Vreemd gevoel in het hoofd: oorzaken, symptomen en wat je kunt doen

Last Updated on 5 mei 2025 by M.G. Sulman

Een vreemd gevoel in je hoofd: het is lastig uit te leggen, maar wie het ervaart, weet precies wat ermee bedoeld wordt. Het kan aanvoelen als mist, alsof je hoofd er niet helemaal bij is, of alsof je gedachten trager gaan dan normaal. Zo’n vaag en ongemakkelijk gevoel roept al snel vragen op: is het iets onschuldigs of toch reden tot zorg? In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn, wanneer je beter even een arts kunt inschakelen en vooral: wat je zelf kunt doen om je weer wat helderder te voelen.

Vreemd gevoel in het hoofd / Bron: Freepik

Wat bedoelen mensen met een vreemd gevoel in het hoofd?

Een vreemd gevoel in je hoofd: het klinkt vaag, maar als je het ervaart, weet je precies wat ermee bedoeld wordt. Alsof je hoofd in een soort mist gehuld is. Je bent er wel… maar het voelt alsof je er ook net niet helemaal bent. Sommige mensen omschrijven het als wattig, alsof hun hoofd gevuld is met watten. Anderen noemen het licht in het hoofd, of juist zwaar. Alsof je hersenen een beetje offline zijn. Je bent niet duizelig in de klassieke zin, maar het voelt toch instabiel. Een beetje disconnected, zeggen sommigen.

Soms is het net alsof je zweeft, alsof je hoofd en je lijf niet meer helemaal samenwerken. Of je nu achter je bureau zit, een gesprek voert of boodschappen doet: het voelt niet lekker. Je hoofd is er, maar je aandacht dwaalt af. Je bent er niet helemaal bij.

Voor veel mensen voelt het alsof het raderwerk even hapert. Je gedachten lopen trager, je voelt je minder alert, en misschien ook wat gespannen. Dat is niet zo gek: je hoofd is je commandocentrum. Als daar iets ‘raar’ aanvoelt, slaat de twijfel snel toe.

Het lastige is: zo’n gevoel in je hoofd is vaak lastig te benoemen. En omdat het niet te meten of te zien is, voelen mensen zich soms niet serieus genomen. Maar geloof ons: jij voelt het, dus het is echt.

Of het nu gaat om een kort moment van brain fog of een terugkerend zweverig gevoel: dit soort klachten verdienen aandacht. Niet per se omdat er iets ernstigs aan de hand is – meestal niet – maar omdat het wél invloed heeft op hoe je je voelt, hoe je functioneert en hoe je de dag doorkomt.

Is een vreemd gevoel in het hoofd gevaarlijk?

Een vreemde vraag misschien – maar wel één die veel mensen zichzelf stellen als ze met dit soort klachten zitten. Je hoofd voelt niet zoals normaal, je raakt uit je doen, en ineens is daar die gedachte: “Is er iets mis met mij?”

Laat ons je geruststellen: in de meeste gevallen is een vreemd gevoel in het hoofd niet gevaarlijk. Het is vaak het gevolg van alledaagse dingen zoals stress, oververmoeidheid, spanning in je nek of bloedsuikerschommelingen. Je lijf en hoofd geven simpelweg een seintje dat er ergens iets uit balans is.

Meestal geen spoedgeval

Een mistig hoofd, licht gevoel, of zweverigheid is meestal geen spoedkwestie. Het voelt misschien gek of vervelend, maar vaak zit er niets ernstigs achter. In veel gevallen is het zelfs tijdelijk en verdwijnt het vanzelf weer – zodra je rust neemt, goed eet, of wat stress van je af laat glijden.

Toch zijn er uitzonderingen

Er zijn wél situaties waarin je meteen contact moet opnemen met een arts. Bijvoorbeeld als dit vreemde gevoel:

  • Plotseling opkomt en heel heftig is

  • Gecombineerd wordt met uitvalsverschijnselen, zoals wazig zien, verward spreken, of een scheve mond

  • Gepaard gaat met verlamming of krachtverlies aan één kant van het lichaam

  • Samenvalt met koorts, een stijve nek of een hevige hoofdpijn die je nog nooit zo hebt gevoeld

In zulke gevallen kan er sprake zijn van iets ernstigers, zoals een TIA, beroerte of hersenvliesontsteking. Maar: don’t panic! Dit zijn uitzonderingen. Als je dat soort klachten niet hebt, is de kans groot dat je lijf je gewoon een beetje off balance laat voelen door iets veel onschuldigers.

