Avocado: gezond en vol geneeskracht + nadelen

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

De avocado is een vrucht die groeit aan de avocado (Persea americana), een boom die behoort tot de familie van de laurierachtigen. De avocadoboom groeit in de subtropische en tropische gebieden van de wereld, waaronder Centraal-Amerika, Zuid-Amerika, Mexico en delen van West-Afrika en Azië. De vrucht wordt gebruikt in allerlei gerechten, van guacamole (een avocadodip uit Mexico), tot smoothies en salades. Avocado’s zijn gezond en zitten vol geneeskracht; ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Er zijn ook een aantal nadelen verbonden aan het eten van avocado. Het is niet duurzaam. Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor avocado’s, wat kan leiden tot symptomen zoals uitslag, jeuk, misselijkheid en buikklachten.

Avocado Bron: Anna Kucherova/iStock.com
Avocado is gezond en zit vol geneeskracht / Bron: Anna Kucherova/iStock.com

Avocado’s zijn lekker en gezond

Avocado’s zijn lekker en gezond. Ze bevatten veel gezonde vetten, voedingsstoffen en antioxidanten. Avocado’s worden vaak beschouwd als een zogeheten ‘superfood’, omdat ze zoveel gezondheidsvoordelen hebben. Deze vruchtgroente verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten, ondersteunt een gezond gewicht en verbetert je stofwisseling. Bovendien zijn ze veelzijdig en kunnen ze op veel verschillende manieren worden bereid en gegeten worden, of het nu als spread op brood, in salades of als basis voor dipsauzen is.

Waar smaakt avocado naar?

Avocado heeft een milde en licht nootachtige smaak. Het is een beetje zoet en romig, en kan qua textuur vergeleken worden met boter of crème fraîche. Het is een zachte en sappige vrucht met een zachte en smeuïge textuur. Het smaakt het beste wanneer het rijp is en het vult je mond met zijn romige smaak. Alsof een engeltje over je tong piest.

De avocado-boom (Persea americana) / Bron: Wikimedia Commons

In welke landen wordt avocado gekweekt?

Avocado wordt op grote schaal gekweekt in veel landen over de ganse wereld. Enkele van de grootste producenten zijn Mexico, Colombia, Peru, Indonesië, Zuid-Afrika, Chili, de Verenigde Staten, Spanje, Nieuw-Zeeland en Kenia. Andere belangrijke producenten zijn onder meer Honduras, Brazilië, Ecuador, Guatemala en Israël. Het is een populaire vrucht die overal ter wereld wordt gegeten!

Avocado is een vruchtgroente

De avocado wordt beschouwd als een vruchtgroente, omdat het zowel kenmerken van vruchten als groenten heeft. Net als vruchten bevat de avocado zaden en is het rijk aan suikers en vetten. Doch net als groenten bevat het vezels en mineralen.

Avocado: vrucht overlangs doorgesneden / Bron: Wikimedia Commons

Avocado is geneeskrachtig en gezond

In vogelvlucht

Avocado’s worden beschouwd als gezond en geneeskrachtig. Hier zijn enkele redenen waarom dat zo is:

  • Rijk aan gezonde vetten: Avocado’s bevatten gezonde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde en poly-onverzadigde vetzuren, die je nodig hebt voor een gezond hart en goed functionerende hersenen.
  • Veel vezels: Avocado’s zijn rijk aan vezels, wat zorgt voor een gezonde spijsvertering. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en dat er genoeg vocht in je poep zit. Je gaat er goed van poepen (mits je voldoende drinkt).
  • Rijk aan vitaminen en mineralen: Avocado’s bevatten onder meer vitamine K, vitamine C, vitamine B6, kalium en foliumzuur.
  • Antioxidanten: De antioxidanten in avocado’s beschermen je lichaam tegen schade door vrije radicalen.
  • Lagere bloedsuikerspiegel: Avocado’s stabiliseren en verlagen de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten vrijwel geen suiker, en zorgen dus niet voor een piek in je bloedsuiker. Tevens verlagen ze actief het bloedsuikerniveau door hun hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Cholesterolverlagende werking

