Last Updated on 14 juli 2021 by M.G. Sulman

Chlamydia is een erg besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening (soa), die wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in de slijmvliezen van de geslachtsorganen en de anus nestelt. Chlamydia is een van de meest voorkomende soa’s in de wereld en onbehandeld kan het op lange(re) termijn ernstige gevolgen hebben. Chlamydia is op zich goed te behandelen. Als je er niet op tijd bij bent, dan kan een chlamydia-infectie zich verspreiden door je lichaam en aldus voor verschillende klachten zorgen. Deze ziekteverschijnselen noemt men ‘chlamydiasis’. Het duurt meestal één tot drie weken voordat de symptomen van Chlamydia zich openbaren. De kans is echter groter dat een infectie symptoomloos verloopt.


Arts

Inhoud

Wat is chlamydia?

Chlamydia-infecties behoren samen met HPV (humaan papillomavirus)-infecties, gonorroe en trichomonas  tot de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland. Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Een infectie verloopt meestal zonder of met slechts milde symptomen. Veel infecties worden daarom niet ontdekt. Onbehandelde chlamydia-infecties kunnen opstijgen naar de eileiders. Dit kan leiden tot een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (pelvic inflammatory disease: ontsteking in het bekkengebied). Het kan ook leiden tot prostaatontsteking, teelbalontsteking, bijbalontsteking en onvruchtbaarheid. Vroeggeboorte en besmetting van de pasgeborene zijn mogelijk bij zwangere vrouwen.

Symptomen van chlamydia

Klachten bij meisjes en vrouwen

Een ruime meerderheid van de meisjes en vrouwen met chlamydia heeft geen klachten. Hierdoor kun je jaren rondlopen met de infectie zonder dat je er erg in hebt. Meisjes en vrouw kunnen last krijgen van de volgende symptomen:

De meeste vrouwen met chlamydia hebben geen merkbare symptomen, waardoor de infectie zich op een gegeven ogenblik kan uitbreiden naar de eileiders en een eileiderontsteking veroorzaken, die zich kan uitbreiden naar het bekkengebied. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld, kan deze onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot gevolg hebben.

Klachten bij jongens en mannen

Ook jongens en mannen met chlamydia merken vaak niets van de infectie. Soms kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • waterige of melkachtige afscheiding uit de penis;
  • pijn of branderig gevoel bij het plassen.
  • jeuk in je penis;
  • pijn of zwelling van de testikels.

Ook bij jongens en mannen kan een onbehandelde chlamydia-infectie aanleiding geven tot complicaties. Zo kunnen de chlamydia-bacteriën via de plasbuis en de zaadleider in de bijbal terechtkomen, wat kan leiden tot bijbalontsteking. Bovendien kan chlamydia bij jongens en mannen ook prostaatontsteking veroorzaken. Een onbehandelde ontsteking kan ook bij de man leiden tot onvruchtbaarheid.

Complicaties

Vrouw

Als je niet wordt behandeld voor chlamydia, kunnen complicaties optreden. Vrouwen ontwikkelen vaak pelvic inflammatory disease (PID). PID kan onvruchtbaarheid (niet zwanger kunnen worden), chronische bekkenpijn, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en de voortdurende verspreiding van de ziekte.

Man

Bij mannen kan onbehandelde chlamydia urethritis of ontsteking van de urinebuis (urinebuisontsteking) en complicaties zoals gevoelige en gezwollen teelballen veroorzaken.

Man en vrouw

Personen met een chlamydia-infectie hebben een verhoogde kans op het krijgen van andere infecties zoals gonorroe of hiv.

Zwangerschap en gevolgen voor de pasgeborene

Chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap kan bij een klein percentage van de vrouwen resulteren in het vroegtijdig breken van de vliezen, vroeggeboorte en mogelijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tijdens de baring kan het kind worden geïnfecteerd en bij pasgeborenen kan chlamydia oogontstekingen (conjunctivitis) en luchtweginfecties veroorzaken.

Oorzaken van chlamydia

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis en is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). De bacterie wordt met name overgedragen via onbeschermde seks met vaak wisselende partners.

Verspreiding en besmetting

Je kunt chlamydia krijgen door vaginale, anale of orale seks te hebben met iemand die chlamydia heeft.

Als je seks hebt met een man, kun je zelfs chlamydia krijgen als hij niet ejaculeert (klaarkomt).

Als je chlamydia hebt gehad en ervoor behandeld bent, kunt je nog steeds opnieuw geïnfecteerd raken. Dit kan gebeuren als je onbeschermde seks hebt met iemand die chlamydia heeft.

Als je zwanger bent, kun je je baby tijdens de bevalling chlamydia geven.

Onderzoek en diagnose

Met behulp van een uitstrijkje of een urinetest wordt bekeken of je chlamydia hebt.

Behandeling van chlamydia

Chlamydia wordt behandeld met antibiotica. Een follow-up bezoek aan de (huis)arts is van belang om te controleren of alle tekenen van de infectie verdwenen zijn.

Als je chlamydia hebt, dan moet je ook iedereen met wie je de afgelopen periode seks hebt gehad inlichten zodat zij zich kunnen laten testen op chlamydia.

Prognose

Chlamydia-infecties kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen met gevolgen op zowel de korte als lange termijn. Bij vrouwen kan onbehandelde chlamydia zich verspreiden naar de baarmoeder of de eileiders en bekkenontsteking (PID) veroorzaken. Symptomatische PID komt voor bij ongeveer 10 tot 15 procent van de vrouwen met onbehandelde chlamydia.

Preventie

Een levenslange, wederzijds monogame relatie is, na seksuele onthouding, de beste manier om soa’s als chlamydia en gonorroe te voorkomen. En anders moet je veilig vrijen door condooms te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.