Artritis psoriatica: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 27 maart 2023 by M.G. Sulman

Artritis psoriatica of gewoonweg psoriasis artritis (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. Artritis psoriatica wordt gekenmerkt door symptomen als gewrichtsontstekingen en peesaanhechtingsontstekingen die pijn, zwelling en stijfheid veroorzaken. De getroffenen lijden aan een pijnlijke ontsteking van de gewrichten of de wervelkolom en tegelijkertijd aan pathologische veranderingen in de huid of nagels (psoriasis). De gewrichtsontstekingen meestal voor in de gewrichten van je armen of benen, zoals je handen, voeten, ellebogen of knieën. Tot grofweg 30% van alle patiënten met de huidziekte psoriasis ontwikkelt artritis psoriatica. Artritis psoriatica is een auto-immuunziekte en behoort (samen met spondylitis ankylopoetica of de ziekte van Bechterew) tot de groep van spondyloartritis. Spondyloartritis is een chronische ontstekingsziekte van de wervelkolom en gewrichten.

Artritis psoriatica
Artritis psoriatica / Bron: Wikimedia Commons
Inhoud verberg

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een vorm van artritis die een deel van de mensen met de huidaandoening psoriasis treft. Het zorgt er meestal voor dat aangetaste gewrichten gezwollen, stijf en pijnlijk worden.

Net als psoriasis is artritis psoriatica een chronische (langdurige) aandoening die steeds erger kan worden. Als het ernstig is, bestaat het risico dat de gewrichten permanent beschadigd of vervormd raken, en in dat geval kan een operatie nodig zijn.

Doch als artritis psoriatica vroeg wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan de progressie worden vertraagd en kan permanente gewrichtsschade worden voorkomen of tot een minimum worden beperkt.

Veelgestelde vragen

Wat is de levensverwachting bij artritis psoriatica?

Bij mensen met PsA is de ziekte-ernst hoger dan bij degenen met alleen psoriasis en zij hebben een 60% hoger risico op vroegtijdige sterfte dan de algemene bevolking. De  levensverwachting wordt geschat op ongeveer drie jaar korter.

Doet artritis psoriatica de hele tijd pijn?

Artritis psoriatica treft meestal de knieën, vingers, tenen, enkels en onderrug. Symptomen van pijn en stijfheid kunnen soms verdwijnen, en dan terugkeren en op andere momenten verergeren. Wanneer de symptomen een tijdje verdwijnen, staat dit bekend als een remissie. Wanneer de klachten verergeren, wordt dit een opflakkering genoemd.

Wat veroorzaakt artritis psoriatica?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van artritis psoriatica. Van degenen met artritis psoriatica heeft 40% een familielid met psoriasis of artritis, wat suggereert dat erfelijkheid een rol kan spelen. Artritis psoriatica kan ook het gevolg zijn van een infectie die het immuunsysteem activeert. Hoewel psoriasis zelf niet besmettelijk is, kan het worden veroorzaakt door een keelontsteking door streptokokken, algemeen bekend als keelontsteking.

Vóórkomen

Artritis psoriatica kan op elke leeftijd voorkomen, meestal tussen de 35 en 55 jaar. Mannen en vrouwen worden in ongeveer hetzelfde tempo ziek. De ziekte is chronisch en treedt in episodes op, waarbij perioden van ernstige gewrichtsontsteking worden afgewisseld met perioden van minder ontstekingsactiviteit. Artritis psoriatica treft ongeveer 30% van de mensen met psoriasis.1Mease PJ, Gladman DD, Papp KA, Khraishi MM, Thaçi D, Behrens F, Northington R, Fuiman J, Bananis E, Boggs R, Alvarez D. Prevalence of rheumatologist-diagnosed psoriatic arthritis in patients with psoriasis in European/North American dermatology clinics. J Am Acad Dermatol. 2013 Nov;69(5):729-735. doi: 10.1016/j.jaad.2013.07.023. Epub 2013 Aug 24. PMID: 23981683.

