DAO, de histamine-handrem: waarom jouw lichaam soms overloopt van drama

Last Updated on 19 juli 2025 by M.G. Sulman

DAO. Klinkt als een vage afkorting uit een bioboek, maar deze kleine enzym-held verdient een hoofdrol in je gezondheid. Want als je ooit uit het niets last kreeg van bonzende hoofdpijn, opgezette buik, jeuk zonder bultjes of hartkloppingen na een glaasje wijn, dan zou DAO zomaar eens de ontbrekende schakel kunnen zijn. Diamino-oxidase – ja, zo heet ‘ie officieel – is het stofje dat histamine in je lichaam afbreekt. En als dat niet lukt? Dan hoopt histamine zich op, als onuitgenodigde drama op een feestje. Het resultaat: klachten die je niet kunt plaatsen, artsen die met hun schouders ophalen en jij die je afvraagt of je het je verbeeldt. Spoiler: dat doe je niet. In dit artikel nemen we je mee in de mysterieuze wereld van DAO, histamine en jouw lichaam dat misschien wel om hulp roept – met humor en herkenning.

DAO, de histamine-handrem / Bron: Martin Sulman

Wat is DAO en waarom zou je het boeien?

Laten we eerlijk zijn: bij het woord “enzym” haakt de gemiddelde mens af. Klinkt als iets wat alleen in laboratoria of op saaie etiketten thuishoort, toch? Maar wacht even. Want dit specifieke enzym, DAO (diamino-oxidase), verdient z’n eigen fanclub. Waarom? Omdat het letterlijk de rem zet op histamine – een stofje dat óók in jouw lichaam zit en zich gedraagt als een enthousiaste buurvrouw: gezellig als ze zich inhoudt, maar opdringerig als je net wilt slapen.

DAO is de stille kracht in je darmen en bloedvaten. Het ruimt histamine op, vooral die uit je voeding. Denk aan oude kaas, wijn, spinazie en chocolade (ja, au). Die voedingsmiddelen kunnen zó vol zitten met histamine, dat je lijf denkt: help, ik loop over. En als DAO dan niet genoeg paraat is – door aanleg, medicijnen of gewoon pech – tja, dan begint het spektakel: bonkende hoofdpijn, opgeblazen buik, huidje dat tintelt, hartslag die in de polonaise gaat.

Dus nee, DAO is geen hype. En ook geen detail. Het is een sleutelspeler in de balans van je lijf. En als die ontbreekt? Dan wordt het chaos in de tent. En die tent, dat ben jij.

Structuur van het humane DAO-enzym: diamine oxidase als homodimeer (groen-rood), gebonden aan 10 NAG-suikermoleculen (groen-rood), met 4 calciumionen (lichtblauw) en 2 koperionen (oranje) – essentiële cofactoren voor enzymactiviteit. / Bron: Wikimedia Commons

Histamine: vriend én verrader

Histamine klinkt als iets dat je liever níet in je lichaam hebt, maar dat is onterecht. Dit stofje is namelijk een multitaskende superheld – zolang het zich gedraagt. Het helpt je afweersysteem om indringers op te sporen, zorgt voor een goed werkende spijsvertering en speelt zelfs een rol bij het slapen. Serieus, zonder histamine zou je je behoorlijk futloos en vatbaar voelen.

Het probleem is niet histamine, maar te veel histamine

Zoals bij zoveel dingen in het leven: de balans is alles. Een beetje histamine? Prima. Maar te veel? Dan krijg je een innerlijk drama waar GTST jaloers op zou zijn. Denk aan huiduitslag, hoofdpijn, benauwdheid, diarree of hartkloppingen – en dan nog zonder dat je weet wáárom. Spoiler: vaak komt het doordat histamine zich opstapelt in je lijf.

Waarom DAO en histamine elkaar nodig hebben

DAO is als de schoonmaker van histamine. Zonder die schoonmaker blijft de rommel liggen – en je voelt je ellendig. Histamine bouwt zich langzaam op en dat voel je niet meteen… tot je op een dag een glas wijn drinkt of een plak oude kaas eet, en ineens boem, daar is het: je gezicht gloeit, je hoofd bonkt, je darmen borrelen.

