het de speekselproductie stimuleert
- en sommige mensen merken dat het hun spijsvertering een zetje geeft
Maar eerlijk is eerlijk… daarvoor hoef je niet per se citroen te gebruiken. Een glas lauwwarm water zonder iets erin doet vaak al net zo veel. Of — God verhoede — een appel eten.
Detoxen doe je niet met citroenwater… maar met gezond verstand
Laten we het dus even simpel houden. Wil je je lichaam écht helpen om gezond en schoon te blijven? Dan is citroenwater prima als ochtend-ritueeltje, maar geen wondermiddel.
Wat helpt dan wél?
- Eten met veel vezels (lees: groenten, fruit, volkoren alles)
- Genoeg water drinken
- Bewegen (ja, ook wandelen telt)
- Slapen als een roosje
- Minder stress
- Niet roken
- En een beetje lief zijn voor je lijf
Daar heb je dus geen fancy detox-kuur of citroenwaterritueel voor nodig.
Maar ach… als je blij wordt van dat gele schijfje in je glas? Drink het lekker. Proost op jezelf. Santé. Cheers. Zum Wohl.
En laat je vooral niks wijsmaken. Behalve dan dat jij het waard bent om goed voor jezelf te zorgen. Want dát is tenminste geen mythe.

Wat zijn dan wél de voordelen van citroenwater?
Oké, eerlijk is eerlijk. Citroenwater is misschien geen detox-elixer dat je van binnen schoon boent als een afwasborstel met Cif… maar dat betekent natuurlijk niet dat het compleet nutteloos is. Alles behalve. Er zitten heus wel wat pluspunten aan dat frisse ochtenddrankje. Alleen… misschien niet helemaal de voordelen die je op TikTok voorbij ziet flitsen met dramatische voor-en-na filmpjes.
Laten we ze eens nuchter (pun intended) op een rijtje zetten.
Hydratatie is altijd een goed idee
Het allerbelangrijkste voordeel van citroenwater is eigenlijk super simpel: je drinkt water. Punt.
Veel mensen staan ‘s ochtends op als een soort dorstige cactus. Hele nacht liggen drogen zonder een slok. En dan meteen koffie erin gieten… tja, dat helpt je lijf niet direct aan extra vocht.
Een glas water (met of zonder citroen) is dus sowieso een prima begin. En voor sommige mensen werkt die citroensmaak net even als extra motivatie. Water met een bite. Water met karakter. Water met flair, zeg maar.
Vitamine C: geen wondermiddel, wél handig
Ja hoor, daar is-ie weer: vitamine C. Dat zit dus inderdaad in citroen. Maar — kleine kanttekening — verwacht geen apothekershoeveelheden in dat ene schijfje. Het is niet alsof je met één glas citroenwater je hele dagelijkse behoefte binnenharkt.
Maar goed, elk beetje extra is meegenomen. Vitamine C ondersteunt je weerstand, helpt bij de opname van ijzer, en is goed voor je huid. Kan geen kwaad dus. Desalniettemin: wie écht wil knallen met vitamine C eet beter gewoon een kiwi. Of twee.
Goed voor je speeksel en je spijsvertering
Klinkt misschien niet sexy, maar speeksel is mega belangrijk. Het helpt je eten beter te verteren, beschermt je tanden en houdt je mond lekker fris.
Citroen prikkelt je speekselklieren om wakker te worden. Dat zorgt er meteen voor dat je spijsvertering alvast op gang komt. Een soort mini-ochtendgymnastiek voor je binnenkant. Niet wereldschokkend, maar hey — alle beetjes helpen.
Sommige mensen zweren bij ‘makkelijkere’ stoelgang
Er zijn mensen (je kent er vast wel eentje) die zweren dat citroenwater ‘de boel op gang helpt’. En inderdaad, die zure prikkel kán bij sommige gevoelige darmen werken als een soort natuurlijke duw in de rug.
Maar let op: het werkt niet bij iedereen zo. Sommige magen en darmen denken bij citroenwater juist: ho eens even, wat flik jij me nou? En dan krijg je juist last van kramp, zuur of gedoe. Daarover straks meer.
Fris voor je adem
Nog een pluspuntje dat vaak vergeten wordt: citroenwater kan je adem nét even opfrissen. Zeker als je iemand bent die wakker wordt met een mond alsof je de hele nacht op een bak knoflook hebt liggen sabbelen.
Dat zuur helpt geurtjes te neutraliseren. Maar… poets daarna wel braaf je tanden, want over tanden gesproken — daar komen we zo op terug.

Mindset: het gevoel van goed bezig zijn
En dit is misschien wel het mooiste voordeel. Citroenwater in de ochtend is voor veel mensen een soort signaal aan zichzelf: vandaag ga ik goed voor mezelf zorgen.
Het is niet het citroenwater zélf dat je gezonder maakt, maar de mindset die je ermee oproept. Even stilstaan. Even kiezen voor iets fris, lichts, gezonds. Daar zit kracht in.
Dat ene momentje in de ochtend waarin je even niet je telefoon pakt, geen haast hebt, maar gewoon rustig begint met water en citroen — dat is goud waard.
Misschien niet voor je detox. Maar wel voor je hoofd.
Maar… zijn er ook risico’s aan citroenwater?
Want laten we wel wezen: alles wat voordelen heeft, heeft ook nadelen. Dat is gewoon hoe de wereld in elkaar steekt. Geen rozen zonder doornen. Geen gratis lunch. Geen citroenwater zonder kleine lettertjes.
En nee, je hoeft heus niet meteen paniekerig je halve citruscollectie in de prullenbak te mieteren. Maar een beetje gezond wantrouwen — of zeg gerust: Hollandse nuchterheid — kan geen kwaad. Dus, laten we even gezellig langs de valkuilen wandelen.
Je tanden… auw.
Hier gaan tandartsen spontaan met hun ogen van rollen: mensen die braaf elke ochtend hun glas citroenwater achteroverslaan alsof het een wellness-shot is, en dan verbaasd zijn dat hun tandglazuur allengs dunner wordt dan hun geduld in de ochtendspits.
Citroen is zuur. Heel zuur. En zuur + tanden = geen vrienden. Het zuur kan je glazuur namelijk langzaam afslijten. Resultaat? Gevoelige tanden. Kans op gaatjes. En als het écht bont wordt: een tandartsrekening waar je spontaan van begint te huilen (met tandpijn).
Oplossing?
- Drink met een rietje (ja echt, zoals een influencer)
- Spoel daarna je mond met gewoon water
- Wacht even met tandenpoetsen (anders schrob je het glazuur er zo af)
Gevoelige maag? Citroenwater kan prikken
Er zijn mensen met een maag van staal — die kunnen zonder blikken of blozen sambal, koffie en zure bommen combineren. En er zijn mensen… tja… bij wie één glaasje citroenwater zorgt voor een binnenbrand die zich laat voelen tot in de kleine teen.
Citroenwater kán maagzuur aanwakkeren. Dus als je al snel last hebt van brandend maagzuur, oprispingen of een gevoelige slokdarm, dan is dit misschien niet jouw beste vriend. Geen man overboord, maar wel een duidelijk signaal van je lijf: dit is niet voor mij. En dat is oké.
Darmen: love it or hate it
Hier zijn de meningen — en de buikgevoelens — nogal verdeeld. Bij de één werkt citroenwater als een vriendelijke duw in de goede richting (dag, trage stoelgang!), bij de ander voelt het eerder als een op hol geslagen achtbaan (help, waar is de wc?!).
Weet je wat het is? Iedereen heeft z’n eigen darm-karakter. En die reageren niet allemaal hetzelfde op zo’n fris-zure ochtendstart. Voel je je opgeblazen, krampig of raar na je citroenwater? Dan is je lijf waarschijnlijk subtiel aan het zeggen: laat mij maar met rust in de ochtend, bedankt.
Slokdarm: geen fan van zuurbaden
Tot slot nog even deze: je slokdarm is niet gemaakt om dagelijks een citroenbad te nemen. Zeker niet als je grote glazen drinkt, zonder eten erbij. Dat zuur kan irritatie geven, en op langere termijn zelfs kleine beschadigingen veroorzaken.
De stelregel? Alles met mate. Dus geen liters citroenwater wegklokken alsof je meedoet aan een zuur-drink-challenge op TikTok.
Samenvattend (of zoals oma zei: het is niet alles goud wat er blinkt)
Citroenwater is niet per se slecht. Maar het is ook niet heilig.
Wees een beetje lief voor je tanden. Luister naar je buik. Let op je maag. En vooral: laat je niet gek maken door mensen die doen alsof dit het geheim is voor onsterfelijkheid en een Victoria’s Secret-body.
Want geloof me — die mensen eten ook gewoon pizza op vrijdag. Met knoflooksaus. True story.

Citroenwater en je darmen: vriend of vijand?
Ach, de darmen… je stille medereizigers door het leven. Noeste werkers in het donker. Altijd bezig. Altijd in de weer. Maar soms — héél soms — gedragen ze zich als een dramatische diva met sterallures. Zeker als je ze ’s ochtends vroeg wakker schudt met een flinke plens citroenwater.