“Artritis psoriatica treft ongeveer 30% van de mensen met psoriasis.”

Mease et al., 2013.

Symptomen van artritis psoriatica

Psoriasis

Mensen met de huidziekte psoriasis hebben last van rode plekken met zilverwitte schilfers die verspreid over de huid voorkomen. De hoofdhuid wordt ook vaak aangetast. Psoriasis van de nagels kan zich uiten door kleine putjes in de nagels of er kunnen gele verkleuringen (olievlekken) op de nagels verschijnen. Soms verbergt psoriasis zich ook en is het alleen op de navel of achter de oren te vinden.

Psoriasis op de elleboog
Psoriasis op de elleboog / Bron: Wikimedia Commons

Verschijnselen in vogelvlucht

Veel voorkomende symptomen van artritis psoriatica zijn:

 • vermoeidheid
 • gevoeligheid, pijn en zwelling van pezen
 • gezwollen vingers en tenen die soms op worstjes lijken
 • stijfheid, pijn, kloppend gevoel, zwelling en gevoeligheid in één of meer gewrichten
 • beperkt bewegingsbereik
 • ochtendstijfheid en vermoeidheid
 • nagelveranderingen, zoals putjes of loskomen van de nagel van het nagelbed
 • roodheid en pijn van het oog (uveïtis)

Er is weinig verband tussen de ernst van psoriasis en de ernst van PsA. Je kunt relatief weinig huidlaesies hebben, maar wel veel aangetaste gewrichten door artritis.

Eerste tekenen van artritis psoriatica

Ontstekingen in de kleine gewrichten

De eerste tekenen van artritis psoriatica kunnen sterk variëren. Op het eerste gezicht lijken de symptomen op reumatoïde artritis. Meestal ontsteken alleen de kleine gewrichtjes in de vingers en tenen, wat betekent dat ze pijnlijk, gezwollen en moeilijk te bewegen zijn. De gewrichten zijn ’s ochtends bijzonder stijf (ochtendstijfheid). Artritis psoriatica treft echter vaak slechts één kant van het lichaam. Reumatoïde artritis daarentegen treft de gewrichten meestal in gelijke mate aan beide zijden.

Aanvankelijk worden slechts zeer weinig gewrichten aan één kant van het lichaam aangetast, pas in het verdere verloop raken meer gewrichten ontstoken. Bij 80% van de patiënten treft artritis psoriatica asymmetrisch minder dan vijf gewrichten in de bovenste en onderste ledematen. Asymmetrisch betekent dat beide zijden van het lichaam ongelijkmatig worden aangetast (in tegenstelling tot de symmetrische verdeling van gewrichten bij reumatoïde artritis). Bij ongeveer 5% van de patiënten worden meer dan vijf gewrichten aangetast.

Verdikkingen van de vingers

Andere verschijnselen zijn verdikkingen van de vingers en ook pijn en zwelling bij de peesaanhechtingen. Dit kan tot verwarring leiden met botuitsteeksels (‘osteofyten’) die kunnen ontstaan als reactie op ontstekingen als gevolg van het verzwakken van het kraakbeen in het gewricht bij handartrose. In de bovenste kootjes worden deze uitsteeksels noduli van Heberden genoemd. Bij artritis psoriatica is de zwelling zacht; de noduli van Heberden zijn hard.

Ontstoken gewrichten, peesaanhechtingen, peesschedes en bursa

Patiënten met artritis psoriatica hebben last van ontstoken gewrichten, peesaanhechtingen, peesschedes en bursa (slijmbeursen). De gewrichten zijn gezwollen. De huid van het aangetaste gewrichtsgebied is gespannen en wordt roodachtig tot blauwachtig van kleur. Spanningspijn is minder dan bij reumatoïde artritis (RA) en de gewrichten raken minder vaak ‘oververhit’. De typische ochtendstijfheid van RA is in het begin ook zeldzamer (maar bij meer dan de helft van de patiënten treedt het op in het latere stadium). Gewrichtspijn kan ook optreden bij artritis psoriatica zonder een onderliggende ontstekingsreactie.