De grote misvatting: “Het is vast een allergie”

Heel veel mensen denken bij zulke klachten meteen aan een allergie, maar vaak is dat het dus niet. Het is geen immuunreactie, maar een probleem met het opruimen. En dat maakt het lastig: want je klachten zijn echt, maar ze passen niet in het standaard doktersplaatje. Tenzij die dokter bekend is met DAO. En geloof me, dat zijn er (nog) niet veel.

Als DAO niet meewerkt

Soms is het niet histamine zelf die vervelend doet, maar het gebrek aan opruimers in je systeem. En dan bedoelen we dus DAO – dat stille enzym dat normaal de rotzooi opruimt voordat jij er last van krijgt. Maar wat als DAO z’n werk niet (goed) doet? Juist. Dan ben jij de pineut.

Oorzaken kunnen van alles zijn

Sommige mensen hebben gewoon pech: hun lichaam maakt van nature te weinig DAO aan. Dat kan genetisch zijn – thanks, familie – of het kan komen door beschadigde darmcellen, want DAO wordt in je darmen aangemaakt. Maar ook stress, hormonale schommelingen of een infectie kunnen roet in het eten gooien.

Medicijnen blokkeren DAO stiekem

Slik je pijnstillers, antibiotica, maagzuurremmers of antidepressiva? Dan kan het zomaar zijn dat DAO daardoor wordt afgeremd of uitgeschakeld. Zonder waarschuwing. Je merkt het pas als je lichaam begint te klagen met vage klachten die steeds terugkomen, zonder duidelijke reden.

Ook voeding speelt een rol

Niet alleen histaminerijke voeding zorgt voor klachten, maar ook DAO-remmers – voeding die DAO letterlijk tegenwerkt. Denk aan alcohol, zwarte thee, energiedrankjes of zelfs groene thee. Verrassend, hè?

En dan begint de verwarring

Je voelt je opgeblazen, krijgt rare hoofdpijn na een glaasje wijn, slaapt slecht en je huid begint ineens raar te doen. En omdat het niet elke dag gebeurt, ga je twijfelen: “Ligt het aan mij? Ben ik overgevoelig? Hypochonder?” Nee dus. Je DAO werkt gewoon niet lekker mee.

Klachten die je niet direct linkt aan histamine

Histamineproblemen zijn meesters in vermomming. Je denkt aan stress, een food baby of te weinig slaap, maar ondertussen speelt er iets heel anders onder de oppervlakte. Want als DAO te zwak is om histamine af te breken, ontstaan er klachten die zó vaag zijn dat je ze zelden bij elkaar optelt.

Vage buikklachten zonder logica

Je eet gezond, beweegt genoeg, drinkt water – en tóch zit je weer met een opgeblazen buik, krampen of gerommel dat je de hele dag achtervolgt. Het ene moment heb je obstipatie, het andere moment ren je naar de wc. En de oorzaak? Die oude kaas van gisteravond misschien.

Hoofdpijn die niet in een hokje past

Bonzend, vaag of als een band om je hoofd – histaminehoofdpijn voelt net zo wisselend als het weer. Vooral na wijn, chocola of inspanning. Je arts denkt aan migraine, maar medicijnen helpen amper. Dan begint het gepuzzel.

Brain fog en rare moodswings

Sommige mensen met histamine-intolerantie voelen zich alsof hun hoofd in watten zit. Denken kost moeite, je vergeet afspraken of huilt ineens om niks. Is het een burn-out? PMS? Of toch iets wat in je darmen begint?

Ongemerkt overstuur: wanneer je buik en brein allebei ‘te vol’ zitten – en histamine de verbinding overprikkelt. Oftewel histamine-overload c.q. histamine-intolerantie. / Bron: Martin Sulman

Jeuk, uitslag of opvliegers zonder reden

Je krijgt rode vlekken na het eten, je huid tintelt of je voelt je warm vanbinnen zonder koorts. Of erger nog: je wordt elke nacht om drie uur wakker met hartkloppingen, tintels of een kriebel die je gek maakt. Klinkt raar? Niet voor mensen met histamineproblemen.

