Aardappelen kunnen de bloeddruk verlagen

Een paar aardappelen per dag kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met overgewicht of obesitas met hoge bloeddruk (hypertensie), zo blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2011 waarvan de resultaten zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. De aardappel heeft, misschien wel meer dan enig andere groente, een onverdiende slechte reputatie, wat ertoe heeft geleid dat veel gezondheidsbewuste mensen ze uit hun dieet bannen. Dat is jammer, want de aardappel heeft gezonde eigenschappen, waaronder bloeddrukverlagende.

Aardappelen

Inhoud

Paarse aardappelen

Door verschillende bekende diëten (zoals het dr. Frank dieet) is deze knol volkomen onterecht in diskrediet gebracht. Je zou er dik van worden, want de knol is een bron van zetmeel (dat wil zeggen complexe koolhydraten), en koolhydraten staan bekend als dikmaker. Maar laten we wel wezen: in een gekookte aardappel zit geen grammetje vet. En als je bedenkt dat één gram zetmeel 4 calorieën bevat en 1 gram vet 9 calorieën bevat, dan kun je niet anders dan constateren dat het reuze meevalt. Het onderzoek werd trouwens uitgevoerd met paarse aardappelen die werden bereid in de magnetron, zonder olie of vet. Want als je aardappelen frituurt of combineert met sauzen dan schiet de calorieënteller natuurlijk wel omhoog.

Uitkomsten van het onderzoek

Aan het onderzoek werkten in totaal achttien mensen mee met overgewicht of obesitas en een hoge bloeddruk. Ze lieten de deelnemers tweemaal daags zes tot acht kleine aardappelen eten – zo groot als een golfbal, met schil. Dit deden ze een maand lang. Ze verlaagden daarmee de bloeddruk met 3 tot 4 procent. Daarbij kwamen de deelnemers niet in gewicht aan. Ook trad er geen verandering op in hun bloedvetten (lipiden) of glucosespiegels. De onderzoekers gebruikten paarse aardappelen, maar hetzelfde effect kan volgens hen ook worden behaald met witte of rode aardappelen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan de University of Scranton in Pennsylvania (VS).

De gezonde eigenschappen van een aardappel

Een aardappel bevat tientallen gezonde fytochemicaliën en vitaminen. Veel mensen weten dat echter niet. Fytochemicaliën zijn biologisch actieve stoffen die van nature voorkomen in delen van plantaardige organismen. Fytochemicaliën hebben gezonde eigenschappen voor degene die de planten eet. Aardappelen bevatten in vergelijkbare hoeveelheden fytochemicaliën als broccoli, spinazie en spruitjes, en deze groenten zouden ook helpen de bloeddruk te verlagen.

Het frituren van aardappels onderwerpt ze aan zulke hoge temperaturen dat gezonde stoffen worden vernietigd, waardoor je slechts zetmeel, vet en mineralen overhoudt. Een aardappel koken in de magnetron lijkt de beste manier om de antioxidanten te behouden.

Gerelateerde artikelen:

Ook de moeite waard:

Biergist (Saccharomyces cerevisiae)
Biergist: is het gezond en wat is de werking?

Biergist is gezond vanwege de vele B-vitaminen die het bevat. Biergist bestaat uit bolvormige, eencellige gisten. Dit zijn micro-organismen die zich vermenigvuldigen door te ontkiemen. Gisten zijn eencellige, eukaryote micro-organismen die behoren tot het rijk der schimmels. Biergist is een afvalproduct dat ontstaat tijdens de bierproductie. Na de gisting drijft

Read More »
Stekende hoofdpijn
Menstruele migraine: symptomen, oorzaken en behandeling

Bij menstruele migraine treden migraineaanvallen op tijdens de menstruatie. Vaak beginnen de aanvallen op de eerste dag van de menstruatie, maar het komt ook vaak voor dat ze optreden in de eerste twee dagen die aan de menstruatie voorafgaan. De aanvallen trede steeds op hetzelfde tijdstip op. Menstruele migraine is

Read More »

Een vraag stellen of je ervaringen delen?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of waardevolle aanvullingen of adviezen geven. Ook kun je je ervaringen delen. Andere lezers kunnen daar baat bij hebben en daar weer op reageren. Het kan een manier zijn om in contact te komen met andere mensen die met hetzelfde probleem kampen of dezelfde interesse hebben. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Mens & gezondheid gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

M.G. Sulman
M.G. Sulman
Scribent is al bijna 25 jaren werkzaam in het forensische werkveld. Hij heeft al meer dan 20 jaar (beroepsmatige) schrijfervaring en al maar dan 15 jaar schrijft hij artikelen op het gebied van gezondheid en psychologie. Hij volgt ieder jaar één of meerdere cursussen en trainingen op het gebied van gezondheid, psychologie en agogiek. Scribent houdt zijn artikelen over ziekten, aandoeningen en stoornissen (DSM-5) zo actueel mogelijk. Om die reden is hij geabonneerd op diverse (vak)bladen, zoals het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Ook schaft hij regelmatig nieuwe literatuur aan om zijn artikelen —daar waar nodig— aan te vullen.