Bloeduitstorting of blauwe plek: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 4 september 2024 by M.G. Sulman

Een bloeduitstorting, ook wel een blauwe plek genoemd, ontstaat wanneer kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd raken. Dit gebeurt vaak door een stoot, val of andere impact, waardoor bloed uit de bloedvaatjes in het omliggende weefsel terechtkomt. Het resultaat? Een verkleuring van de huid die varieert van rood en paars tot geel en groen naarmate de plek geneest. De meeste mensen hebben er wel eens eentje gehad, en het is doorgaans onschuldig, maar het kan soms vervelend aanvoelen, vooral op gevoelige plekken. Bepaalde factoren zoals je huidtype of zelfs je levensstijl kunnen invloed hebben op hoe snel je zo’n plek krijgt of hoe lang deze blijft zitten.

Blauwe plek aan de binnenkant van de elleboog / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een bloeduitstorting?

Een bloeduitstorting, ook wel een blauwe plek, is dat herkenbare gekleurde plekje op je huid dat je krijgt na bijvoorbeeld een harde stoot of val. Het gebeurt wanneer kleine bloedvaatjes onder je huid knappen en het bloed daar blijft zitten, waardoor je huid verkleurt. Eerst zie je vaak een donkerblauwe of paarse vlek, die langzaam verandert in geel en groen naarmate je lichaam het bloed weer afbreekt. Het is meestal onschuldig, maar kan wel pijnlijk zijn en flink wat aandacht trekken, vooral als het op een zichtbare plek zit. Zo’n plekje vertelt eigenlijk dat je lichaam hard bezig is om zichzelf te herstellen!

Synoniemen

Hier zijn enkele synoniemen voor “bloeduitstorting”:

  • Blauwe plek
  • Hematoom (dit is de medische benaming)
  • Kneuzing
  • Bloedvlek onder de huid
  • Beurse plek
  • Blauw plekje

Symptomen van een bloeduitstorting of blauwe plek

Hoe herken je een bloeduitstorting? Welnu, meestal begint het met een gevoelige of pijnlijke plek, vooral als je je gestoten hebt. Daarna verschijnt er snel een verkleuring op je huid, vaak eerst donkerblauw of paars. Soms kan het zelfs een beetje rood zijn in het begin. Naarmate de dagen verstrijken, verandert de kleur naar groen, geel en uiteindelijk lichtbruin voordat het verdwijnt. Het voelt vaak wat beurs aan, vooral als je erop drukt. Afhankelijk van de ernst kan het wat opgezwollen zijn, maar over het algemeen trekt het vanzelf weg zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Op welke plekken kan een bloeduitstorting opduiken?

Een bloeduitstorting kan eigenlijk overal op je lichaam opduiken. Hier zijn de meest voorkomende plekken waar je zo’n charmante blauwe plek kunt tegenkomen:

  • Armen en benen: De klassiekers! Van een stoot tegen de tafel tot een onhandige val, je armen en benen zijn vaak de eerste slachtoffers.
  • Heupen en billen: Na een harde val op je achterste kun je hier makkelijk een blauwe plek oplopen. Het voelt misschien nog pijnlijker door de impact.
  • Knieën en schenen: Iedereen kent het wel; een trap tegen de rand van de tafel of bank en je scheenbeen is het haasje. Knieën zijn ook vaak de pineut na een struikeling.
  • Handen en voeten: Een harde tik tegen iets zwaars, zoals de hoek van een kast, en voilà, je hebt een blauwe plek op je vingers of tenen.
  • Buik: Soms komt er na een ongelukje of door intensief sporten een bloeduitstorting op je buik. Je merkt het niet altijd direct, maar het kan behoorlijk beurs aanvoelen.
  • Ribbenkast: Een bloeduitstorting hier komt vaak door een flinke val of botsing, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Ademhalen kan dan even gevoelig zijn.
  • Ogen: Ja, zelfs rond je oog kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit noemen we ook wel een blauw oog, meestal door een ongelukje of een iets te wild potje sporten. Soms ook door mishandeling.
  • Nek en schouders: Een harde impact of druk op deze plekken kan ook zorgen voor een blauwe plek, vaak door een sportblessure of als je een klap opvangt.
  • Rug: Vallen of jezelf ergens tegenaan stoten kan een vervelende blauwe plek op je rug opleveren. Het lastige is dat je het niet altijd meteen ziet, maar wel voelt.

Kortom, overal waar je huid een flinke tik kan krijgen, kan ook een bloeduitstorting opduiken!

Voorbeeld van een bloeduitstorting / Bron: Wikimedia Commons

Oorzaken van een bloeduitstorting

Een bloeduitstorting, of blauwe plek, kan door verschillende dingen ontstaan. Vaak is het iets kleins dat je niet eens meteen merkt, maar soms kan er iets meer achter zitten. Hieronder een paar veelvoorkomende oorzaken.

Stoten of vallen

De meest bekende oorzaak: je stoot je tegen iets hards, valt van je fiets of loopt gewoon tegen de tafel aan. Het resultaat? Een pijnlijke plek die al snel begint te verkleuren. Dit gebeurt wanneer de kleine bloedvaatjes onder je huid beschadigd raken door de impact en er bloed vrijkomt.

Sporten of intensieve beweging

Bij sporten of zware inspanning kunnen ook bloeduitstortingen ontstaan, vooral als je iets te enthousiast was of je lichaam overbelast hebt. Denk aan kneuzingen na een intensieve training, waarbij je bijvoorbeeld je spieren hebt geforceerd. Dit komt veel voor bij contactsporten of wanneer je per ongeluk iets te hard ergens tegenaan botst.

Medicatiegebruik

Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je sneller een blauwe plek krijgt. Bloedverdunners, zoals aspirine, maken je bloed dunner, waardoor het makkelijker uit de bloedvaten lekt bij een klein tikje. Ook medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden, zoals sommige ontstekingsremmers, kunnen dit effect hebben.

Thermometer en medicijnen
Bloeduitstorting door medicatiegebruik / Bron: Wikimedia Commons

Veroudering van de huid

Naarmate we ouder worden, wordt de huid dunner en kwetsbaarder. De bloedvaatjes onder de huid hebben minder bescherming, waardoor je sneller een bloeduitstorting kunt krijgen, zelfs bij de kleinste aanraking. Oudere mensen merken vaak dat ze vaker blauwe plekken hebben, ook al weten ze niet altijd waardoor.

Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Een tekort aan vitamines, zoals vitamine C en K, kan ervoor zorgen dat je lichaam minder goed bloedvaatjes herstelt. Deze vitamines helpen bij het versterken van de bloedvaten en het sneller genezen van weefsel. Als je te weinig van deze vitamines binnenkrijgt, kunnen er vaker spontaan blauwe plekken ontstaan.

Onderliggende gezondheidsproblemen

In sommige gevallen kunnen bloeduitstortingen een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals een stollingsstoornis of een infectie. Dit is zeldzaam, maar als je merkt dat je heel vaak zonder duidelijke reden blauwe plekken hebt, is het slim om even langs de dokter te gaan.

Bloeduitstorting bij ouderen: Hoe komt dat?

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam en reageren we anders op kleine ongelukjes. Bij ouderen komen bloeduitstortingen vaker voor en lijken ze sneller en heviger op te treden dan bij jongere mensen. Laten we eens kijken naar de oorzaken.

Dunnere huid

Met de jaren wordt de huid dunner en kwetsbaarder. De beschermende laag van vet en collageen neemt af, waardoor de kleine bloedvaatjes onder de huid minder goed beschermd zijn. Eén klein stootje of tikje is vaak al genoeg om een blauwe plek te veroorzaken.

Kwetsbare bloedvaatjes

Met het voortschrijden der jaren worden bloedvaatjes minder flexibel en breken ze sneller. Waar je vroeger een flinke klap nodig had voor een bloeduitstorting, is nu een lichte aanraking soms al voldoende om een blauwe plek te laten ontstaan.

Medicijngebruik

Veel ouderen gebruiken bloedverdunners of andere medicijnen die invloed hebben op de bloedstolling. Dit maakt dat een kleine stoot sneller resulteert in een grotere bloeduitstorting, omdat het bloed minder snel stopt met stromen in de beschadigde vaatjes.

Langzaam herstel

Het lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen. Hierdoor blijven bloeduitstortingen bij ouderen vaak langer zichtbaar. Wat bij jongere mensen in een paar dagen verdwijnt, blijft bij ouderen soms een week of langer zichtbaar.

Verhoogde kans op vallen

Met het ouder worden neemt de balans en mobiliteit vaak af, waardoor er meer kans is om te vallen. Een val veroorzaakt vaak grotere bloeduitstortingen, vooral op plekken zoals de heupen, armen en benen.

Ouderen hebben sneller een blauwe plek / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Risicofactoren voor bloeduitstortingen: Dit vergroot je kans!

Sommige mensen lijken wel magneten voor blauwe plekken, terwijl anderen overal tegenaan kunnen lopen zonder ook maar een spoortje te zien. Maar wat maakt dat de ene persoon sneller een bloeduitstorting krijgt dan de ander? Hier zijn de belangrijkste risicofactoren waardoor jij misschien vaker met een blauwe plek rondloopt.

Leeftijd

Ja, ouder worden heeft zo z’n charmes, maar je huid wordt helaas ook dunner en kwetsbaarder. De bloedvaatjes onder je huid liggen dichter aan de oppervlakte en zijn makkelijker beschadigd. Dit maakt ouderen vatbaarder voor bloeduitstortingen, zelfs bij de kleinste stootjes.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt die invloed hebben op je bloedstolling, zoals bloedverdunners of bepaalde ontstekingsremmers, is de kans op bloeduitstortingen groter. Je bloed vloeit makkelijker uit de vaatjes en een kleine tik kan al zorgen voor een flinke blauwe plek.

Huidtype

Mensen met een lichte huid zien bloeduitstortingen vaak duidelijker, simpelweg omdat de verkleuring beter zichtbaar is. Daarnaast kunnen sommige huidtypen dunner zijn, waardoor de bloedvaten minder goed beschermd worden en dus makkelijker beschadigen.

Gezondheidsproblemen

Bepaalde gezondheidsaandoeningen, zoals leverproblemen of bloedstollingsstoornissen, maken dat je lichaam moeite heeft met het herstellen van beschadigde bloedvaatjes. Dit zorgt ervoor dat bloeduitstortingen sneller optreden en vaak ook langer zichtbaar blijven.

Vitaminegebrek

Vitamine C en K zijn essentieel voor het gezond houden van je bloedvaatjes en het sneller genezen van je huid. Een tekort aan deze vitamines zorgt ervoor dat je sneller blauwe plekken krijgt, zelfs zonder dat je je hard stoot.

Intensieve activiteiten

Als je vaak sport of zwaar lichamelijk werk verricht, loop je een hoger risico op bloeduitstortingen. Denk aan een intensieve training, een verkeerd uitgevoerde beweging of simpelweg doordat je je lichaam meer blootstelt aan kleine blessures.

Balans en coördinatie

Als je niet zo’n ster bent in het bewaren van je evenwicht of als je motoriek niet helemaal soepel loopt, is de kans groter dat je ergens tegenaan botst of struikelt. En dat betekent weer meer bloeduitstortingen!

Wanneer naar de dokter?

De meeste blauwe plekken trekken vanzelf weg, maar bij onverklaarbare bloeduitstortingen of plekken die groot en pijnlijk zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen. Zo weet je zeker dat er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn.

Huisarts raadplegen / Bron: Adobe Firefly

Onderzoek en diagnose

De meeste bloeduitstortingen zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf, maar soms vraag je je af of er meer aan de hand is. Hoe wordt een bloeduitstorting eigenlijk onderzocht en vastgesteld? Hieronder lees je de stappen die een arts kan ondernemen.

Lichamelijk onderzoek

De arts begint meestal met een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt de blauwe plek goed bekeken: hoe groot is deze, waar zit hij, en hoelang heb je er al last van? Ook worden er vragen gesteld over hoe de bloeduitstorting is ontstaan. Heb je je gestoten, ben je gevallen of heb je geen idee waar de blauwe plek vandaan komt?

Medische voorgeschiedenis

Wanneer er vaak bloeduitstortingen optreden zonder duidelijke reden, zal de arts vragen naar je medische geschiedenis. Zijn er familieleden die snel blauwe plekken krijgen? Gebruik je medicijnen zoals bloedverdunners? Zijn er eerder problemen geweest met je bloedstolling? Deze informatie helpt om eventuele onderliggende oorzaken in kaart te brengen.

Bloedonderzoek

Om meer inzicht te krijgen, kan bloedonderzoek nodig zijn. Hierbij wordt gekeken naar de stollingsfunctie van het bloed en of er misschien een tekort is aan bepaalde vitamines, zoals vitamine C of K, die een rol spelen bij de vorming van blauwe plekken. Ook wordt er gecheckt op eventuele bloedziektes of leverproblemen die invloed hebben op het ontstaan van bloeduitstortingen.

Bloedonderzoek
Bloedonderzoek / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Aanvullend onderzoek

In bepaalde gevallen wordt er aanvullend onderzoek gedaan, zoals een echo of röntgenfoto, als er sprake is van een grotere verwonding of als de bloeduitstorting blijft groeien. Bij vermoeden van een ernstige stollingsstoornis kunnen er specifieke testen worden uitgevoerd om te bepalen hoe goed het bloed stolt.

Behandeling van een bloeduitstorting: Wat kun je eraan doen?

Een bloeduitstorting kan vervelend zijn, vooral als hij groot en pijnlijk is of op een opvallende plek zit. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten en ervoor te zorgen dat die blauwe plek sneller vervaagt. Hier een aantal tips om het proces wat te versnellen.

Koelen, koelen, koelen!

Heb je net een flinke klap gehad en zie je de bloeduitstorting al opkomen? Pak dan snel een coldpack of een zak bevroren erwten uit de vriezer en leg die op de plek van de blauwe plek. Koelen zorgt ervoor dat de zwelling minder wordt en het bloed minder verspreidt onder de huid. Zorg er wel voor dat je iets tussen je huid en het koude object legt om bevriezing te voorkomen. Koel het liefst in de eerste 24 uur.

Rustig aan doen

Als de bloeduitstorting op een plek zit waar veel beweging is, zoals je arm of been, probeer dan even wat rustiger aan te doen. Beweging kan ervoor zorgen dat het bloed zich meer verspreidt, waardoor de plek groter wordt. Even chillen dus!

Warmte na 48 uur

Na de eerste dagen is warmte juist je beste vriend. Een warme douche of een warm kompres zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt en het lichaam het opgehoopte bloed sneller kan afvoeren. Dit helpt om de verkleuring van de blauwe plek sneller te laten verdwijnen.

Licht masseren

Als de bloeduitstorting minder pijnlijk is, kun je de plek voorzichtig masseren. Dit stimuleert de bloedsomloop, waardoor het bloed sneller afbreekt en de blauwe plek minder zichtbaar wordt. Ga hier wel voorzichtig mee om en wacht tot de ergste zwelling is verdwenen.

Arnica of zalfjes

Er zijn allerlei zalfjes en crèmes op de markt die zeggen bloeduitstortingen sneller te laten verdwijnen, zoals arnica-gel. Het voelt sowieso fijn om de blauwe plek een beetje extra verzorging te geven, dus het is het proberen waard!

Arnica Zalf 2 tot 3 maal per dag dun aanbrengen bij builen en blauwe plekken / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Hoog houden

Heb je een bloeduitstorting op je been of arm? Probeer de plek dan omhoog te houden. Dit vermindert de bloedtoevoer naar het gekneusde gebied, waardoor de zwelling en pijn minder worden. Dus lekker met die benen omhoog op de bank!

Geduld is een schone zaak

Ondanks al deze tips duurt het toch even voordat een bloeduitstorting helemaal verdwenen is. Je zult merken dat de plek van kleur verandert, van paars naar blauw, groen en uiteindelijk geel. Dit is een goed teken: je lichaam is hard bezig met het herstel!

Prognose

Een bloeduitstorting ziet er vaak indrukwekkend uit, maar gelukkig is het in de meeste gevallen onschuldig en geneest het vanzelf. De prognose hangt af van de ernst van de kneuzing, de plek waar de bloeduitstorting zit en je eigen lichaam, maar over het algemeen is het een kwestie van geduld.

Hoe lang duurt het?

In de meeste gevallen duurt het 1 tot 2 weken voordat een bloeduitstorting volledig is verdwenen. Je ziet dat de blauwe plek langzaam van kleur verandert, van paarsblauw naar groen en uiteindelijk naar geel. Dit betekent dat je lichaam het gestolde bloed langzaam afbreekt en de huid weer herstelt. De hele regenboog van kleuren geeft aan dat het herstel goed op gang is!

Kleinere bloeduitstortingen

Bij kleinere bloeduitstortingen, bijvoorbeeld als je je teen hebt gestoten of je arm ergens tegenaan hebt gebotst, zie je vaak binnen een paar dagen al verbetering. De pijn verdwijnt vaak na de eerste 24 tot 48 uur, en de verkleuring wordt geleidelijk lichter.

Grotere of diepere bloeduitstortingen

Bij grotere of diepere bloeduitstortingen, bijvoorbeeld na een harde val of als je jezelf flink hebt gekneusd, kan het herstel iets langer duren. Het is niet ongebruikelijk dat zulke plekken pas na 2 tot 3 weken volledig verdwijnen. Deze bloeduitstortingen zijn vaak gevoeliger en kunnen wat langer beurs aanvoelen.