Eén avocado per dag als onderdeel van een gezonde, gevarieerde en matig vetrijke voeding, haalt de ‘slechte’ LDL-cholesterol flink naar beneden. Avocado’s zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die bekend staan ​​om hun cholesterolverlagende werking.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat het regelmatig consumeren van avocado’s kan bijdragen aan het verlagen van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en het verhogen van het ‘goede’ HDL-cholesterol.1Dreher ML, Cheng FW, Ford NA. A Comprehensive Review of Hass Avocado Clinical Trials, Observational Studies, and Biological Mechanisms. Nutrients. 2021 Dec 7;13(12):4376. doi: 10.3390/nu13124376. PMID: 34959933; PMCID: PMC8705026. Het verlagen van het LDL-cholesterol draagt bij aan het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Verzachten van gewrichtspijn

Er is enig bewijs dat avocado’s kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn.2Christiansen BA, Bhatti S, Goudarzi R, Emami S. Management of Osteoarthritis with Avocado/Soybean Unsaponifiables. Cartilage. 2015 Jan;6(1):30-44. doi: 10.1177/1947603514554992. PMID: 25621100; PMCID: PMC4303902. Avocado’s zijn rijk aan anti-inflammatoire stoffen, zoals glutaminezuur, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waaronder gewrichtsontsteking.

Studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van avocado’s kan bijdragen aan het verlichten van symptomen van artritis en andere gewrichtsaandoeningen. Het regelmatig consumeren van avocado’s kan verbetert ook je algehele gezondheid en die van je bewegingsapparaat.

Er is anno 2024 echter meer onderzoek nodig om de precieze rol van avocado’s bij het verminderen van gewrichtspijn te bepalen. Gewrichtspijn is bovendien een complexe aandoening. Een gezonde leefstijl, waaronder regelmatig bewegen en een gezond dieet, zijn van kardinaal belang voor het voorkomen en beheersen van gewrichtspijn.

Gewrichtspijn in de knie / Bron: Freepik

Bloedsuikerspiegel reguleren

Er is bewijs dat avocado’s je bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Avocado’s zijn een goede bron van vezels, wat bijdraagt aan de vertering en de opname van glucose in het bloed. Daarnaast bevatten avocado’s gezonde vetten die de opname van glucose vertragen en snelle pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen.

Een gezond dieet waar avocado’s deel van uitmaken, kan het risico op diabetes en andere chronische aandoeningen die gerelateerd zijn aan een ongezonde bloedsuikerspiegel, verminderen.

Bescherming van het gezichtsvermogen

Avocado’s kunnen bijdragen aan het beschermen van je gezichtsvermogen. Avocado’s bevatten antioxidanten, waaronder carotenoïden en vitamine C, welke kunnen helpen bij het beschermen tegen schade door vrije radicalen en de ontwikkeling van oogziekten, zoals staar.

Avocado’s bevatten daarenboven luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die bekend staan ​​om hun beschermende effecten op de ogen. Als je regelmatig de stoffen luteïne en zeaxanthine binnenkrijgt,  dan loop je minder risico op het ontwikkelen van staar en behoud je je gezichtsscherpte.

Vruchten van de avocado / Bron: Wikimedia Commons

Voor een gezonde zwangerschap

Avocado eten is hartstikke goed voor een vrouw tijdens haar zwangerschap. De vorm van een avocado die door de helft is gesneden, lijkt op het silhouet van een zwangere vrouw.

Avocado’s vormen een uitstekende bron van voedingsstoffen voor zwangere vrouwen en bieden veel voordelen voor zowel moeder als kind. Ze bevatten onder meer vezels, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, vitamine K, vitamine B6, vitamine C en kalium.

Foliumzuur is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van het kind en vermindert de kans op bepaalde afwijkingen, zoals spina bifida. Daarnaast bevatten avocado’s oliezuur, dat belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van het ongeboren kind.

Vermindert de kans op depressie en is stemmingsverbeterend

Het dagelijks eten van gezonde en voedzame voedingsmiddelen, waaronder avocado’s, vermindert de kans op een depressie en verbetert de stemming. Studies hebben aangetoond dat een gezonde leefstijl, waaronder het eten van een gezonde en gevarieerde voeding, kan bijdragen aan het verbeteren van de stemming en het verminderen van symptomen van depressie.

Avocado’s bevatten onder andere foliumzuur, B-vitamines en kalium, die stuk voor stuk bijdragen aan de hersenfunctie en de stemming. Daarenboven bevatten avocado’s gezonde vetten, die van belang zijn voor de hersenontwikkeling en -functie.

Zorgt voor een mooiere huid

Avocado’s geven je een mooiere huid; ze laten je huid stralen. Deze groene superfood bevat voedingsstoffen, waaronder vitamine E, dat bekendstaat om zijn vermogen om de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen en het verbeteren van de huidelasticiteit. Avocado’s bevatten tevens vetzuren, waaronder oliezuur, die goed zijn voor de hydratatie van de huid.

Aangezien avocado’s rijk zijn aan voedingsstoffen die ten goede komen aan de huidgezondheid, worden ze ze vaak verwerkt in huidverzorgingsproducten. Veel van dergelijke producten bevatten avocado-olie als ingrediënt, om de huid te hydrateren en te voeden.

Beschermt tegen ziekten

Avocado’s zijn heuse krachtpatsers en beschermen je tegen bepaalde ziekten. Ze bevatten namelijk veel gezonde vetten, antioxidanten, vitamines en mineralen die je algehele gezondheid ten goede komen en het risico op bepaalde ziekten verlagen.

Avocado’s verlagen het risico op hartaandoeningen door het verbeteren van de bloedcholesterol- en bloeddrukwaarden. Bovendien bevatten avocado’s bepaalde antioxidanten, zoals glutathion, die ontstekingen tegengaan en de immuniteit verbeteren.

Avocado’s kunnen ook hun steentje bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker, waaronder prostaatkanker en baarmoederhalskanker. Dit door het verbeteren van de stofwisseling en het tegengaan van ontstekingen.

Verlagen van de eetlust

Avocado’s verlagen de eetlust. Da’s handig als je niet wilt aankomen of juist wilt afvallen. Ze bevatten gezonde vetten en vezels, die samen helpen bij het bevorderen van een gevoel van verzadiging en het verminderen van hongergevoel. Bovendien zijn avocado’s ook een goede bron van voedingsstoffen en calorieën, wat betekent dat je je vol kunt voelen met een kleinere hoeveelheid voedsel.

Het eten van avocado’s kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Dit verlaagt weer de eetlust. Dit voorkomt eetbuien.

Avocado is gezond en zeer geneeskrachtig / Bron: Freepik

Goed voor je darmen

Avocado’s zijn goed voor de darmen. Ze zijn enorm vezelrijk. Eén avocado bevat ruim 10 gram aan vezels, waaronder pectine en lignanen. Deze bevorderen een gezonde spijsvertering en verbeteren de darmgezondheid.

De vezels in avocado’s dragen bij aan een goede stoelgang en verkleint de kans op obstipatie door een verbeterede darmperistaltiek en vezels nemen veel water op, waardoor je ontlasting volumineus wordt. Bovendien kunnen deze vezels ook fungeren als voedingsbron voor de gezonde darmbacteriën en krijg je daarmee dus een gezonde darmmicrobiota.

Avocado’s bevatten antioxidanten, zoals vitamine C en E, die ontstekingsremmend zijn en (daarmee) de algehele gezondheid van de darmen een boost geven.

Afvallen met avocado

Afvallen met avocado’s kan werken. Dit komt doordat ze een verzadigend effect hebben. Hierdoor zal je minder snel (over)eten en beperk je je totale calorie-inname. Avocado’s bevatten gezonde vetten en vezels, die tezamen helpen bij het bevorderen van een gevoel van verzadiging en het stillen van de honger. Je hebt sneller het gevoel dat je genoeg hebt gegeten met een kleinere hoeveelheid voedsel.

Om af te vallen met behulp van avocado’s, is het raadzaam om ze te integreren in een gezond en gevarieerd voedingspatroon en een gezond leefstijl. Een aantal tips en suggesties waarop je avocado’s in je dieet kunt opnemen:

  • Voeg avocado’s toe aan salades: Avocado’s bevatten vetten en vezels die je sneller een gevoel van verzadiging geven. Voeg deze groene krachtpatsers daarom toe aan een groene salade of maak een romige avocadodressing.
  • Maak guacamole: Guacamole is een lekker en gezonde dipsaus voor groenten of knapperige crackers. Het is eenvoudig te bereiden. Een kind kan de was doen (zie onder).
  • Voeg avocado’s toe aan smoothies: Avocado’s kunnen worden verwerkt in smoothies voor een heerlijke romige structuur.
  • Vervang mayonaise door avocado: Mayonaise bevat veel ongezonde vetten en calorieën. Bovendien is het een caloriebom. Er zitten grofweg 130 kilocalorieën in 1 eetlepel (20 gram) mayonaise. Vervang deze door avocado voor een gezonder alternatief.
Afvallen
Afvallen met avocado / Bron: Freepik

Avocado is gezond voor de lever

Avocado’s bevatten glutathion, een stof die de gezondheid van de lever ten goede komt en je lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen. Glutathion is een antioxidant die vrije radicalen neutraliseert welke schade kunnen aanrichten aan de cellen en weefsels in het lichaam.

