Wild vlees (fibroom): oorzaken en behandeling

Last Updated on 13 maart 2023 by M.G. Sulman

Wild vlees staat ook bekend als fibroom. Het wijst op een goedaardige tumor die opgebouwd is uit bindweefsel. Goedaardig betekent dat het geen kanker is. Bindweefsel is een vorm van weefsel dat cellen, weefsels en organen ondersteunt, bekleedt en verbindt. Deze gezwellen komen heel vaak voor en kunnen verschijnen als week fibroom, hard fibroom en veel verschillende subvormen. De meeste fibromen bevinden zich op de huid, maar ook de slijmvliezen kunnen aangetast zijn. Bijvoorbeeld een fibroom van het mondslijmvlies.

Steelwratje op ooglid
Fibroom op ooglid / Bron: Wikimedia Commons

Wat is wild vlees of een fibroom?

Een fibroom is een goedaardige, dikwijls steelvormige uitstulping van de huid. Een fibroom staat ook bekend als bindweefselgezwel, wild vlees of fibroïde tumor. Een fibroom is een goedaardige tumor die opgebouwd is uit bindweefsel.

Bij wild vlees gaat het om een hele groep verschillende gezwelletjes waarbij bepaalde bindweefselcellen betrokken zijn, de zogenaamde fibrocyten. Fibromen zijn kleine tumoren, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze goedaardig zijn. Het is dus geen kanker. Kwaadaardige tumoren van het bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.

Soorten fibromen

Er zijn verschillende soorten fibromen.

Week fibroom

Een week fibroom staat ook bekend als fibroma pendulans of steelwratje. Deze huidkleurige, gesteelde, rubberachtige kleine knobbeltjes komen vaak voor. Ze komen even vaak voor bij mannen en vrouwen. Ze komen vooral veel voor bij mensen met overgewicht. Weke fibromen ontstaan ​​vaak voor het eerst tijdens de puberteit. Het is meestal een paar millimeter huiduitsteeksel. Soms hebben ze een brede basis op de huid, maar vaak zijn ze gesteeld, vandaar de benaming steelwratje. Voorkeursplekken zijn de hals, oksels, liesstreek en ooglid (zie afbeelding).

Steelwratje
Week fibroom / Bron: dsom/Shutterstock.com

Hard fibroom

De meeste volwassenen hebben ergens op hun lichaam minstens één harde fibroom. Artsen spreken ook van dermatofibroom of nodulus cutaneus. Hard fibroom bestaat uit veel intercellulaire vezels en weinig cellen. Ze komen vooral veel voor op de benen, maar ook op de armen en romp. Harde fibromen zijn stevige knobbeltjes die meestal enkele millimeters groot zijn, en meer zelden een centimeter of groter.

Dermatofibroom
Dermatofibroom / Bron: Wikimedia Commons

Een bijzondere vorm van een hard fibroom is een keloïd. Hierbij is er sprake van overmatige littekenvorming.

Post-chirurgische keloïd
Post-chirurgische keloïd / Bron: Wikimedia Commons

Bijtfibroom

Een fibroom van het mondslijmvlies wordt een bijtfibroom genoemd. Deze kleine knobbeltjes zijn glad en klein. Ze ontstaan ​​wanneer bepaalde delen van de mond herhaaldelijk geïrriteerd zijn. Het is een zichtbare bult op het slijmvlies van de wang, zijkant van de tong of de onderlip.

Andere fibromen

Er zijn ook enkele zeldzame tumoren die zich ontwikkelen uit bindweefselcellen, vooral rond de botten. Bijvoorbeeld:

  • Angiofibroom: een goedaardig gezwel, opgebouwd uit vaat- en bindweefsel.
  • Cystic fibroom: een fibroom met een centrale verweking (zogeheten ‘cyste’) of verwijde lymfevaten.
  • Myxofibroom.

Symptomen van wild vlees

Een fibroom in het gebied van de huid is van buitenaf zichtbaar. Weke fibromen komen vooral veel voor in de hals, oksel, lies en, bij vrouwen, onder de borsten. Vaak zijn ze gesteeld en bij iets grotere gezwellen zie je kleine rimpels op het oppervlak. De meeste weke vleesbomen zijn huidkleurig, maar als je ze draait, kunnen ze rood of zwart worden door beschadiging van de bloedvaten.