Elk gewricht kan worden getroffen. De meest voorkomende gewrichten zijn:

 • nek
 • rug
 • schouders
 • ellebogen
 • polsen
 • vingers
 • knieën
 • enkels
 • tenen

Dactylitis (worstvingers of -tenen)

Naast de gewrichten zijn ook de peesschedes en hun aanhechtingen aan het bot ontstoken. De gelijktijdige ontsteking van alle gewrichten van een vinger of teen en de pezen inclusief hun aanhechtingen aan het bot leidt tot verdikking van de hele vinger of teen, men spreekt van worstvingers of worsttenen (dactylitis).

Grote gewrichten en wervelkolom

Artritis psoriatica kan ook alleen grote gewrichten aantasten, zoals het kniegewricht of de wervelkolom. De ziekte lijkt dan op de ziekte van Bechterew. Bij 20% van alle patiënten met artritis psoriatica is de wervelkolom ontstoken. Meestal veroorzaakt dit ’s nachts rug- of nekpijn of ’s ochtends een stijve rug.

Oogklachten

Bij sommige patiënten zijn de ogen ook ontstoken (uveitis). Deze oogontsteking heeft vaak een sluimerend en chronisch beloop, waarbij er niet altijd klachten optreden. Er kunnen echter complicaties ontstaan, zoals staar, glaucoom en verklevingen tussen de iris en de ooglens.

Moeheid

Een algemeen voorkomend verschijnsel bij psoriasis is vermoeidheid, vooral bij patiënten met artritis psoriatica. Ze kampen niet alleen met aanzienlijke pijn en zwelling in de gewrichten, maar ook met aanhoudende vermoeidheid.

Vermoeidheid kan bij patiënten met artritis psoriatica tot het uiterste gaan en interfereren met je dagelijkse activiteiten. Door ernstige uitputting kom je soms ’s ochtends nauwelijks je bed meer uit om alledaagse dingen te doen of naar je werk te gaan. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven in het algemeen en in het bijzonder op sociale en fysieke levensgebieden.

Voor velen die aan artritis psoriatica lijden, is vermoeidheid een van de grootste stressfactoren van hun ziekte. Anno 2023 is niet opgehelderd of vermoeidheid rechtstreeks wordt veroorzaakt door de ziekte van psoriasis zelf of de ontstekingen, of dat het slechts een bijwerking is van de in te nemen medicatie, zoals methotrexaat. Dit is een geneesmiddel dat het afweersysteem onderdrukt en ontstekingen remt.

Het is belangrijk om met je behandelend arts hierover in gesprek te gaan. Samen kun je bekijken hoe je effectief kunt optreden tegen het probleem van moeheid en passende maatregelen nemen om het te behandelen.

Moeheid bij artritis psoriatica / Bron: M.G. Sulman

Pijn

Psoriasis artritis veroorzaakt pijn, stijfheid, vermoeidheid en andere ziektesymptomen. Bovendien kunnen huidveranderingen tot ongemak leiden. Ernstige symptomen kunnen je vermogen om dagelijkse activiteiten en taken uit te voeren, beperken.

Vijf klinische subtypen van artritis psoriatica

Artritis psoriatica wordt in de literatuur2M.A. de Rie, A.W.R. van Kuijk, A.Y. Goedkoop en P.P. Tak. Arthritis psoriatica. Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1716-22 onderverdeeld in vijf klinisch subtypen:

 • Een polyarticulaire psoriasis artritis waarbij 4 of meer dan 4 gewrichten aangedaan zijn.
 • Een oligoarticulaire psoriasis artritis met 3 of minder dan 3 gezwollen gewrichten.
 • Artritis van voornamelijk distale interfalangeale gewrichten: bij dit type worden voornamelijk de uiteinden van de vingers en tenen getroffen. De distale interfalangeale gewrichten zijn die het dichtst bij de nagels. Nagelveranderingen komen vooral vaak voor bij deze vorm van artritis psoriatica.
 • Artritis mutulans: een zeer agressieve vorm die vaak handen en voeten aantast. Als gevolg van de ontstekingen worden de gewrichten zeer snel beschadigd en dit leidt tot afbraak van het gewricht.
 • Een axiale psoriasis artritis met ontstekingen ter hoogte van de wervels en/of bekkengewricten.