Glutathion is daarenboven betrokken bij vele andere processen in het lichaam, waaronder het verbeteren van de leverfunctie en het ontgiften van het lichaam. Door het regelmatig eten van avocado’s, draag je bij aan je levergezondheid en bescherm je je lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Voedingswaarde en voedingsstoffen in avocado

Avocado’s zijn een rijke bron van ontzettende veel voedingsstoffen, waaronder:

  • Vezels: Avocado’s bevatten vezels die de spijsvertering bevorderen en de verzadiging verhogen.
  • Gezonde vetten: Avocado’s zitten vol gezonde enkelvoudig onverzadigd en poly-onverzadigde vetzuren die het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
  • Kalium: Een avocado vorm een uitstekende bron van kalium, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en de gezondheid van je nieren ondersteunt.
  • Vitamine K: Avocado’s bevatten vitamine K, wat belangrijk is voor de gezondheid van het skelet en de bloedstolling.
  • Vitamine C: De vitamine C in deze vruchtgroente geeft je immuunsysteem een boost en is meer dan goed voor de huidgezondheid.
  • Vitamine B6: Vitamine B6 heb je nodig voor de productie van serotonine en reguleert de werking van bepaalde hormonen.
  • Foliumzuur: Foliumzuur heet ook wel vitamine B11. Je hebt het nodig voor de gezondheid van je hersenen en de vorming van rode bloedcellen.

Nadelen van avocado

Er zijn een aantal mogelijke nadelen verbonden aan het eten van avocado’s, zoals:

Hoog caloriegehalte

Een avocado bevat behoorlijk wat calorieën, grofweg 350 kcal per vrucht (à 180 g). En het klopt inderdaad dat het gehalte aan vetten vrij hoog is. Derhalve is het raadzaam om ze met mate te eten.

Mogelijke allergieën

Latex-fruitsyndroom

Avocado’s behoren tot de familie van planten die bekend staan als latex-fruit. Er bestaat een verband tussen latexgevoeligheid en voedselallergie, en het wordt vaak het latex-fruitsyndroom genoemd. Het latex-fruitsyndroom wordt gekenmerkt door allergische reacties na het eten van bepaalde soorten fruit, zoals bananen, kiwi’s en avocado’s, en contact met producten die latex bevatten, zoals handschoenen, ballonnen en condooms. Deze reacties kunnen onder meer uitslag, jeuk, ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

Kruisallergie

Sommige mensen die allergisch zijn voor berkenpollen, kunnen ook allergisch zijn voor avocado’s. Bij deze allergie reageert het immuunsysteem van het lichaam op bepaalde eiwitten in de avocado, wat leidt tot symptomen zoals jeuk, zwelling, huiduitslag en moeilijk ademhalen. In ernstige gevallen kan deze allergie zelfs leiden tot anafylaxie, een ernstige en potentieel levensbedreigende reactie.

Mogelijk verteringproblemen

Avocado’s bevatten vezels die moeilijk te verteren zijn voor sommige mensen, vooral als ze niet gewend zijn aan het eten van vezels.

Prijs

Avocado’s kunnen behoorlijk duur zijn in vergelijking met andere voedingsmiddelen, vooral als de oogst in een bepaald jaar tegenvalt.

Impact op het milieu

De productie van avocado’s kan een negatieve impact hebben op het milieu, vooral als ze niet op verantwoorde wijze worden geteeld.

Niet duurzaam

Het is niet bepaald duurzaam zijn om avocado’s te eten in Nederland. Veel avocado’s die in Nederland worden verkocht, komen uit verre landen, zoals Zuid-Amerika of Zuid-Afrika. Dit betekent dat ze vervoerd moeten worden over lange afstanden, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en de uitputting van energiebronnen (fossiele brandstoffen).

Bovendien worden sommige avocado-plantages niet duurzaam beheerd, waardoor de lokale natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen in gevaar kunnen worden gebracht. Avocado’s werken vaak illegale boskap en ontbossing in de hand. Kies daarom voor producten die op een duurzame manier zijn geteeld en vervoerd.

Er zijn ook steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar, zoals avocado’s uit Europa (bijvoorbeeld Spanje) of lokale telers die de nadruk leggen op duurzaam beheer en vervoer.

Last but not least:, avocado’s zijn niet duurzaam want ze verbruiken veel water.

