Last Updated on 17 augustus 2024 by M.G. Sulman
Sye Ten Bruggencate (een christelijke apologeet), maar ook David Wood (een christelijke filosoof en apologeet) en anderen, komen met de valide redenering die ongeveer als volgt gaat: ‘Als de Koran waar is, is de Bijbel waar en omdat de Bijbel waar is, is de Koran vals.’ Hiermee weerlegt de islam zichzelf. David Wood noemt dit ‘het islamitische dilemma’.1Acts 17 Polemics. David Wood Wants To Change Apologetics: The Islamic Dilemma. https://www.youtube.com/watch?v=rbqLsvMY38c&t=296s In Nederland heeft het apologetische YouTube-kanaal ‘Geloof en Rede’ er een filmpje van gemaakt.2Geloof en rede. Als de Koran Waar is, dan is het NIET Waar. https://www.youtube.com/watch?v=QdB6Qvv-mJ8 De Koran zegt dat de Bijbel een eerdere openbaring van God is, maar wanneer aan moslims wordt gevraagd waarom ze de Bijbel niet volgen, beweren ze dat deze is gecorrumpeerd. De Koran stelt echter klip en klaar dat de woorden van Allah niet kunnen worden gecorrumpeerd. En … als de Bijbel waar is, is de Koran vals. De Bijbel weerspreekt namelijk vele claims die in de Koran staan.
Inhoud
Het perspectief van (veel) moslims
De moslimspreker in onderstaande video beweert – zoals veel moslims – dat de woorden van God in de Bijbel door menselijke fouten en persoonlijke interpretaties zijn veranderd, wat heeft geleid tot allerlei tegenstrijdigheden. Met andere woorden: de Bijbel is gecorrumpeerd, terwijl de Koran de laatste en perfecte openbaring van God is.
Waarom geloven (veel) moslims dat de Bijbel gecorrumpeerd is? Dat komt doordat de Andalusische islamitische geleerde en jurist Ibn-Khazem in 1064 stelde dat de Bijbel corrupt en vals was. Hij ontdekte tegenstrijdigheden tussen de Bijbel en de Koran. En omdat hij geloofde dat de Koran de waarheid is, moest de Bijbel volgens hem wel vals zijn. Ibn-Khazem stelde dat Mohammed moslims opdroeg het evangelie te respecteren, dus christenen moesten de tekst ná Mohammed veranderd hebben. Zijn argument was gebaseerd op zijn persoonlijke geloof en aannames en niet op historische feiten.3Answering Islam. WAAROM geloven moslims dat de bijbel gecorrumpeerd is? https://www.answering-islam.org/Dutch/b/waarommoslimsbijbelcorrupt.htm
Hij gelooft dat wanneer de boodschappen van profeten worden gecorrumpeerd, God nieuwe openbaringen stuurt om ze te corrigeren. Vandaar dat de Koran wordt gezien als de ultieme waarheid.
Koran’s zienswijze op de Bijbel
De Koran stelt echter dat Gods woorden niet kunnen worden veranderd en dat de Bijbel een eerdere openbaring van God is. De volgende soera’s uit de Koran tonen dit aan:
Soera 6:115:
“En reciteer wat aan jou geopenbaard is van het boek van jouw heer, niemand kan zijn woorden veranderen en niemand kan een andere toevlucht vinden dan bij hem.”
Soera 10:94:
“Als jij, oh Mohammed, dan in twijfel verkeerd over wat wij aan jou hebben neergezonden, vraag dan aan hen die de schrift lezen die voor jou is geopenbaard.”
Soera 5:47:
“En laat de lieden van het evangelie oordelen met wat Allah daarin geopenbaard heeft en wie niet oordeelt met wat Allah neergezonden heeft, zij zijn degene die zware zondaren zijn.”
Soera 5:68:
“Zeg, oh Mohammed, oh mensen van het boek, jullie zijn niet op de juiste weg totdat jullie je vasthouden aan de Torah en de Injil en wat jullie door jullie Heer is neergezonden.”
Soera 3:3-4:
“Hij [Allah] heeft aan jou het Boek met de waarheid neergezonden, bevestigend wat daaraan voorafgegaan was, en Hij zond de Thora en het Evangelie neer, vooraf, als leiding voor de mensen, en Hij deed de Standaard neerdalen.”
De Koran bevestigt dat de Bijbel het woord van God is door expliciet de inspiratie, bewaring en autoriteit van de Thora en het Evangelie te erkennen (Soera 3:3-4). Het gebiedt Joden en christenen om te oordelen volgens hun eigen geschriften, hetgeen hun voortdurende relevantie en authenticiteit impliceert (Soera 5:68). Bovendien stelt de Koran dat niemand de woorden van God kan veranderen, wat betekent dat de Thora en het Evangelie nog steeds betrouwbaar zijn (Soera 6:115).
De Bijbel is sinds de tijd van Mohammed niet veranderd. De manuscripten van de Bijbel, zoals de Dode Zeerollen en andere oude teksten, bevestigen dat de huidige Bijbel dezelfde is als die welke in de tijd van Mohammed bestond.