Luister naar je lichaam

Een vreemd gevoel in je hoofd is dus niet automatisch iets ergs. Maar het is wél een signaal. Iets klopt er niet helemaal. Dat betekent niet dat je meteen moet denken aan hersentumoren of enge ziektes, maar wél dat je even pas op de plaats mag maken. Ga na: slaap ik wel genoeg? Ben ik gespannen? Eet en drink ik goed?

Zoals ze zeggen: “Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Mogelijke oorzaken op een rij

Een vreemd gevoel in je hoofd kan als een bliksemschicht inslaan, maar ook langzaam opkomen en je dagenlang in z’n greep houden. Het lastige? Er zijn tientallen mogelijke oorzaken. Gelukkig zijn de meeste onschuldig — maar dat maakt ze niet minder vervelend. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

Angst, stress of spanning

Dit is misschien wel de nummer één boosdoener. Als je lichaam in de stressstand staat, maakt het stresshormonen aan die je hele systeem beïnvloeden — ook je brein. Je ademhaling verandert, je bloedvaten vernauwen zich, je hartslag gaat omhoog. Je hoofd kan dan vreemd, mistig of zweverig aanvoelen. Veel mensen omschrijven het als een cloudy head of “alsof ik niet in mijn lijf zit”.

Hoofdpijn door stress
Raar gevoel in het hoofd door stress / Bron: Pixabay

Burn-out of oververmoeidheid

Lang doorploeteren zonder voldoende rust? Dan gaat je hoofd op de rem staan. Bij burn-out of extreme vermoeidheid kun je een soort uitgeput hoofd krijgen: je voelt je traag, leeg, en het denken kost moeite. Dat wazige gevoel is dus eigenlijk je brein dat om pauze vraagt.

Lage of schommelende bloeddruk

Een plotseling licht gevoel in je hoofd bij opstaan? Grote kans dat je bloeddruk even een duik neemt. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen, mensen met weinig zoutinname of na ziekte. Ook een bloedsuikerdip kan dit soort klachten geven. Even zitten, iets eten of drinken, en je voelt je meestal snel beter.

Migraine of oogmigraine

Sommige mensen hebben geen hoofdpijn, maar wel last van de zogeheten aura: vlekken, lichtflitsen én dat rare gevoel in het hoofd. Het kan een voorbode zijn van migraine of er los van staan. Oogmigraine komt vaak onverwachts, is meestal kort en onschuldig, maar wel heel vervelend.

Medicatie of middelengebruik

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers of kalmeringsmiddelen, kunnen een licht of zweverig gevoel in je hoofd veroorzaken — zeker bij de start. Ook alcohol, drugs en zelfs cafeïne kunnen je brein tijdelijk uit balans brengen.

Nekklachten en spierspanning

Een stijve nek, slechte houding of langdurig turen naar een scherm: het kan allemaal zorgen voor spierspanning rond je nek en hoofd. En ja hoor — daar is weer dat rare gevoel in je hoofd. Spieren, zenuwen en bloedvaten lopen immers allemaal dicht bij elkaar.

Hormonale schommelingen

Menstruatie, overgang, zwangerschap: je hormonen kunnen een flinke invloed hebben op hoe je je voelt — ook in je hoofd. Veel vrouwen herkennen het als onderdeel van hun maandelijkse cyclus of in de overgangsperiode.

Neurologische oorzaken (zeldzamer)

In zeldzame gevallen is er een neurologische oorzaak, zoals een TIA, epilepsie of MS. Maar wees gerust: dat gaat bijna altijd gepaard met andere duidelijke klachten, zoals uitval, krachtverlies, of visusproblemen. Een beetje weird headspace zonder andere symptomen wijst meestal niet op iets ernstigs.

Wanneer naar de dokter?

Een vreemd gevoel in je hoofd is meestal onschuldig, maar soms is het goed om verder te kijken dan alleen rust en een glas water. Want hoe weet je nou of je je zorgen moet maken — of niet? In dit hoofdstuk krijg je heldere handvatten: wanneer kun je rustig afwachten, en wanneer is het verstandig om wél de huisarts te bellen?