Hoeveel avocado’s per dag eten?

Er is geen specifieke aanbevolen hoeveelheid avocado per dag, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en voedingsbehoefte. Bij een gezond en gevarieerd dieet, kun je één of twee keer per week een portie avocado eten. Een portie avocado is ongeveer een halve avocado.

Kopen en bewaren

Bij het kopen van avocado’s moet je op de volgende zaken letten::

  • Rijpheid: Avocado’s zijn rijp als ze zacht aanvoelen. Koop avocado’s die zacht aanvoelen als je hem die dag nog wilt gebruiken of eten. Let erop dat ze geen harde plekken hebben. Als de avocado rijp is, kunt u hem in een paar dagen eten. Als hij nog niet helemaal rijp is, kunt u hem thuis laten rijpen door hem in een bruine papieren zak te doen. Als hij zacht en papperig aanvoelt, is hij waarschijnlijk al te rijp.
  • Versheid: Koop avocado’s die er vers en schoon uitzien en geen beschadigingen of schimmel hebben.

Bij het bewaren van avocado’s kun je de volgende adviezen in acht nemen:

  • Koelkast: Als je avocado’s wilt bewaren, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Hierdoor blijven ze langer goed en wordt hun rijping vertraagd.
  • Rijping: Als je een avocado hebt die nog niet helemaal rijp is, kun je hem in een papieren zak op een donkere en warme plaats bewaren totdat hij rijp is.
  • Snijden: Als je een avocado hebt aangesneden, kun je de rest in de koelkast bewaren door de rest van de avocado in plasticfolie te wikkelen.

Houd er rekening mee dat avocado’s een hoge vetgehalte hebben, wat betekent dat ze snel ranzig kunnen worden. Een chemische geur en smaak kunnen erop duiden dat het ranzig is.

Avocado kopen, waar moet je op letten? / Bron: Pixabay

Hoe avocado bereiden?

Er is een waaier aan manieren om avocado’s te bereiden, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en smaak, en het gerecht dat je wilt bereiden. Enkele veelvoorkomende manieren om avocado’s te bereiden, zijn:

Rauw

Avocado’s kun je heel goed rauw eten door de pit eruit te halen en het vruchtvlees in stukjes te snijden. Een avocado eet je zonder schil.

Guacamole

Je kan eenvoudig avocado’s verwerken tot guacamole door ze fijn te malen en te mengen met knoflook, citroensap, zout, chilipeper en eventueel andere smaakmakers naar keuze.

Smoothie

Avocado’s kunnen worden toegevoegd aan een smoothie om de consistentie te verdikken (romige te maken) en de voedingswaarde te verhogen.

Smoothie
Smoothie met avocado / Bron: Pixabay

Gebakken

Avocado’s kunnen ook gebakken worden. Snijd ze in plakjes en bak in een beetje olie tot ze goudbruin zijn.

Salade

Avocado’s kunnen heel goed worden verwekt in salades door ze in stukjes te snijden en te mengen met groenten, kruiden en andere smaakmakers.

Waarom is een avocado soms bruin van binnen?

Een avocado kan bruin van binnen zijn als het (over)rijp is of als het is blootgesteld aan zuurstof. Dit proces wordt bekend als oxidatie en het kan leiden tot een verandering in smaak, textuur en uiterlijk.

Wanneer een avocado rijp is, komt er meer enzymen vrij die reageren met het vruchtvlees, waardoor de kleur verandert. Dit is een normaal proces en het betekent dat de avocado gereed is om te worden gegeten.

Als de avocado wordt blootgesteld aan zuurstof, komen er enzymen vrij die reageren met het vruchtvlees, waardoor het sneller verkleurt. Dit proces kan worden vertraagd door het vruchtvlees te bedekken met folie of door het in een afgesloten bakje te bewaren. Je kan het ook besprenkelen met citroen of limoen.

In beide gevallen is een avocado die bruin is van binnen of bruine strepen vertoont, nog steeds veilig om te eten. De smaak en textuur kunnen mogelijk minder aangenaam zijn.