Want eerlijk? Je weet het nooit met darmen. Ze zijn grillig. Wispelturig. En soms gewoon ronduit eigenwijs.
Bij de één werkt het als een Zwitsers horloge…
Vraag aan hardcore citroenwater-fans wat het hen oplevert, en je hoort het meteen: “Oh, ik ga er zó lekker van naar de wc!”
En dat klopt soms ook echt. Dat zure prikkeltje in je maag zet als het ware de spijsverteringsmotor aan. De maag gaat wat meer sap produceren, de darmen denken: Aha, er komt iets aan, en hoppa — daar komt de boel op gang.
Voor mensen die normaal gezien uren op de wc zitten scrollen zonder enige actie (je weet wie je bent), kan dat glas citroenwater dus best een zetje geven. Niet magisch, niet spectaculair, maar hey — elk steuntje in de rug is meegenomen.
…maar bij de ander is het totale chaos
En dan heb je die andere groep. De Pechvogels der Darmwereld. Bij hen zorgt citroenwater niet voor een vloeiende stoelgang, maar voor… nou ja… lichte paniek. Denk aan borrelende buiken, opgeblazen gevoel, kramp, en soms een sprint naar het kleinste kamertje alsof het een olympische discipline is.
Vooral mensen met prikkelbare darmen (PDS) herkennen dit misschien. Hun darmen reageren al op alles — een klein beetje stress, een verkeerde blik op broccoli, of dus… citroenwater.
Dan is het devies: luister goed. Niet naar je vriend(in) met een sixpack die zweert bij citroenwater. Maar naar je eigen buik.
Hoe weet je of je darmen er blij van worden?
Heel simpel: test het. Kijk wat er gebeurt.
→ Voel je je licht, fris en lekker? Top.
→ Heb je na citroenwater meer gasproductie dan een gemiddeld koeienveld? Misschien even overslaan.
→ Krijg je maagzuur of moet je binnen 10 minuten rennen? Dan is dit ritueeltje wellicht niet jouw match made in heaven.
En weet je? Dat is helemaal oké. Niet ieder lijf is gemaakt voor dezelfde ochtendroutine. Het leven is geen copy-paste van TikTok.
Kleine tips voor gevoelige darmen
- Drink je citroenwater lauw of op kamertemperatuur (koud water kan extra prikkelend zijn)
- Begin met een paar druppels citroen, niet meteen een halve citrusboom per glas
- Neem het niet op nuchtere maag, maar na een paar hapjes ontbijt
- En — geen grap — soms werkt gewoon een glas warm water zonder iets erin nét zo goed
Je hoeft niet altijd zuur te zijn om in beweging te komen. Kijk maar naar mensen in de ochtendspits.
Dus… vriend of vijand?
Citroenwater en je darmen? Dat is een beetje als familie op verjaardagen: soms zijn ze gezellig, soms wil je gillend weg.
Het is geen zwart-wit verhaal. Geen altijd-goed of altijd-slecht. Het is een kwestie van luisteren, proberen, bijstellen. En vooral niet jezelf kwellen omdat een influencer met absurde kaaklijn roept dat iedereen citroenwater moet drinken.
Want echt waar — je darmen weten het stiekem altijd beter dan het internet.

Tips om citroenwater veilig te drinken (en je tanden heel te houden)
Kijk, laten we eerlijk zijn: niemand zit erop te wachten om straks met gevoelige tanden aan de vla te moeten, omdat je per se elke ochtend fancy citroenwater wilde drinken. Toch? Dus vooruit, tijd voor wat goudeerlijke tips. Praktisch. Simpel. Niet moeilijker dan nodig.
Want citroenwater kán prima in je ochtendroutine passen — mits je een beetje slim drinkt.
Tip 1 — Gebruik een rietje (ja, echt)
Ik weet het, ik weet het… een rietje. Dat voelt misschien een tikje overdreven. Alsof je een cocktail aan het sippen bent op een tropisch strand, terwijl je in werkelijkheid in je badjas door een berg wasgoed struint.
Maar geloof me: je tanden gaan je dankbaar zijn. Met een rietje zorg je dat het zuur wat minder tegen je glazuur aan klotst. En alles wat je glazuur spaart, is winst.
Plastic rietje = no go. Bamboe, glas of metaal = much better.
Tip 2 — Spoel daarna je mond met gewoon water
Geen mondwater, geen rare spoelmiddeltjes, gewoon H2O straight outta kraan. Even nadoen alsof je net bij de tandarts vandaan komt. Spoelen en klaar. Zo neutraliseer je dat zuur een beetje.
En nee: direct daarna tanden poetsen is dus géén goed idee. Geef je glazuur minstens een half uur om te herstellen. Anders schrob je het letterlijk kapot. Dat zou toch jammer zijn, na al je gezonde intenties.