En dan die vermoeidheid…

Misschien wel het meest frustrerende symptoom: uitgeput wakker worden. Je hebt acht uur geslapen, maar voelt je alsof je een marathon hebt gelopen. Dit is de sluimerstand waarin je lichaam leeft als histamine te lang blijft rondspoken.

Voeding en DAO: foute boel of fijne boost?

Wat je op je bord legt, maakt bij histaminegevoeligheid ineens een wereld van verschil. Je dacht misschien dat voeding alleen maar ging over “gezond” of “ongezond”, maar als je DAO op z’n tandvlees loopt, worden de spelregels compleet anders. Sommige voedingsmiddelen zijn ronduit verraderlijk, terwijl andere je enzymen juist een zetje geven.

Histaminerijke voeding: de usual suspects

Daar zijn ze weer: oude kaas, rode wijn, spinazie, tomaten, avocado, zuurkool en chocola. Klinkt als een gezellige tapasavond, maar voor je histaminebalans is het een nachtmerrie. Deze voedingsmiddelen zitten bomvol histamine of zorgen ervoor dat je lichaam nóg meer histamine vrijlaat. En dat kan de boel doen overstromen.

DAO-remmers in je keukenkastje

En dan zijn er nog de voedingsmiddelen die DAO direct tegenwerken. Alcohol is de grootste saboteur – zelfs in kleine hoeveelheden. Maar ook groene thee, energiedrank, zwarte thee, en sommige citrusvruchten kunnen je DAO afremmen. Resultaat: histamine blijft rondspoken, met alle gevolgen van dien.

Maar er is hoop: DAO-vriendelijke voeding

Gelukkig zijn er ook helden aan tafel. Denk aan verse groenten (behalve spinazie en tomaat), verse vis (niet uit blik of vacuümverpakking), glutenvrije granen en gezonde vetten. Deze voeden je lijf zonder histaminepaniek.

DAO-boosters in pilvorm

Soms red je het niet met voeding alleen. Supplementen met DAO kunnen dan helpen, zeker vlak vóór een maaltijd met risicovolle ingrediënten. Ze vervangen je eigen enzym niet volledig, maar geven wél verlichting. Een soort tijdelijke hulplijn voor je spijsvertering.

DAO-boosters / Bron: Freepik

Minder histamine = meer rust

Zodra je histaminebelasting daalt – via voeding of supplementen – merk je het verschil. Minder hoofdpijn, minder buikgedoe, beter slapen, stabieler humeur. Alsof je lichaam uit de overdrive komt. En dat is precies wat het nodig heeft.

Wat kun je doen? slimme tips & tricks

Goed, je hebt de symptomen herkend, je verdenkt histamine, en DAO lijkt niet mee te werken. Wat nu? Je hoeft gelukkig niet machteloos toe te kijken terwijl je lichaam in opstand komt. Met een paar slimme stappen – en een beetje trial & error – kun je veel klachten onder controle krijgen. Denk niet aan rigide diëten, maar aan praktische keuzes die werken in het echte leven.

Begin met een histamine-dagboek

Noteer wat je eet, hoe je je voelt en wanneer klachten optreden. Niet om neurotisch te worden, maar om patronen te herkennen. Vaak zie je binnen een week of twee al verbanden die je eerder ontgingen. Avocado bij de lunch en dan jeuk ‘s avonds? Check.

Hoofdpijndagboek
Dagboek bijhouden / Bron: Pixabay

Eet vers, kook simpel

Histamine bouwt zich op in voeding naarmate het ouder wordt. Dus: liever een vers stukje kip dan restjes uit de koelkast van drie dagen geleden. Laat sauzen, pakjes, blikjes en vacuümverpakkingen even links liggen. Simpel koken = minder histamine.

Vermijd triggers (zonder hysterisch te worden)

Je hoeft geen monnik te worden, maar ken je triggers. Als rode wijn of oude kaas je sloopt, probeer het dan even zonder. En als je weet dat een bepaald voedingsmiddel je altijd laat krabben, laat het dan gaan – ook als het nog zo ‘gezond’ klinkt op Instagram.