Een hard fibroom is meestal iets donkerder, vaak grijsbruin. Ze kunnen iets verhoogd of verzonken zijn ten opzichte van het huidoppervlak. Kenmerkend is het zogenaamde Fitzpatrick-teken: als je met duim en wijsvinger op het gebied rond een hard fibroom drukt, zakt het in de huid. Dit is hoe het kan worden onderscheiden van een moedervlek.

Een bijtfibroom zit op het slijmvlies van de mond. De laesie komt vooral voor op het wangslijmvlies, de tongpunt en de lippen Het is een kleine, beperkte, gladde bult. De kleur komt overeen met het omringende weefsel of is iets lichter.

Fibromen jeuken niet en doen geen pijn.

Oorzaken van een fibroom

De oorzaken van een fibroom zijn anno 2023 nog niet opgehelderd. Chronische irritatie is een van de duidelijke triggers voor veel patiënten. Het gaat dan bijvoorbeeld om  schuring en wrijving van kleding, zoals de bh-rand of een kraag van een blouse.

Er is mogelijk ook sprake van een genetische aanleg, aangezien de goedaardige gezwellen vaak in families voorkomen. Ook wordt besproken of het gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld bètablokkers, de ontwikkeling bevordert. Tevens vormen overgewicht en overgang een risicofactor. Fibromen ontstaan vaak met het voortschrijden der jaren.

Onderzoek en diagnose

De arts zal informeren wanneer je de huidafwijking voor het eerst opmerkte, of het is veranderd of gewond is geraakt. In het geval van een typisch fibroom kan een arts meestal op het eerste gezicht zien wat het is. Met een speciaal vergrootinstrument (dermatoscoop) kan de arts het fibroom nader onderzoeken. Hij let op de grootte, vorm, kleur, structuur en randen van de huidverandering.

Als er een vermoeden bestaat dat het een kwaadaardige groei is, dan neemt de arts een weefselmonster (biopsie). De tumor wordt meestal direct volledig verwijderd (excisie). Vervolgens wordt het microscopisch onderzocht.

In zeldzame gevallen kunnen er fibromen ontstaan als gevolg van een onderliggende ziekte of syndroom. Dan volgen er vervolgonderzoeken.

Meerdere steelwratjes
Meerdere steelwratjes / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van een fibroom

Geen behandeling

Vanuit medisch oogpunt hoeft een fibroom niet behandeld te worden. Zowel weke als harde vleesbomen zijn onschadelijk. Er is geen verhoogd risico dat ze degenereren en zich ontwikkelen tot een vorm van huidkanker. Meestal stoppen ze op een gegeven oment met groeien en blijven dan hetzelfde qua omvang.

Wild vlees verwijderen

Het verwijderen van een wild vlees is meestal eenvoudig. Vaak wordt een fibroom verwijderd met behulp van cryotherapie waarbij de laesie diepgevroren wordt, met volledig herstel binnen 3 tot 4 weken. De cryotherapiebehandeling heeft geen verdoving nodig en is normaliter pijnloos.

Een andere eenvoudige behandeling is het chirurgisch verwijderen van de laesie met een scherp mesje. Dit gebeurt onder verdoving. Een steelwratje kan vaak door een huisarts weggeknipt wordt met een speciaal steriel schaartje.

Keloïd littekens zijn vaak goed te behandelen door middel van lasertherapie.

Prognose

Fibromen vormen vooral een cosmetisch probleem. Vanuit medisch oogpunt is deze bindweefselgroei volledig onschadelijk en is behandeling niet nodig. Fibromen worden echter vaak als cosmetisch storend ervaren, vooral die op het gezicht, de hals of in het genitale gebied. Kleding en sieraden kunnen ook vast komen te zitten in grotere (gesteelde) fibromen. Met een kleine chirurgische ingreep kan een fibroom echter meestal snel en eenvoudig worden verwijderd.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over wild vlees. Of tips geven over hoe om te gaan met een fibroom. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.