Tip 3 — Drink het niet ijskoud en niet loeiwarm
Dat ziet er op Instagram natuurlijk prachtig uit — zo’n glas ijskoud water met schijfjes citroen en een hip muntblaadje erin. Maar je maag denkt dan vaak: are you kidding me?
Koud water kan je spijsvertering juist een beetje ‘schrikken’ geven. En gloeiend heet citroenwater is weer slecht voor vitamine C (dat sneuvelt boven de 30-40 graden).
Lauwwarm dus. Oubollig? Misschien. Effectief? Absoluut.
Tip 4 — Keep it small, darling
Serieus, je hebt geen halve liter nodig. Dit is geen citroen-wedstrijd. Een glas van 200 ml met een partje citroen is echt meer dan genoeg.
Overdrijven is ook een vak, maar liever niet in je ochtenddrankje.
Tip 5 — Pas op met gevoelige maag of slokdarm
Heb je een historie van maagzuur, gastritis of een slokdarm die bij het minste of geringste begint te protesteren als een Franse vakbond? Denk dan drie keer na voor je dagelijks citroenwater gaat wegtikken.
Soms doet gewoon warm water zonder citroen nét zoveel voor je darmen, zonder het zuur-gedoe.
Tip 6 — Doe het niet omdat ‘iedereen’ het doet
En dit is misschien wel de belangrijkste. Drink citroenwater omdat je het lekker vindt. Omdat het je goed doet. Omdat jij er blij van wordt.
Niet omdat een influencer met een pastel-Instagram feed roept dat dit dé sleutel is tot gezondheid, geluk en een maag-die-je-kunt-Instagrammen.
Want eerlijk? Jouw lijf is geen trend. Het is geen Pinterest-bord. Het is van jou. Uniek. Bijzonder. En het werkt precies zoals het hoort — met of zonder citroenwater.
Conclusie: gezond ritueel of gewoon lekker overrated?
Dus. Waar staan we nu? Na al dat gepraat over citroenen, tanden, darmen, detoxen en dingen die wel of niet werken? Tijd om de balans op te maken.
Want laat ik maar meteen met de deur in huis vallen (of desnoods met een glas citroenwater): het antwoord is niet zwart-wit. Nooit geweest ook.
Citroenwater is geen magisch drankje
Nee, je gaat er niet spontaan 5 kilo van afvallen.
Nee, je lever gaat er niet harder door schoonmaken.
Nee, je wordt er niet ineens een zen-boeddhist met glowy skin en een platte buik van.
Dat hele detox-verhaal? Pure marketing. Verkooptruc. Mooie praatjes voor dure retreats in Bali. Je lijf regelt zijn eigen schoonmaak. Dag in, dag uit. Met of zonder citroen.
Desalniettemin… het kan best lekker zijn. Fris. Hydraterend. Even een mindful momentje voor jezelf. En daar is niks mis mee.
Het echte voordeel? Jij.
Want eerlijk is eerlijk: als jij blij wordt van dat glas citroenwater in de ochtend — drink het lekker. Doe het met stijl. Met flair. Met een vintage rietje en een glimlach.
Maar doe het niet omdat je denkt dat het moet. Dat je anders niet gezond, fit of detox-proof bent. Echt — je bent geen citroen-misser als je liever gewoon een glas water zonder fratsen drinkt.
Gezondheid zit ‘m uiteindelijk niet in 1 trucje. Niet in 1 hype. Niet in wat iemand op Instagram roept met perfect gefilterde foto’s.
Gezondheid zit ‘m in al die kleine keuzes, elke dag weer. Genoeg slapen. Lachen. Lief zijn voor je lijf. Groente eten. Bewegen. En af en toe — jawel — gewoon heel bewust niks doen.
Dus… citroenwater: overrated of top?
Laten we het zo zeggen: citroenwater is precies zo waardevol als jij het zelf maakt.
→ Drink het omdat je het fijn vindt.
→ Laat het staan als je maag of tanden protesteren.
→ En lach een beetje om detox-hypes die beloven wat je oma allang wist: gewoon normaal eten en goed voor jezelf zorgen werkt altijd het best.
Of, zoals een oude wijsheid zegt (die ik zojuist zelf verzonnen heb, maar sssht):
“Niet elke dag hoeft zuur te beginnen om zoet te eindigen.”
Cheers. Op jou. Met of zonder citroen.

Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het drinken van citroenwater in de ochtend, of tips geven die voor jou goed werken. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn, om ‘spam’ of ongepaste reacties eruit te filteren. Dat kan soms enkele uren duren.