Biergist is gezond vanwege de vele B-vitaminen die het bevat. Biergist bestaat uit bolvormige, eencellige gisten. Dit zijn micro-organismen die zich vermenigvuldigen door te ontkiemen. Gisten zijn eencellige, eukaryote micro-organismen die behoren tot het rijk der schimmels. Biergist is een afvalproduct dat ontstaat tijdens de bierproductie. Na de gisting drijft het als een deken op het bier. Fabrikanten filteren tegenwoordig de biergist voor de meeste biersoorten. De gistdeeltjes die tijdens de gisting ontstaan, vertroebelen het bier en maken het minder lang houdbaar. Het gebruik van biergist als medicijn is zo oud als het brouwen van bier zelf. In Mesopotamië en het oude Egypte gebruikte men het ter behandeling van wonden en huidziekten. De kennis van de effecten en werking van biergist ging door in het oude Griekenland. Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, waardeerde het al als medicijn. Vanaf de late middeleeuwen gebruikten artsen biergist als medicijn en anti-verouderingsmiddel. Het mocht niet ontbreken in de recepten van Paracelsus (1493-1541) en Hildegard van Bingen (1098-1179). Tegenwoordig kun je het kopen als voedingssupplement: als vlokken, poeder of tabletten. Ook in de cosmetische industrie wordt het gebruikt.

Biergist (Saccharomyces cerevisiae)
Biergist (Saccharomyces cerevisiae) / Bron: Wikimedia Commons

Inhoud

Werking van biergist

Biergist werd oorspronkelijk weggegooid als afvalproduct van het brouwen van bier. Het duurde echter niet lang voordat de heilzame werking van biergist werd ontdekt.  Het wordt vooral gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitamine B, belangrijke aminozuren en waardevolle mineralen. Daarom is biergist ook populair als voedingssupplement. Er zijn zelfs weer enkele bieren op de markt waarbij de biergist er niet uit is gefilterd.

Synoniemen

De wetenschappelijk benaming van biergist is Saccharomyces cerevisiae. Biergist staat ook wel bekend als bakkersgist, brouwersgist of wijngist.

Voedingswaarde van biergist

Biergist is een rijke bron van B-vitamines. Het is ontzettend gezond en daarom perfect als voedingssupplement. Naast tabletten zijn er in natuurvoedingswinkels ook biergistvlokken en vloeibare biergist om in soepen, eten en drinken te roeren.

Vitaminen

Biergist bevat de volgende vitamines:

 • vitamine B1
 • vitamine B2
 • vitamine B3
 • vitamine B5
 • vitamine B6
 • vitamine B8
 • vitamine B11 (foliumzuur)
 • choline (een halfvitamine)

Bovengenoemde B-vitamines hebben allemaal één ding gemeen: ze zitten niet of nauwelijks in groenten en fruit. Vitamine B2 zit bijvoorbeeld vooral in melk en zuivelproducten, eieren en lever. Vitamine B8, biotine, komt ook voornamelijk voor in deze voedingsmiddelen, evenals in sojabonen, walnoten, amandelen, spinazie, bananen en tomaten.

Foliumzuur zit in volkorenproducten, in eidooiers maar ook in verschillende soorten groenten. Deze vitamine is echter erg gevoelig voor warmte en licht, waardoor je er gemakkelijk ene tekort van kunt krijgen. Vitamine B12 kan alleen door micro-organismen worden aangemaakt. Het zit in vlees, eieren en melk.

Biergist is daarmee een waardevol alternatief voor iedereen die de consumptie van vlees, melk, zuivelproducten of eieren wil of moet beperken, hetzij om principiële redenen, of door voedselintolerantie.

Vaak wordt vitamine B12 aan biergist toegevoegd, want van nature bevat het deze vitamine niet. 

Mineralen

Daarnaast bevat biergist de volgende mineralen:

 • koper
 • mangaan
 • selenium
 • zink
 • ijzer

Biergist is gezond: wat zijn de voordelen?

Goed voor de huid

Biergist zit boordevol B-vitamines (waaronder biotine), aminozuren en sporenelementen zoals ijzer en zink. Deze combinatie heeft  een bijzonder positief effect op huid, haar en nagels. Biergist houdt vooral de huid jong. Het kan niet alleen het uiterlijk verbeteren, maar het kan mogelijk zelfs helpen bij huidproblemen en huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, psoriasis, huidschimmelinfecties en huiduitslag. 

Zenuwen en spieren

Biergist stimuleert ook het zenuwstelsel en heeft een positieve invloed op de spieren en het immuunsysteem.

Afvallen met biergist

Ook wie op dieet is, kan profiteren van de effecten van biergist. Het is niet alleen calorie- en vetarm, het stimuleert ook de stofwisseling en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel constant blijft. Dit zal een einde maken aan de hunkering naar voedsel.

Andere voordelen voor de gezondheid

De volgende positieve effecten kun je bereiken door biergist te nemen:

 • Biergist levert energie. Gebruik biergisttabletten bij chronische vermoeidheid. Biergist is ook een waardevolle energiebron voor sporters (bijvoorbeeld hardlopers).
 • Als bron van vezels kan biergist helpen bij obstipatie, zowel preventief als voor acute behandeling. 
 • De vitamine B die het bevat, versterkt je immuunsysteem.
 • Omdat biergist onverzadigde vetzuren bevat, kun je je bloedvetgehalte reguleren door het in te nemen.
 • Als je darmflora ontregeld is, kan biergist helpen bij de wederopbouw van ene gezonde darmflora.

Vormen van biergist

Wie bier drinkt in de hoop waardevolle vitamines binnen te krijgen, moet kiezen voor natuurlijk troebele soorten. Bijzonder waardevol zijn de alcoholvrije varianten: ongefilterd bevatten ze alles wat in een bier zit qua waardevolle ingrediënten. De alcohol, waarvan bekend is dat deze niet gunstig is voor de gezondheid, is er echter uitgehaald.

Daarnaast is pure biergist in allerlei variaties verkrijgbaar in apotheken en drogisterijen: als poeder, vloeistof of samengeperst tot tabletten. 

In de vorm van vlokken kunnen deze ook als smaakmaker worden gebruikt en aan tal van gerechten worden toegevoegd, zoals runderstoofpotje. De smaak van de biergist is vrij intens, dus je moet niet te royaal zijn met het kruiden. Wacht ook met het kruiden tot het voedsel een beetje is afgekoeld om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden.

Bijwerkingen van biergist

Overleg eerst met je huisarts of apotheker voordat je biergist gaat gebruiken. Supplementen zoals biergist kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen.

De mogelijke bijwerkingen van biergist zijn over het algemeen mild. De meest voorkomende bijwerkingen zijn overmatig gasvorming, een opgeblazen gevoel en hoofdpijn die op migraine lijkt.

Stop met het innemen van biergist en neem onmiddellijk contact op met een arts als je pijn op de borst, keel of beklemd gevoel op de borst of ademhalingsmoeilijkheden ervaart. Deze bijwerkingen kunnen wijzen op een allergische reactie op biergist.

Last Updated on 20 juli 2021 by M.G. Sulman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *