Last Updated on 1 februari 2023 by M.G. Sulman

Buikpijn of buikkrampen na het eten van ijs is vaak het gevolg van een koude prikkel die het spijsverteringskanaal irriteert. Dit kan leiden tot samentrekkingen en pijn in de buik. Bij sommige mensen kan dit ook diarree veroorzaken. Om buikklachten te verminderen, kun je overwegen om ijs in kleinere hoeveelheden te eten en het langzaam te laten smelten in de mond vooraleer het door te slikken. Als je vaker last hebt van buikklachten na het eten van ijs, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Wellicht is er sprake van een intolerantie of allergie. 

Buikpijn door ijs / Bron: Freepik

Oorzaken van buikpijn door ijs

De oorzaken van buikpijn of buikkrampen na het eten van ijs kunnen variëren, maar veelvoorkomende oorzaken zijn:

Irritatie van het spijsverteringskanaal

IJs is een koude substantie die het spijsverteringskanaal kan irriteren, vooral als je het snel eet of er veel van neemt . Dit kan leiden tot buikkrampen.

Het consumeren van te veel ijs in korte tijd kan een plotselinge daling van de temperatuur van de maag veroorzaken, wat buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping kan veroorzaken. Bovendien kan het snelle consumeren van ijs ook leiden tot verhoogde stress op het spijsverteringsstelsel, wat de spijsvertering en de afscheiding van maagsap beïnvloedt. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van buikpijn, buikkrampen, gasvorming of diarree. Het is daarom het beste om ijs in matige hoeveelheden te consumeren en het niet te snel te eten.

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie is een reactie van je lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Er zijn mensen die intolerant zijn voor bepaalde ingrediënten in ijs, zoals melk of suiker, wat tot buikklachten kan leiden.

Een voedselintolerantie kan symptomen zoals buikpijn, diarree, gasvorming, misselijkheid en vermoeidheid veroorzaken. Een goed voorbeeld van voedselintolerantie is lactose-intolerantie. Hierbij kunnen je darmen de suiker die voorkomt in melk niet verteren. Je kan dan lactosevrij ijs nemen.

Gevoeligheid voor cafeïne

IJsproducten die cafeïne bevatten, zoals ijsdrank en koffie-ijsjes  kunnen tot buikklachten leiden bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.

Reflux

Het snel eten of slikken van koud ijs kan reflux of brandend maagzuur veroorzaken.

Voedselvergiftiging

Besmet ijs kan een voedselvergiftiging veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ijs dat je eet, hygiënisch vervaardigd en bewaard is. Bacteriën zoals Salmonella en E. coli kunnen in besmet ijs aanwezig zijn en voedselvergiftiging veroorzaken. Symptomen van voedselvergiftiging na het eten van besmet ijs kunnen bestaan uit diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

Vries sowieso gesmolten roomijs niet weer in. Het Nieuwsblad meldt:

“IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.”1Nieuwsblad. Roomijs een beetje gesmolten? “Vries het dan niet meer in”. https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180803_03646499 (jngezien op 1-2-2023)

Allergie

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten in ijs. De meest voorkomende allergieën voor ijs en ijsproducten zijn allergieën voor melk of melkproducten. Bij een koemelk- en/of kippenei-allergie kun je helaas geen roomijs eten. Andere mogelijke allergieën voor ijsproducten kunnen zijn voor soja, ei, noten of gluten. Als je allergisch bent voor één of meer van deze stoffen, moet je voorzichtig zijn bij het kiezen van ijs- of ijsproducten en de ingrediënten ervan nauwkeurig nagaan.

Vanille-ijs
Vanille-ijs / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen

De symptomen van buikkrampen en buikpijn na het eten van ijs kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Buikpijn: Krampen of steken in de buik kunnen optreden na het eten van ijs.
  • Diarree: Sommige mensen kunnen buikkrampen en diarree ervaren na het eten van ijs.
  • Winderigheid: IJs kan winderigheid veroorzaken, waarbij gas in de darmen gevormd wordt.
  • Misselijkheid: Sommige mensen kunnen misselijk worden na het eten van ijs.

Als je na het eten van ijs frequent last hebt van buikpijn of de pijn is ernstig, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Soorten ijs en buikkrampen

Roomijs

Roomijs bevat veel vet en lactose, waardoor sommige mensen kunnen reageren met buikpijn, diarree, gasvorming, misselijkheid en vermoeidheid. Als je lactose-intolerant bent of een allergie voor melkproducten hebt, dan kun je deze symptomen ervaren na het consumeren van roomijs.

Waterijs

Waterijs bestaat voornamelijk uit water en suiker, wat het minder waarschijnlijk maakt dat het buikpijn veroorzaakt dan roomijs, dat veel vet en lactose bevat. Het consumeren van te veel waterijsjes of het snel eten van ene waterijsje, kan wel leiden tot buikklachten door de plotselinge temperatuurdaling in de maag. Bovendien kan de kou van het ijs irritatie veroorzaken aan de maagwand en buikklachten veroorzaken.

Sorbetijs

Sorbetijs wordt gemaakt van dezelfde basisingrediënten als waterijs, namelijk water, suiker en smaak- en kleurstoffen. Sorbetijs is vaak een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een zoet, verfrissend dessert zonder lactose of melkproducten. Het fruitgehalte van sorbetijs maakt het meestal minder waarschijnlijk dat het buikpijn veroorzaakt dan roomijs of andere ijsproducten met veel vet en lactose. Toch kan het consumeren van te veel ijs of het te snel eten van ijs nog steeds buikklachten veroorzaken door de plotselinge temperatuurdaling in de maag.

IJs met bramen / Bron: Pixabay

Zelfzorg

Als je last van buikkrampen of buikpijn hebt  na het eten van ijs, kun je de volgende maatregelen nemen om de pijn te verminderen:

  • Rust: Probeer rustig te blijven en beperk lichamelijke activiteiten tot een minimum.
  • Hydrateren: Drink veel water om je lichaam te hydrateren en de klachten te verlichten.
  • Voedsel: Vermijd het eten van voedsel totdat de buikpijn verdwenen is, en eet daarna kleine, gemakkelijk verteerbare maaltijden.
  • Probiotica: Overweeg het nemen van probiotica om de gezonde darmflora te ondersteunen en de symptomen te verminderen.

Dit zijn algemene zelfzorgadviezen die niet zijn bedoeld ter vervanging van een medische diagnose of behandeling.

Tips om buikpijn door ijs te voorkomen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om buikpijn door ijs te voorkomen:

Met mate ijs eten

Eet ijs in matige hoeveelheden en vermijd overmatig ijs eten.

Langzaam eten

Eet je ijs langzaam op in plaats van het in grote hoeveelheden in één keer snel te consumeren.

Vermijd koude dranken en ijs na het eten van een maaltijd

Het consumeren van koude dranken of ijs direct na het eten van een maaltijd kan buikklachten veroorzaken.

Let op allergieën en intoleranties

Als je bekend bent met allergieën of intoleranties voor bepaalde producten, moet je deze vermijden en uit je dieet schrappen.

Vermijd kruidige en vette maaltijden

Het consumeren van kruidige of vette maaltijden vóór het eten van ijs kan buikklachten veroorzaken.

Voldoende drinken

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je lichaam te hydrateren, zelfs wanneer je ijs eet.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over buikpijn of buikkrampen door ijs, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *