Hart: functie, ligging, bouw en werking

Last Updated on 1 september 2023 by M.G. Sulman

Het hart is een spier in het menselijk lichaam die bloed rondpompt door het lichaam. Het hart bestaat uit vier holtes: twee boezems (atria) en twee kamers (ventrikels). Het bloed wordt aangevoerd naar de boezems via de aderen en wordt vervolgens naar de ventrikels gepompt waar het via de slagaders het lichaam verlaat. Het hart is een belangrijk orgaan dat zorgt voor de bloedcirculatie en het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen van het lichaam. Het hart kan ook onderhevig zijn aan aandoeningen, zoals hartziekten, die de bloedcirculatie en het functioneren van het hart kunnen beïnvloeden.

Anatomie van hart en kransslagaders
Anatomie van hart en kransslagaders / Bron: Wikimedia Commons

Het hart

Het hart is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam dat zorgt voor de bloedcirculatie.

Ligging

Het hart bevindt zich in het midden van de borst en is ongeveer zo groot als een vuist.

Bouw van het hart

Het bestaat uit vier holtes: twee boezems (atria) en twee kamers (ventrikels). De boezems zijn de bovenste kamers van het hart en fungeren als een soort pomp die het bloed vanuit de aderen naar de kamers pompen. De kamers zijn de onderste kamers van het hart en fungeren als de belangrijkste pompen voor het bloed. Ze pompen het bloed naar de longen voor zuurstof en naar de rest van het lichaam om te voorzien in de behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen.

Werking van het hart

De werking van het hart kan worden verdeeld in twee fasen: de systole en de diastole. Tijdens de systole contraheren (= samentrekken) de boezems en kamers zich om het bloed te pompen. Tijdens de diastole ontspannen de boezems en kamers zich om het bloed op te nemen. Dit zorgt voor een continu proces van bloedcirculatie in het lichaam.

Functie van het hart

Het hart is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam dat verantwoordelijk is voor het circuleren van bloed door het hele lichaam. Het hart heeft vier kamers: twee boezems (atria) en twee kamers (ventrikels). De boezems zijn verantwoordelijk voor het ontvangen van bloed en het naar de ventrikels pompen, terwijl de ventrikels het bloed naar de rest van het lichaam pompen.

Het hart heeft een elektrische impuls die ervoor zorgt dat het samentrekt en bloed uitstoot. Dit proces wordt het hartritme genoemd. Het hartritme kan worden gemeten met behulp van een elektrocardiogram (ECG).

Het hart is ook verantwoordelijk voor het reguleren van de bloeddruk in het lichaam. Als de bloeddruk te hoog is, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen en beroertes. Daarom is het belangrijk om de bloeddruk te reguleren door gezonde voeding te eten, te bewegen en te ontspannen.

Samengevat is de functie van het hart om bloed te pompen naar de rest van het lichaam, het hartritme te reguleren en de bloeddruk te reguleren. Het hart is cruciaal voor het leven en het goed functioneren van het menselijk lichaam.

Hartziekten

Er zijn verschillende soorten hartziekten met verschillende oorzaken en symptomen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Coronaire hartziekten

Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart voeden. Ze kunnen vernauwd of verstopt raken door plaques. Dit kan leiden tot pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid en pijn in de armen, schouders of nek. De belangrijkste oorzaken van coronaire hartziekten zijn roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes.

Hartfalen

hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed rond te pompen om het lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan leiden tot kortademigheid, vermoeidheid en oedeem (vochtophoping in de benen, voeten of enkels). Hartfalen kan het gevolg zijn van coronaire hartziekte, hoge bloeddruk, hartafwijking of hartaanval.

Afwijkingen in het hartritme

Dit zijn aandoeningen waarbij het hartritme abnormaal is, wat kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, flauwvallen of, in ernstige gevallen, hartstilstand. Sommige afwijkingen in het hartritme kunnen behandeld worden met medicijnen, terwijl andere aandoeningen chirurgie of elektrofysiologische procedures vereisen.

Aangeboren hartafwijkingen

Dit zijn aandoeningen die mensen met de geboorte hebben of die zich tijdens de ontwikkeling van de foetus vormen. Aangeboren hartafwijkingen kunnen leiden tot vermoeidheid, blauwverkleuring van de huid (cyanose) en moeite met ademhalen. Sommige aangeboren hartafwijkingen kunnen behandeld worden met medicijnen of chirurgie, terwijl andere aandoeningen levenslange behandeling vereisen.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat de symptomen en behandelingen van hartziekten kunnen variëren. Als je je zorgen maakt over je hartgezondheid, raadpleeg dan een arts voor advies en behandeling.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de werking van je hart, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.