David Wood presenteert dit als het “islamitisch dilemma” en stelt dat als de Bijbel waar is, de tegenstrijdige leringen van de islam onwaar zouden zijn. Omgekeerd, als de Bijbel onwaar is, is de islam nog steeds onwaar omdat het de waarheid van de Bijbel bevestigt.
Theologische verschillen tussen de Bijbel en de Koran
Er zijn grote theologische verschillen tussen de Bijbel en de Koran zoals:
Onderwerp | Bijbel | Koran |
---|---|---|
Aard van God | Eén God in drie personen (Drie-eenheid: Vader, Zoon, Heilige Geest) | Eén God als één persoon (Allah) |
Inherente aard van de mens | De mens is van nature een zondaar (erfzonde) | De mens is van nature goed |
Identiteit van Jezus | Zoon van God, God in menselijke vorm, Redder | Slechts een profeet |
Dood van Jezus | Jezus stierf aan het kruis en stond na drie dagen op uit de dood | Jezus stierf niet aan het kruis, het was slechts een schijn |
Heilige Schrift | De Bijbel (Oude en Nieuwe Testament) | De Koran (beschouwd als de uiteindelijke openbaring) |
Verlossing | Door geloof in Jezus Christus als Verlosser | Door onderwerping aan de wil van Allah en goede daden |
Toelichting:
- Aard van God:
- Bijbel: De leer van de Drie-eenheid stelt dat er één God is in drie personen: de Vader, de Zoon (Jezus Christus), en de Heilige Geest.
- Koran: Monotheïsme wordt strikt gehandhaafd, met Allah als de enige, ondeelbare entiteit.
- Inherente aard van de mens:
- Bijbel: De mens wordt gezien als inherent zondig door de erfzonde van Adam en Eva.
- Koran: De mens wordt gezien als inherent goed, maar kan zondigen door het maken van verkeerde keuzes.
- Identiteit van Jezus:
- Bijbel: Jezus wordt gezien als de Zoon van God en God in menselijke vorm, die gekomen is om de mensheid te redden.
- Koran: Jezus (Isa) wordt erkend als een belangrijke profeet, maar niet als de Zoon van God.
- Dood van Jezus:
- Bijbel: Jezus’ kruisiging en opstanding zijn centrale gebeurtenissen in het christelijk geloof.
- Koran: Jezus werd niet gekruisigd; het werd zo voor de mensen doen lijken. In plaats daarvan werd hij door Allah naar de hemel opgenomen.
- Heilige Schrift:
- Bijbel: Bestaat uit het Oude Testament en het Nieuwe Testament, en wordt beschouwd als geïnspireerd door God.
- Koran: Wordt beschouwd als de laatste en ongewijzigde openbaring van God aan de mensheid, die eerdere geschriften vervangt en corrigeert.
- Verlossing:
- Bijbel: Verlossing wordt verkregen door geloof in Jezus Christus als Verlosser en door zijn offerdood aan het kruis.
- Koran: Verlossing wordt bereikt door onderwerping aan de wil van Allah, geloof, en het verrichten van goede daden.
Conclusie
- Onveranderlijkheid van Gods Woorden:
- De Koran stelt dat de woorden van Allah niet veranderd kunnen worden (Soera 6:115).
- Aangezien de Bijbel wordt erkend als een openbaring van Allah, zouden de woorden van de Bijbel ook onveranderlijk moeten zijn.
- Betrouwbaarheid van de Bijbel volgens de Koran:
- De Koran spoort aan om de Bijbel te raadplegen en te oordelen volgens wat erin is geopenbaard (Soera 5:47, Soera 10:94).
- Dit impliceert dat de Bijbel als betrouwbaar wordt beschouwd door de Koran.
- Theologische verschillen:
- De Bijbel en de Koran hebben fundamentele theologische verschillen, zoals de Drie-eenheid versus Tawhid (de nummerieke Eenheid van Allah), en de rol van Jezus als Zoon van God versus Jezus was slechts een profeet.
- Deze tegenstrijdige leerstellingen kunnen niet allebei waar zijn.
- Tegenstrijdigheid:
- Als de Koran waar is, dan is de Bijbel waar vanwege de onveranderlijkheid van Gods woorden zoals vermeld in de Koran.
- Echter, als de Bijbel waar is, dan zijn de theologische leerstellingen van de Bijbel waar, wat betekent dat de Koran onwaar moet zijn omdat het deze leerstellingen tegenspreekt.
- Omgekeerd, als de Bijbel onwaar is, is de islam nog steeds onwaar aangezien het de waarheid van de Bijbel bevestigt. Omdat de Koran expliciet de authenticiteit en autoriteit van de Thora en het Evangelie bevestigt, ondermijnt de onwaarheid van de Bijbel ook de claims van de Koran zelf.
Kortom, de Koran stelt dat Gods woorden niet veranderd kunnen worden, en dus, als de Koran waar is, is de Bijbel waar. Omdat de Bijbel waar is en fundamenteel verschilt van de Koran, moet de Koran vals zijn.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.