Terugkerende bloeduitstortingen

Als je merkt dat je vaak bloeduitstortingen krijgt zonder duidelijke reden, of als blauwe plekken heel langzaam verdwijnen, is het slim om contact op te nemen met een arts. In de meeste gevallen is het niets om je zorgen over te maken, maar het is goed om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten, zoals een tekort aan bepaalde vitamines of een bloedstollingsprobleem.

Complicaties

In de meeste gevallen is een bloeduitstorting onschuldig en geneest het vanzelf, maar soms treden er complicaties op. Het is belangrijk te weten wanneer je extra alert moet zijn. Hier zijn enkele situaties waarin je op moet letten.

Hematomen

Soms ontstaat er een grotere en diepere bloeduitstorting, een zogenaamd hematoom. Deze voelt vaak pijnlijk aan en gaat gepaard met zwelling. Het bloed in het hematoom kan gaan stollen, wat ongemak veroorzaakt. Als het hematoom niet vanzelf kleiner wordt, is medische behandeling soms nodig om het opgehoopte bloed te verwijderen.

Infectie

Een bloeduitstorting kan in zeldzame gevallen geïnfecteerd raken, vooral als er een wond bij betrokken is. Een geïnfecteerde plek kan rood en warm aanvoelen, en er ontstaat mogelijk pus. Medische hulp is dan noodzakelijk om de infectie te behandelen en verdere problemen te voorkomen.

Compartimentsyndroom

Bij ernstige kneuzingen ontstaat er soms zoveel druk in het spierweefsel dat de bloedcirculatie verstoord raakt. Dit heet compartimentsyndroom, wat gepaard gaat met hevige pijn en zwelling. Dit vormt een medisch noodgeval, omdat zonder goede doorbloeding weefselschade ontstaat.

Langzaam genezende bloeduitstortingen

Als een bloeduitstorting langer dan drie weken aanwezig blijft of als de plekken terugkomen zonder duidelijke oorzaak, is dat een signaal om medische hulp te zoeken. Dit wijst soms op onderliggende problemen zoals een bloedstollingsstoornis of vitaminetekort.

Bloeduitstortingen zonder duidelijke oorzaak

Plotselinge en veelvuldige blauwe plekken zonder enige verwonding kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals een bloedstollingsprobleem, leveraandoeningen of zelfs een vorm van bloedkanker. Dit is een belangrijke reden om snel een arts te raadplegen.

Preventie van bloeduitstortingen: Zo voorkom je ze!

Neem de volgende preventieve maatregelen in acht:

  • Let op je omgeving. Vermijd scherpe hoeken en obstakels in huis.
  • Draag beschermende kleding. Zeker tijdens sporten of klussen.
  • Goede schoenen. Kies schoenen die stevig en slipvrij zijn om vallen te voorkomen.
  • Zorg voor een goede balans. Oefeningen voor evenwicht en stabiliteit helpen vallen voorkomen.
  • Eet gezond. Zorg voor voldoende vitamine C en vitamine K in je voeding.
  • Medicijnen controleren. Overleg met je arts over eventuele bijwerkingen van bloedverdunners.
  • Beweeg voorzichtig. Vermijd snelle, onhandige bewegingen die stoten kunnen veroorzaken.
  • Verzorg je huid. Hydrateren maakt je huid sterker en minder kwetsbaar.

Zo zorg je voor voldoende vitamine C en K in je voeding:

Vitamine C:

  • Eet meer citrusvruchten. Sinaasappels, grapefruits en citroenen zitten bomvol vitamine C.
  • Snack op bessen. Aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn ook geweldige bronnen.
  • Groenten zoals paprika’s en broccoli. Deze bevatten verrassend veel vitamine C.
  • Kies voor kiwi’s. Deze kleine vrucht zit vol met vitamine C en is een geweldige toevoeging aan je ontbijt.

Vitamine K:

  • Groene bladgroenten. Spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan vitamine K.
  • Eet spruitjes en broccoli. Deze groenten bevatten hoge hoeveelheden vitamine K.
  • Probeer avocado’s. Een heerlijke bron van vitamine K en ideaal voor salades.
  • Gebruik plantaardige oliën. Soja- en olijfolie bevatten van nature vitamine K.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een bloeduitstorting of een blauwe plek, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.