Stadia van artritis psoriatica

PsA volgt niet hetzelfde ziektepad bij elke persoon bij wie deze aandoening is vastgesteld. Sommige mensen hebben slechts milde symptomen en relatief weinig gewrichtsklachten. Bij anderen kan uiteindelijk gewrichtsmisvorming en botvergroting optreden.

Het is onduidelijk waarom sommige mensen een snellere progressie van de ziekte ervaren en anderen niet. Maar vroege diagnose en behandeling kunnen de pijn verlichten en de schade aan gewrichten vertragen.

Vroeg stadium

In de beginfase van artritis psoriatica kun je last krijgen van milde symptomen, zoals zwelling van de gewrichten en een verminderd bewegingsbereik. In deze fase bestaat behandeling voornamelijk uit NSAID’s. Deze medicijnen verlichten pijn en symptomen, maar ze vertragen PsA niet.

Middenfase

Afhankelijk van het type PsA dat je hebt, zal de middenfase waarschijnlijk een verslechtering van de symptomen laten zien die een meer progressieve behandelingen vereisen, zoals DMARD’s en biologische geneesmiddelen. Deze medicijnen kunnen de symptomen helpen verlichten. Ze kunnen ook de voortgang van gewrichtsschade helpen vertragen.

Laat stadium

In deze fase wordt botweefsel zwaar aangetast. Gewrichtsmisvorming en botvergroting kunnen optreden. Behandelingen zijn bedoeld om de symptomen te verlichten en verergering van complicaties te voorkomen.

Complicaties

Artritis mutilans

Een klein percentage van de mensen met artritis psoriatica ontwikkelt artritis mutilans. Dit is een ernstige, pijnlijke en invaliderende vorm van de ziekte. Na verloop van tijd vernietig artritis mutilans de kleine botten in de handen, vooral de vingers, wat leidt tot blijvende misvorming en invaliditeit.

Overige complicaties

Mensen met artritis psoriatica ontwikkelen soms ook oogproblemen zoals rode ogen (conjunctivitis) of uveïtis, dat symptomen zoals pijnlijke, rode ogen en wazig zien kunnen veroorzaken. Ze lopen ook een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Oorzaken van artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat cellen van je immuunsysteem, die eigenlijk ziekteverwekkers moeten bestrijden, je eigen lichaam aanvallen. Waarom dit gebeurt, is anno 2023 niet duidelijk.

Virussen of bacteriën kunnen de afweerreactie veroorzaken. Dit is echter niet bewezen. De ziekte zelf is niet erfelijk, maar bepaalde risicokenmerken zijn dat wel. Als iemand in de familie de diagnose artritis psoriatica krijgt, neemt het risico op de ziekte aanzienlijk toe. Van degenen met artritis psoriatica heeft 40% een familielid met psoriasis of artritis, wat suggereert dat erfelijkheid een rol kan spelen.

Artritis psoriatica kan ook het gevolg zijn van een infectie die het immuunsysteem activeert. Hoewel psoriasis zelf niet besmettelijk is, kan het worden veroorzaakt door een keelontsteking door streptokokken, algemeen bekend als keelontsteking.

Risicofactoren

Verschillende factoren kunnen het risico op artritis psoriatica vergroten, waaronder:

Psoriasis

Het hebben van psoriasis is de grootste risicofactor voor het ontwikkelen van artritis psoriatica. Mensen met nagelpsoriasis lopen de meeste kans op artritis psoriatica.

Familiegeschiedenis

Veel mensen met artritis psoriatica hebben een ouder of een broer of zus met de ziekte.

Leeftijd

Hoewel iedereen artritis psoriatica kan ontwikkelen, komt het het meest voor bij volwassen mannen en vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Onderzoek en diagnose

Verwijzing naar een reumatoloog

Als je huisarts vermoedt dat er mogelijk sprake is van artritis psoriatica, dan zal hij je voor beoordeling doorverwijzen naar een reumatoloog. Dat is een specialist die zich vooral bezighoudt met vormen van reuma waarbij een ontsteking in je gewrichten optreedt en waarbij ook inwendige organen betrokken kunnen zijn. Een reumatoloog kan gewoonlijk artritis psoriatica diagnosticeren als je psoriasis hebt en tevens last van je gewrichten hebt. De specialist zal echter ook proberen andere soorten artritis uit te sluiten, zoals reumatoïde artritis en artrose.

Aanvullend onderzoek

Tests die kunnen helpen bij het stellen van een diagnose, zijn onder meer:

 • bloedonderzoek om te controleren op tekenen van ontsteking in je lichaam en de aanwezigheid van bepaalde antilichamen die worden aangetroffen bij andere soorten artritis.
 • Röntgenfoto’s of scans van je gewrichten.

Behandeling van PsA

Aangezien artritis psoriatica niet te genezen is, richt de behandeling op het verminderen van de klachten en het onder controle brengen van de ziekte. Nieuwere medicijnen maken het mogelijk om zowel huid- als gewrichtssymptomen te onderdrukken en gewrichtsvernietiging te voorkomen.

Medicijnen

NSAID’s

Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID’s, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden. NSAID’s helpen tegen de ontsteking en pijn van milde artritis psoriatica. Ze kunnen de gewrichtsvernietiging echter niet stoppen en hebben geen effect op de huid.

DMARD’s

Ziektemodificerende antireumatische geneesmiddelen (disease modifying antireumatic drugs (DMARD’s)) zijn medicijnen die de ziekte kunnen vertragen en de hoeveelheid ontstekingen die het veroorzaakt kunnen verminderen. Dit kan verdere schade aan de gewrichten helpen voorkomen. Veel DMARD’s zullen zowel psoriasis als artritis psoriatica behandelen.

Omdat ze de oorzaak van de aandoening behandelen in plaats van de symptomen, kan het enkele weken of zelfs tot drie maanden duren voordat het zichtbaar effect sorteert. Je moet ze blijven gebruiken, zelfs als ze in eerste instantie niet lijken te werken. Het is ook belangrijk om ze te blijven gebruiken zodra ze effectief blijken te zijn. Vaak zal je deze geneesmiddelen vele jaren moeten gebruiken, soms zelfs je hele leven.

Als je een DMARD gebruikt, dan is er regelmatig een bloedonderzoek, bloeddrukcontrole en in sommige gevallen een urinetest nodig. Met deze tests kan de arts de effecten van het medicijn op je gezondheidstoestand controleren, maar ook controleren op mogelijke bijwerkingen.

Er zijn verschillende groepen DMARD’s en ze werken net even anders. DMARD’s worden normaal gesproken ingenomen als tabletten, hoewel methotrexaat ook kan worden geïnjecteerd. Ze verminderen de activiteit van het immuunsysteem.

De volgende DMARD’s kunnen in een vroeg stadium na de diagnose worden gebruikt:

 • methotrexaat
 • sulfasalazine
 • leflunomide

De arts kan mogelijk een nieuwere DMARD voorschrijven als andere behandelingen onvoldoende soelaas bieden. Deze nieuwere DMARD’s werken op specifieke delen van het immuunsysteem om ontstekingen te verminderen. Ze worden ingenomen als tabletten die je doorslikt. De volgende DMARD’s kunnen artritis psoriatica behandelen:

 • apremilast
 • tofacitinib

Beide geneesmiddelen kunnen naast methotrexaat worden voorgeschreven.