Recepten

Poké bowl met avocado

Een Poké bowl met avocado is een heerlijk en gezond recept, vol met smaak en textuur. Een eenvoudig recept waar je gemakkelijk mee kunt variëren, is:

Ingrediënten:

  • 1 kop gekookte en gekoelde sushi rijst
  • 1 groot blok sashimi-kwaliteit tonijn of zalm, in blokjes gesneden3Sashimi kwaliteit betekent dat de tonijn of zalm rauw kan worden gegeten
  • 1 avocado, in stukjes gesneden
  • 1/2 kop gesneden wortelen
  • 1/2 kop gesneden komkommer
  • 1/2 kop gesneden rode ui
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel sesamzaadjes, lichtjes geroosterd

Saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel sesamolie

Bereidingswijze:

  • Meng in een kleine kom de sojasaus, rijstazijn, honing en sesamolie voor de saus. Roer tot alles is opgelost en zet het apart.
  • Leg een bedje van de gekookte sushi rijst op de bodem van elke kom.
  • Voeg de gesneden tonijn of zalm, avocado, wortelen, komkommer, rode ui, rozijnen en sesamzaadjes toe aan de rijst.
  • Giet de saus over de poké bowl en roer zachtjes om alles te bedekken.
  • Meteen serveren.

Dit recept is voor ongeveer 2-3 porties, afhankelijk van hoeveel je eet. Aanpassingen kunnen worden gemaakt met betrekking tot de groenten en de saus, naar smaak en persoonlijke voorkeur.

Poké bowl met avocado, kip en couscous / Bron: Martin Sulman

Guacamole

Verse guacamole is heel makkelijk om zelf te maken. En zeer lekker om op een borrelavondje of feestje te serveren met tortillachips. Hieronder volgt een basisrecept:

Ingrediënten:

  • 3 rijpe avocado’s
  • 1 fijngehakte tomaat
  • 1/2 fijngehakte ui
  • 2 fijngehakte tenen knoflook (of desgewenst meer)
  • 2 eetlepels vers geperst limoensap
  • 1/2 theelepeltje zout
  • Naar keuze: 1 fijngehakte jalapeño peper (voor een beetje pit)

Bereidingswijze:

  • Snijd de avocado’s in de lengte doormidden en verwijder de pit. Schraap het vruchtvlees met een lepel uit de schil en doe het in een grote kom.
  • Voeg de tomaat, ui, knoflook, limoensap en zout toe aan de avocado’s in de kom.
  • Pureer de avocado’s en de groenten met een vork of een aardappelstamper tot ze een grove consistentie hebben. Voeg eventueel de jalapeño peper toe en meng alles
  • Proef de guacamole en voeg zout, limoensap of andere ingrediënten naar smaak toe.
  • Serveer de guacamole met tortillachips, op een sandwich of als bijgerecht bij een Mexicaans gerecht.

Dit recept is voor ongeveer 4-6 porties, afhankelijk van hoeveel men eet. Je kan ook koriander, andere verse kruiden of groenten toevoegen. Eindeloos variëren.

Guacamole / Bron: Freepik

Avocadopit planten: zelf avocado kweken in Nederland?

Ja, het is mogelijk om avocado’s te kweken in Nederland. Avocado’s zijn warmteminnende bomen en doen het het beste in een klimaat met milde temperaturen en voldoende zonlicht. In Nederland is dit meestal niet het geval. je zult daarom de boom binnenshuis moeten kweken of voldoende moeten beschermen tijdens de winter.

Om zelf avocado’s te kweken, kun je het volgende doen:

  • Kies een gezonde pit: Kies een avocadopit die groot genoeg is om te kunnen ontkiemen en maak hem schoon
  • Bevochtig de pit: Leg hem in een glas water gedurende zo’n 48 uur. Een beetje langer of korter doet er niet toe. Verwijder daarna met een mesje het bruine buitenste laagje van de pit.
  • Laat de pit kiemen: Doe de pit in een glas water, zodat de bovenkant ongeveer 2,5 cm boven het water uitsteekt. Regelmatig water bijschenken zodat de pit niet uitdroogt. Na ongeveer een week tot 10 dagen zou er een wortel zichtbaar moeten zijn en zie je als het goed is uit de bovenkant een scheutje komen.
  • Plant de pit: Plant de pit in een pot met goed doorlatende grond en houd hem in een warme, lichte omgeving.
  • Verzorg je boom(pje): Zorg er voor dat je boompje voldoende water en licht krijgt. Plaats de pot in een raam met veel zonlicht of gebruik kunstmatige verlichting als de boom binnenshuis wordt gehouden.

Geduld is een schone zaak. Het kan namelijk jaren duren voordat de boom vrucht begint te dragen.

Vruchten aan de boom / Bron: Wikimedia Commons

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over avocado, of tips geven hoe je deze kunt verwerken in een gerecht. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.