Overweeg DAO-supplementen

Bij een etentje of feestje kunnen DAO-capsules vóór de maaltijd wonderen doen. Ze vervangen je eigen enzymen niet, maar geven je darmen wel even lucht. En ja, soms is dat al genoeg om klachten te voorkomen. Niet als excuus om weer los te gaan – wel als redmiddel bij speciale gelegenheden.

Geef je darmen liefde

DAO wordt in je darmwand aangemaakt. Dus een gezonde darm = meer DAO. Denk aan rust, goede voeding, vezels, geen overbelasting met NSAID’s of antibiotica, en eventueel een goede probiotica. Vergeet ook stress niet: je darm is net zo gevoelig voor spanning als jij.

Ervaring – “Ik dacht dat ik gek werd…”

“Ik wist zéker dat ik iets onder de leden had. Maar de huisarts zei telkens dat alles er goed uitzag. Bloeduitslagen prima. Geen allergieën. Alles ‘normaal’. Maar ik voelde me allesbehalve normaal.”

Zo begint het verhaal van Evelien (34), die jarenlang kampte met vage klachten: hoofdpijn, een opgeblazen buik, paniekaanvallen na het eten, hartkloppingen in bed, slapeloze nachten, jeuk zonder bultjes. “Op een gegeven moment begon ik echt aan mezelf te twijfelen. Was het stress? Hormonen? Hypochondrie? Het voelde zo willekeurig, zo grillig.”

Ze ging zelf zoeken. “Ik kwam via-via op een forum over histamine-intolerantie. Alles viel op z’n plek. De wijn, de kaas, de chocola – telkens als ik dát had gegeten, ging het mis. En ik had áltijd groene thee in huis. Bleek dat ook nog eens DAO remmend te zijn.”

Evelien schakelde over op verse voeding, begon met een histamine-dagboek en nam af en toe DAO-supplementen. “Het was even zoeken, maar ik kreeg eindelijk grip op mijn klachten. En vooral: erkenning. Ik bén niet gek. Mijn lichaam heeft gewoon duidelijke grenzen – en nu weet ik waar ze liggen.”

Conclusie – Je bent niet gek, je bent gevoelig

Je lichaam doet niets zonder reden. Ook al voelt het soms alsof je uit elkaar valt van vage klachten, er zit meestal een logica achter. En als je DAO-enzym te zwak is om histamine af te breken, dan is je lijf niet gek… het is gewoon overprikkeld. Gevoelig. En eigenlijk best slim: het roept om hulp.

Histamine-intolerantie is geen modeverschijnsel of spirituele fase. Het is een reëel probleem, dat vaak over het hoofd wordt gezien. Omdat de klachten alle kanten op kunnen schieten. Omdat de bloedtesten meestal ‘prima’ zijn. En omdat de meeste mensen (en ja, ook artsen) nog nooit van DAO hebben gehoord.

Maar jij nu wel. En dat betekent: geen paniek, maar perspectief. Want hoe lastig ook, er is wél iets aan te doen. Je kunt leren luisteren naar je lichaam, je voeding aanpassen, triggers herkennen, je darmen sterker maken. En vooral: je hoeft het niet perfect te doen. Je hoeft alleen te weten wat jouw lijf nodig heeft – en daar trouw aan te zijn.

Je bent niet ingewikkeld. Je bent afgestemd. Fijngevoelig. En dat is, in deze luidruchtige wereld, eigenlijk best bijzonder.

Reacties en ervaringen

💬 Herken jij je in dit verhaal?
Heb je ook te maken (gehad) met histamineklachten of een DAO-tekort? Deel je ervaring hieronder – jouw verhaal kan net dat duwtje zijn voor iemand anders.

📌 Tips of vragen?
Laat het weten! Misschien heb jij een gouden tip ontdekt, of zoek je juist herkenning. Samen staan we sterker.

🫶 Wees lief voor jezelf én voor anderen
Je bent geen zeur, geen aansteller, en zeker niet alleen.