Biologicals

Biologische geneesmiddelen zijn een nieuwe generatie basisgeneesmiddelen die worden gebruikt bij ernstige vormen van artritis psoriatica en wanneer conventionele basisgeneesmiddelen niet effectief zijn gebleken. Het gaat hierbij om complexe eiwitstoffen die uitvoerig worden geproduceerd uit genetisch gemodificeerde dierlijke of plantaardige organismen. Biologische geneesmiddelen grijpen juist in bij zeer specifieke processen van het immuunsysteem en bij artritis psoriatica hebben ze een ontstekingsremmend effect op gewrichten en pezen, evenals op de wervelkolom en de huid. Behandeling met biologische geneesmiddelen wordt meestal goed verdragen.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn effectieve ontstekingsremmers. Ze lijken heel erg op hormonen die je lichaam zelf ook aanmaakt in de bijnieren. Ze kunnen rechtstreeks in de ontstoken gewrichten of de ontstoken peesaanhechtingspunten (bijvoorbeeld In de elleboog of hiel) worden geïnjecteerd. Langdurige behandeling met corticosteroïden in tabletvorm veroorzaakt vaak bijwerkingen zoals osteoporose (botontkalking), verhoogde bloeddruk of oogdruk, dunner worden van de huid of diabetes mellitus.

Andere behandelingsmaatregelen

Huidbehandeling

Het spectrum van dermatologische behandeling vand e huid varieert van lokaal aangebrachte zalven en lotions tot speciale biologische geneesmiddelen. Daarnaast werken sommige stoffen die reumatologen gebruiken ook tegen de huidklachten. Er is ook de mogelijkheid van ultraviolette straling (PUVA-therapie) voor de huid.

Chirurgie

Chirurgische ingrepen kunnen nodig zijn bij ernstige ontstekingen die niet met medicatie kunnen worden behandeld en bij vernietiging van getroffen gewrichten. De chirurg kan het ontstoken gewrichtskapsel verwijderen (synovectomie) of een kunstgewricht inbrengen. Verstijving van de wervelkolom in het gebied van de aangetaste cervicale wervelkolom komt gelukkig zelden voor.

Zelfzorgmaatregelen

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging en fysieke activiteit helpen stijfheid van de gewrichten te voorkomen en zorgen ervoor dat je je spierkracht te behoudt. Fysieke maatregelen zoals het toepassen van warmte of koude worden gebruikt om spieren los te maken en pijn en ontstekingen te verminderen. Gerichte fysiotherapie kan de spieren versterken die de gewrichten geleiden, vooral in de knie, heup en wervelkolom.

Sommige mensen met artritis vinden het gemakkelijker om zich in water te verplaatsen. Als dit het geval is, is zwemmen of baantjes zwemmen in het zwembad een prima activiteit waarbij je je gewrichten niet belast. Veel mensen met artritis psoriatica hebben ook baat bij fysiotherapie of ergotherapie om spieren te versterken, gewrichten te beschermen tegen verdere schade en de flexibiliteit te vergroten.

Gezonde voeding

Er zijn geen diëten die artritis psoriatica kunnen genezen. Een gevarieerd en gezond dieet met weinig vet, zout en suiker is goed voor je algehele gezondheid en welzijn. Dit is vooral belangrijk als je artritis psoriatica hebt.

Als je te zwaar bent, worden je gewrichten extra belast, zoals je heupen, knieën en rug. Zorg ervoor dat je afvalt en een gezond gewicht bereikt. Een gezond dieet is ook goed voor de gezondheid van je hart.

Veel vers fruit en groenten eten en ongeveer twee liter water per dag drinken is ook goed voor je gezondheid.

Gezonde voeding helpt bij artritis psoriatica / Bron: Freepik
Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Deze gezonde vetten, die in veel supplementen voorkomen, verminderen ontstekingen en stijfheid in gewrichten.

Zonneschijn

De juiste hoeveelheid zonneschijn kan psoriasisplekken op de huid doen verbeteren, althans op korte termijn. Te veel zon en zonnebrand kunnen psoriasis echter verergeren.