Als je klachten plotseling ontstaan

Komt het gevoel in je hoofd opeens op, uit het niets, en is het heftig? Dan is het goed om alert te zijn. Zeker als je daarnaast ook duizelig bent, misselijk, of even je evenwicht verliest. Bij plotselinge neurologische klachten is het altijd beter om één keer te vaak dan te weinig contact op te nemen.

Als je er andere symptomen bij krijgt

Een ‘gek hoofdgevoel’ dat samengaat met één van de volgende klachten? Dan moet je meteen medische hulp zoeken:

  • Spraakproblemen of verward praten

  • Verlamming of krachtsverlies aan één kant van je lichaam

  • Dubbelzien of verlies van gezichtsvermogen

  • Een scheve mond

  • Plotselinge, hevige hoofdpijn (de ergste die je ooit voelde)

  • Koorts en een stijve nek

Dit soort symptomen kunnen wijzen op een TIA, beroerte of hersenvliesontsteking. Snel handelen is dan cruciaal.

Als het blijft terugkomen of wekenlang aanhoudt

Heb je al dagen of zelfs weken een wazig of zweverig gevoel in je hoofd? Dan is het goed om naar de huisarts te gaan — ook als er geen alarmbellen rinkelen. Zeker bij chronische vermoeidheid, burn-outklachten of hormonale schommelingen kan een arts met je meedenken. Soms zit de oplossing in iets simpels als bloedonderzoek, een andere brilsterkte of een kleine aanpassing in je leefstijl.

Als je je zorgen blijft maken

Soms voel je intuïtief: er klopt iets niet. En dan kun je maar beter even laten checken of dat gevoel terecht is. Je hoeft niet eerst flauw te vallen om serieus genomen te worden. Een huisarts kijkt met je mee, stelt vragen en sluit stap voor stap eventuele oorzaken uit. En als alles goed blijkt? Dan kun je in elk geval met een geruster hart weer verder.

Wat kun je zelf doen?

Een vreemd gevoel in je hoofd kan je dag behoorlijk in de war schoppen. Gelukkig zijn er dingen die je zélf kunt doen om je weer wat meer jezelf te voelen. Geen abracadabra, maar eenvoudige stappen die je helpen om weer in balans te komen.

Neem je klachten serieus, maar niet zwaarder dan nodig

Als je hoofd raar aanvoelt, is het logisch dat je gaat piekeren. Probeer dat patroon te doorbreken. Observeer je klachten — zonder ze groter te maken dan ze zijn. Schrijf eventueel op wanneer je het voelt, wat eraan voorafging en hoe je je toen voelde. Zo krijg je inzicht in mogelijke triggers.

Adem rustig en diep

Een oppervlakkige of snelle ademhaling kan het vreemde gevoel versterken. Adem bewust diep in door je neus, houd even vast en adem langzaam uit via je mond. Herhaal dit een paar keer per dag. Ademhaling is één van de krachtigste tools om je zenuwstelsel te kalmeren.

Zorg voor voldoende rust en slaap

Slaaptekort is een veelvoorkomende boosdoener. Probeer een vast slaapritme aan te houden, ook in het weekend. Vermijd schermen vlak voor het slapengaan en zorg voor ontspanning in de avond. Een uitgerust brein voelt vaak al een stuk helderder.

Eet en drink regelmatig

Te weinig eten of drinken kan leiden tot duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd. Zorg voor regelmatige maaltijden met voldoende eiwitten, vezels en gezonde vetten. Drink voldoende water, verspreid over de dag. Cafeïne en suiker kunnen juist schommelingen geven.

Beweeg, maar met mate

Een rustige wandeling in de buitenlucht helpt om je hoofd leeg te maken en je bloedsomloop te stimuleren. Ga niet meteen intensief sporten als je je wiebelig voelt, maar zoek een vorm van beweging die bij je past. Denk aan wandelen, fietsen of pilates.

Wandelen / Bron: Pixabay

Beperk prikkels

Soms is het simpelweg te druk in je hoofd omdat er te veel op je afkomt. Gun jezelf pauzes. Zet je telefoon op stil, laat sociale media even links liggen en zoek een rustige plek op. Je hoofd heeft net als je lichaam af en toe een moment van stilte nodig.

Praat erover

Blijf niet alleen rondlopen met je klachten. Bespreek het met iemand die je vertrouwt. Soms is het al helpend om je zorgen hardop uit te spreken. En wie weet herkent die ander het wel — je bent vaak niet de enige.

Veelgestelde vragen

Een vreemd gevoel in het hoofd roept vaak veel vragen op. Je weet dat het lastig uit te leggen is, maar je voelt dat er iets niet klopt. Hieronder vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen die mensen zich stellen wanneer hun hoofd ‘raar’ aanvoelt.

Kan het door mijn nek komen?

Ja, dat is goed mogelijk. Spierspanning in je nek, schouders of bovenrug kan zorgen voor een trekkend of drukkend gevoel in het hoofd. Vooral bij langdurig beeldschermwerk of een verkeerde slaaphouding kan je nek invloed hebben op je hoofdgevoel. Fysiotherapie, warmte of een andere zithouding kan al verschil maken.

Kan het vreemde gevoel vanuit de nek komen? / Bron: Adobe Firefly

Moet ik bang zijn voor een hersentumor?

Die angst komt vaak voor, juist omdat het gevoel in je hoofd moeilijk te plaatsen is. Gelukkig is een hersentumor zeldzaam en gaat die meestal gepaard met andere, duidelijkere signalen: bijvoorbeeld krachtverlies, spraakproblemen, ernstige hoofdpijn of epileptische aanvallen. Alleen een wat zweverig of wazig hoofd is meestal geen reden tot ernstige zorg.

Kan het met mijn hormonen te maken hebben?

Zeker. Hormonale schommelingen kunnen je stemming, energieniveau én je hoofdgevoel beïnvloeden. Denk aan de menstruatie, overgang of zwangerschap. Veel vrouwen merken op bepaalde momenten in hun cyclus dat hun hoofd niet helemaal ‘meewerkt’. Dat kan tijdelijk zijn, maar voelt toch intens.

Is het normaal als het steeds terugkomt?

Ja, dat komt vaker voor dan je denkt. Soms keert het gevoel terug bij stress, vermoeidheid of als je lichaam uit balans is. Het kan ook passen bij een patroon, zoals bij migraine, angstklachten of een burn-out. Houd bij wanneer het gebeurt en bespreek dit met je huisarts of behandelaar.

Kan ik gewoon blijven werken of autorijden?

Dat hangt af van hoe heftig het gevoel is. Als je je stabiel voelt en helder kunt denken, kun je vaak gewoon je dag doorkomen. Voel je je draaierig, afwezig of licht in je hoofd? Dan is het verstandig om het even rustig aan te doen. Dwing jezelf niet om door te gaan als je lichaam om rust vraagt.

Is het hetzelfde als duizeligheid?

Niet helemaal. Duizeligheid draait vaak om het gevoel dat de wereld om je heen beweegt of dat je zelf draait. Een vreemd gevoel in je hoofd is meestal vager, alsof je niet helemaal ‘in je hoofd zit’ of niet scherp kunt denken. De oorzaak kan overlappen, maar het gevoel is anders.

Tot slot: blijf niet tobben in je hoofd

Een vreemd gevoel in je hoofd kan je onzeker maken. Je voelt je anders dan normaal, misschien zelfs een beetje los van jezelf. En hoe langer het duurt, hoe meer je gaat twijfelen: Is dit wel normaal? Zit het tussen mijn oren? Moet ik hier iets mee?

Dat soort gedachten kunnen als een rondje in een doolhof voelen. Maar je bent niet gek. En je staat er niet alleen voor. Er zijn heel veel mensen die dit herkennen — ook al praten ze er misschien niet over.

Het is goed dat je op zoek bent gegaan naar informatie. Alleen al dat toont moed. En het helpt om het gevoel beter te begrijpen, en jezelf serieus te nemen zonder meteen in paniek te raken.

Misschien is het iets tijdelijks. Misschien is het een seintje van je lijf dat het wat te veel is geweest. Of misschien is het goed om er toch eens met je huisarts over te praten. Wat het ook is: je hoeft het niet alleen op te lossen.

Je hoofd is kostbaar. Het verdient rust, ruimte en aandacht. Dus wees mild voor jezelf. Gun je brein af en toe de stilte die het nodig heeft. En als het even niet gaat zoals je wilt, weet dan: dat mag. Je bent onderweg, en dat is genoeg voor vandaag.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een vreemd gevoel in het hoofd, of tips geven die jou hebben geholpen. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie zijn gelezen. Dit is om spam of ongepaste reacties eruit te filteren. Het kan daarom soms even duren voordat je reactie zichtbaar is.