Blaas: functie, werking en ligging

Last Updated on 11 januari 2023 by M.G. Sulman

De blaas of urineblaas is een orgaan dat zich bevindt in de onderbuik en dat dient als opslagplaats voor urine. De blaas is aangesloten op de urinewegen, waardoor urine vanuit de nieren naar de blaas kan stromen en vervolgens uit de blaas naar buiten kan worden geloosd.

Foto van een urineblaas met een katheter erin / Bron: Wikimedia Commons

Ligging van de blaas

De ligging van de blaas is afhankelijk van het geslacht. Bij mannen bevindt de blaas zich voor de anus en voor het geslachtsorgaan, terwijl bij vrouwen de blaas zich tussen de vagina en de anus bevindt.

Nieren en blaas
Ligging van de nieren en de blaas in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Functie van de blaas

De blaas is een orgaan in het menselijk lichaam dat fungeert als een opslagplaats voor urine. Urine is afvalstof die het lichaam produceert als gevolg van het verwijderen van overtollig vocht en afvalproducten uit het bloed. De blaas bevindt zich in de onderbuik en is verbonden met de nieren via de urinewegen.

De blaas heeft een flexibele wand en kan zich uitzetten om urine op te slaan totdat het tijd is om te plassen. Wanneer de blaas vol is, stuurt het zenuwstelsel een signaal naar het bekkengebied, wat het gevoel geeft dat het tijd is om naar het toilet te gaan. Tijdens het plassen ontspant de blaasmusculatuur en wordt de urine uitgestoten via de plasbuis.

Het is belangrijk om regelmatig te plassen om ervoor te zorgen dat de blaas leeg is en om de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam te vergemakkelijken. Problemen met de blaas, zoals een blaasontsteking of incontinentie (onvrijwillig urineverlies), kunnen leiden tot ongemak en hinder in het dagelijks leven.

Werking van de urineblaas

De blaas werkt door middel van spiersamentrekkingen om urine op te slaan en te lozen. Wanneer de blaas gevuld is met urine, zendt het zenuwstelsel signalen naar de blaas om te samentrekken en de urine te verwijderen. De omvang en het gewicht van de blaas kunnen variëren, afhankelijk van hoeveel urine erin zit.

Hoeveel urine produceer je dagelijks?

Er is geen specifieke hoeveelheid urine die een persoon per dag zou moeten produceren, omdat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het lichaamsgewicht, de hoeveelheid vocht die wordt gedronken en de hoeveelheid zouten en andere stoffen die in het lichaam aanwezig zijn. Een gemiddelde volwassene produceert ongeveer 1-2 liter urine per dag. Als je je zorgen maakt over hoeveel urine je produceert, of als je andere problemen met je blaas of urinewegen hebt, raadpleeg dan je huisarts voor advies.

Verminderde blaasfunctie

Een verminderde blaasfunctie kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen ontwikkelen een verminderde blaasfunctie vanwege ouderdom of aandoeningen zoals diabetes of een blaasontsteking. Andere oorzaken van een verminderde blaasfunctie kunnen zijn:

Problemen met de spieren die de blaas beheersen

Sommige mensen hebben problemen met de spieren die de blaas beheersen, wat kan leiden tot een verminderde blaasfunctie. Dit kan het gevolg zijn van ziektes zoals multiple sclerose of een ruggenmergletsel.

Obstructie van de urinewegen

Problemen met de urinewegen, zoals een verstopping of vernauwing (urinewegobstructie), kunnen leiden tot een verminderde blaasfunctie.

Neurogene blaas

Sommige mensen hebben een neurogene blaas, wat betekent dat de blaas niet goed werkt vanwege problemen met de zenuwen die de blaas aansturen. Dit kan het gevolg zijn van ziektes zoals multiple sclerose (MS) of een ruggenmergletsel.

Als je denkt dat je een verminderde blaasfunctie hebt, is het belangrijk om dit met je huisarts te bespreken. Hij kan je blaasfunctie testen en, indien nodig, een behandeling voorstellen om je blaasfunctie te verbeteren.

Blaasaandoeningen

Er zijn verschillende aandoeningen van de blaas die verschillende symptomen en oorzaken hebben. Sommige van de meest voorkomende aandoeningen van de blaas zijn:

Blaasontsteking (cystitis)

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van je urineblaas ontstoken. Het komt vaak voor bij vrouwen. Het kan pijn in de onderbuik, frequente aandrang om te plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen veroorzaken. De oorzaak is meestal een bacteriële infectie.

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas onvoldoende controle heeft over het plassen. Het kan leiden tot frequente aandrang om te plassen, zelfs als de blaas niet vol is, en het onvermogen om te wachten totdat je op het toilet zit.

Blaaskanker

Blaaskanker is een vorm van kanker die zich in de blaasontwikkelt. Het kan bloed in de urine, pijn tijdens het plassen en het gevoel dat de blaas nooit helemaal leeg is, veroorzaken. De oorzaak is vaak onbekend, maar roken en blootstelling aan bepaalde chemicaliën kunnen het risico verhogen.

Blaasverzakking

Een blaasverzakking is wanneer de blaas door de wand van de vagina naar buiten komt. Het kan leiden tot pijn in de onderbuik en het gevoel dat de blaas nooit helemaal leeg is. De oorzaak kan verzwakking van de bekkenbodemspieren of overbelasting van de blaas zijn.

Blaasstenen

Blaasstenen zijn steentjes in de blaas die pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen kunnen veroorzaken. De oorzaak kan onbalans in de urine- en vochtbalans zijn of een tekort aan bepaalde mineralen in het lichaam.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de werking van je blaas, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.