Stoppen met roken

Roken kan psoriasis verergeren. Het kan ook de kans op enkele van de mogelijke complicaties vergroten, zoals hartproblemen. Je doet er dus verstandig om zo snel mogelijk te stoppen met roken.

Stress verlichten

Spanning en stress kunnen de opflakkeringen van artritis nog erger maken. Bidden, meditatie, het doen van ontspanningsoefeningen kan helpen, evenals andere stressverlichtende technieken om je geest en lichaam te kalmeren.

Kurkuma
Kurkuma wordt toegepast bij psoriasis artritis / Bron: HandmadePictures/Shutterstock.com
Kurkuma (met zwarte peper)

Kurkuma of geelwortel is een krachtig kruid met ontstekingsremmende eigenschappen. Het kruid kan de ontstekingen en PsA-opflakkeringen helpen verminderen. Kurkuma kan aan elk gerecht worden toegevoegd. Combineer kurkuma met zwarte peper.  Van zwarte peper is bekend dat het zorgt voor een significant betere opname van kurkuma door de darm.

Prognose van psoriasis artritis

Varieert van persoon tot persoon

De porgnose varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben zeer milde symptomen die slechts van tijd tot tijd problemen veroorzaken. Anderen hebben meer ernstige en slopende symptomen.

De meeste mensen zullen echter symptomen en pijn ervaren, inclusief periodes van opflakkeringen (waarbij de ziekte actief is) en periodes van lage ziekteactiviteit of remissie.

Hoe ernstiger de symptomen zijn, hoe meer artritis psoriatica van invloed zal zijn op je bewegingsapparaat en zorgt voor bewegingsbeperkingen. Mensen met veel gewrichtsschade kunnen het moeilijk vinden om te lopen, trappen te lopen en andere dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Factoren die van invloed zijn

De vooruitzichten worden beïnvloed door onder meer de volgende factoren:

 • Op welke leeftijd je de diagnose PsA kreeg.
 • Of de toestand ernstig was toen je de diagnose kreeg.
 • Of er vroegtijdig is begonnen met de behandeling.
 • De behandeling die je krijgt en in welke mate je behandeltrouw bent.
 • Kwaliteit van leven

Onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen met artritis psoriatica lijkt erop te wijzen dat zij een lagere kwaliteit van leven hebben dan anderen in de algemene bevolking vanwege een verminderd lichamelijk functioneren en een verhoogd risico op levensbedreigende ziekten. Een rapport uit 2012 in het tijdschrift Rheumatology (Reumatologie) wees uit dat mensen met PsA een slechte levenskwaliteit hebben in vergelijking met mensen met psoriasis vanwege de de gevolgen van artritis, hun leeftijd en de aanwezige comorbiditeiten.3Rosen CF, Mussani F, Chandran V, et al. Patients with psoriatic arthritis have worse quality of life than those with psoriasis alone. Rheumatology. March 2012; 51(3): 571-576. doi:10.1093/rheumatology/ker365

Levensverwachting van artritis psoriatica

Artritis psoriatica is op zichzelf niet van invloed op je levensverwachting en het is niet levensbedreigend. PsA kan echter het risico op andere aandoeningen (comorbiditeiten) verhogen, zoals hart- en vaatziekten, leververvetting, hoge bloeddruk en diabetes.

De levensverwachting is vergelijkbaar met andere auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen met PsA een hoger risico lopen om aandoeningen te ontwikkelen die de levensverwachting kunnen verminderen.

Patiënten met artritis psoriatica  hebben een hogere zelfbeoordeling van de ziekte-ernst dan degenen met alleen psoriasis en een 60% hoger risico op vroegtijdige sterfte dan de algemene bevolking, hun levensverwachting wordt geschat op ongeveer drie jaar korter.4McLaughlin M, Ostör A. Early treatment of psoriatic arthritis improves prognosis. Practitioner. 2014 Dec;258(1777):21-4, 3. PMID: 25603589. Agressieve behandeling van progressieve PsA in een vroeg stadium kan de prognose op lange termijn aanzienlijk verbeteren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over artritis psoriatica of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.