Baarmoederhalspoliep: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 16 april 2023 by M.G. Sulman

Een baarmoederhalspoliep is een gezwel op de baarmoederhals, die de verbinding van de baarmoeder met de vagina vormt. Dergelijke poliepen zijn vaak roodachtig, paarsachtig of grijsachtig van kleur. Ze kunnen de vorm hebben van een vinger of een bolletje op een dunne steel. Baarmoederhalspoliepen kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters lang. Dergelijke poliepen in je baarmoederhals komen vrij vaak voor. Ze komen het meest voor bij vrouwen ouder dan 20 jaar die meer dan één kind hebben gebaard. Ze worden zelden gezien bij meisjes die nog niet aan hun menstruatie zijn begonnen. De meeste baarmoederhalspoliepen zijn goedaardig en niet kwaadaardig (geen kanker). De medische term voor een poliep van de baarmoederhals is cervixpoliep.

Doro Guzenda - gynaecoloog vrouwenarts
Een baarmoederhalspoliep is een gezwel op de baarmoederhals / Bron: Doro Guzenda/Shutterstock.com

Veelgestelde vragen

Baarmoederhalspoliep

Als er symptomen aanwezig zijn, dan kunnen deze bestaan uit: - Zeer zware menstruaties. - Vaginale bloeding na geslachtsgemeenschap. - Abnormale vaginale bloeding na de overgang of tussen de menstruaties in - Wit of geel slijm (afscheiding). 
De oorzaak van baarmoederhalspoliepen wordt nog niet helemaal goed begrepen, maar ze worden in verband gebracht met een ontsteking van de baarmoederhals. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een abnormale reactie op het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Baarmoederhalspoliepen komen relatief vaak voor, vooral bij vrouwen ouder dan 20 jaar die ten minste één kind hebben gehad.
Een baarmoederhalspoliep is een over het algemeen onschuldige woekering van slijmvlies., die meestal geen symptomen veroorzaakt. Een klein percentage van de  poliepen kan echter veranderingen ondergaan waardoor ze voorstadia van kanker worden. Om deze reden is het raadzaam om baarmoederhalspoliepen te laten verwijderen.

Wat is een baarmoederhalspoliep?

De baarmoederhals is een buisvormig kanaal dat de baarmoeder met de vagina verbindt. Baarmoederhalspoliepen zijn gezwellen die meestal verschijnen op de baarmoederhals waar deze uitmondt in de vagina. Dergelijke poliepen zijn meestal kersenrood tot roodpaars of grijsachtig wit. Ze variëren in grootte en zien er vaak uit als bolletjes op dunne stengels. Baarmoederhalspoliepen zijn meestal goedaardig en niet kwaadaardig (dus geen kanker) en kunnen alleen of in groepjes voorkomen. De meeste poliepen zijn klein, ongeveer 1 centimeter tot 2 centimeter lang. Omdat zeldzame soorten kanker op poliepen kunnen lijken, moeten alle poliepen door een arts worden verwijderd en onderzocht op tekenen van kanker. De oorzaak van baarmoederhalspoliepen wordt nog niet goed begrepen, maar ze worden geassocieerd met een ontsteking van de baarmoederhals. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een abnormale reactie op het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Vrouwelijk voortplantingssysteem
De baarmoederhals is het onderste, smalle deel van de baarmoeder / Bron: Marochkina Anastasiia/Shutterstock.com

Soorten baarmoederhalspoliep

Er worden twee soorten baarmoederhalspoliepen onderscheiden:

Ectocervicale poliepen

Ectocervicale poliepen kunnen ontstaan ​​uit de cellen van de buitenste oppervlaktelaag van de baarmoederhals. Ze komen vaker voor bij postmenopauzale vrouwen. Dat wil zeggen bij vrouwen na de menopauze (je laatste menstruatie).

Endocervicale poliepen

Endocervicale poliepen ontwikkelen zich uit cervicale klieren (baarmoederhalsklieren) in het baarmoederhalskanaal. De meeste baarmoederhalspoliepen zijn endocervicale poliepen en komen vaker voor bij premenopauzale vrouwen.

Vóórkomen

Baarmoederhalspoliepen komen relatief vaak voor, vooral bij vrouwen ouder dan 20 jaar die ten minste één kind hebben gebaard. Ze komen zelden voor bij meisjes die niet menstrueren.

Oorzaken van baarmoederhalspoliepen

Mogelijke oorzaken van een baarmoederhalspoliep zijn:

  • baarmoederhalsontsteking
  • chronische ontsteking
  • een abnormale reactie op het hormoon oestrogeen
  • verstopte bloedvaten bij de baarmoederhals
Echo van een baarmoederhalspoliep
Echo van een baarmoederhalspoliep / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van baarmoederhalspoliepen

Geen symptomen

Ongeveer twee op de drie vrouwen met een baarmoederhalspoliep heeft geen symptomen of klachten. Dergelijke asymptomatische gezwellen worden normaal gesproken tijdens een uitstrijkje of een andere procedure ontdekt.

Wel symptomen

Als je wel symptomen hebt, kunnen deze bestaan uit:

  • menstruaties die zwaarder zijn dan normaal
  • bloeden na seksuele gemeenschap
  • bloedverlies na de overgang
  • tussentijds bloedverlies
  • vaginale afscheiding, die kan stinken als gevolg van een infectie

Verloop

Soms komt een poliep vanzelf los tijdens geslachtsgemeenschap of menstruatie. De meeste poliepen moeten echter worden verwijderd om eventuele symptomen te behandelen en om het weefsel onder een microscoop te beoordelen op tekenen van kanker, wat overigens zeldzaam is.

Poliep in de baarmoederhals en zwanger worden

Kan een vrouw met een poliep in de baarmoederhals zwanger worden? Welnu, poliepen kunnen vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Een vrouw met een baarmoederhalspoliep kan moeite ondervinden om zwanger te worden. Een baarmoederhalspoliep kan van invloed zijn op de innesteling en een poliep blokkeert soms de doorgang van de eileiders. Een zwanger vrouw met een baarmoederhalspoliep heeft ook een verhoogde kans op een spontane vroeggeboorte.1Wakimoto T, Hayashi S, Koh I, Yamamoto R, Ishii K. Relationship between unremoved cervical polyp in pregnancy and spontaneous preterm birth. Am J Obstet Gynecol. 2022 Dec;227(6):899.e1-899.e6. doi: 10.1016/j.ajog.2022.06.064. Epub 2022 Jul 13. PMID: 35841937.

Onderzoek en diagnose

Als je een baarmoederpoliep hebt, kun je deze waarschijnlijk niet voelen of zien. Baarmoederpoliepen worden ontdekt tijdens een bekkenonderzoek als onderdeel van routinematige preventieve zorg, door onderzoek in verband met bloedingen of tijdens het krijgen van een uitstrijkje.

Behandeling van een baarmoederhalspoliep

Een baarmoederpoliep wordt normaal gesproken verwijderd. De arts zal een speciaal instrument, een zogeheten polieptang, gebruiken om de basis van de poliepsteel vast te pakken en vervolgens voorzichtig met een zachte, draaiende beweging aan de poliep te trekken. Het bloeden dat daarop volgt is meestal kort en beperkt. Niet-voorgeschreven, milde pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen ongemak of krampen tijdens of na de ingreep helpen verlichten.

De poliep of poliepen worden voor onderzoek naar een laboratorium gestuurd. De arts kan antibiotica voorschrijven als de poliep tekenen van infectie vertoont. Als er sprake is van kanker, hangt de behandeling af van de omvang en het type kanker. In minder dan 5% van de gevallen evolueren baarmoederpoliepen tot baarmoederslijmvlieskanker.

Grote poliepen en poliepstelen die erg breed zijn, moeten meestal in een operatiekamer worden verwijderd met behulp van lokale, regionale of algehele anesthesie. Dit betreft meestal een dagbehandeling.

Preventie

Je kunt baarmoederhalspoliepen niet voorkomen. Alleen routinematige bekkenonderzoeken en het ondergaan van een uitstrijkje (PAP-test) kunnen helpen bij het opsporen en behandelen van baarmoederhalspoliepen voordat ze symptomen veroorzaken.

Prognose

De vooruitzichten van een baarmoederhalspoliep zijn uitstekend. De overgrote meerderheid van deze poliepen zijn niet kwaadaardig. Eenmaal verwijderd, komen poliepen meestal niet meer terug.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een baarmoederhalspoliep. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.