Diabetische dermopathie: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 17 maart 2023 by M.G. Sulman

Diabetische dermopathie (suikerplekken) wordt gediagnosticeerd bij maximaal 35 tot 40 procent van de diabetici. Hierbij zijn er meerdere roodachtige tot bruinachtige ronde atrofische gebieden zichtbaar, vooral aan de scheenbenen. De oorzaak is anno 2023 nog onduidelijk. Vermoedelijk ontstaan deze laesies door kleine traumata die je zelf niet opmerkt.

Diabetische dermopathie
Diabetische dermopathie/ Bron: Wikimedia Commons

Wat is diabetische dermopathie?

Diabetische dermopathie is een huidaandoening die gewoonlijk wordt aangetroffen op de onderbenen van mensen met diabetes. Men denkt dat het het gevolg is van veranderingen in de kleine bloedvaten die de huid van bloed voorzien en van kleine lekkage uit deze bloedvaten in de huid.

Synoniemen

De aandoening staat ook wel bekend als ‘suikerplekken’.

Wie krijgt het?

Diabetische dermopathie is de meest voorkomende huidafwijking bij mensen met diabetes. Grofweg 35-40 procent van de diabetici kan suikerplekken hebben, en het lijkt zelfs vaker voor te komen bij mensen met langdurige of slecht gecontroleerde diabetes. Suikerplekken worden vooral gezien bij oudere mannen.

Bij mensen die geen diabetes hebben, verschijnen de laesies vaak na een blessure.

Oorzaak van diabetische dermopathie

De exacte oorzaak van diabetische dermopathie is anno 2023 onbekend. Suikerplekken worden geassocieerd met beenblessures en men vermoedt dat ze een reactie zijn op trauma bij patiënten met diabetes die niet goed wordt beheerd. Slecht beheerde diabetes kan vaak leiden tot een slechte bloedsomloop en een slechte bloedsomloop kan op zijn beurt het vermogen van het lichaam om goed van wonden te genezen verminderen. Een verminderde bloedsomloop naar een gebied rond een verwonding verhindert een goede genezing, wat resulteert in de huidafwijkingen.

Symptomen van suikerplekken

Suikerplekken zijn rond of ovaal. Ze zijn glanzend, roodbruin van kleur en verschijnen in geclusterde vorm. Symptomen van diabetische dermopathie zijn onder meer:

  • Vlekken of laesies op de schenen, voorkant van de dijen, hoofdhuid, zijkanten van de voeten, borst en onderarmen
  • Vlekken zijn roze, bruin, rood of donkerbruin van kleur.
  • Het zijn ovale rode plekken van 0,5 tot 1 cm groot.
  • Het begint als kleine rode verhevenheden. Na verloop van dagen worden ze vlak en vertonen ze een lichte schilfering. Uiteindelijk verdwijnt de plek met achterlating van een bruine vlek, wat veel gelijkenis vertoont met een ouderdomsvlek.
  • Vlekken zijn vaak bilateraal (te vinden op beide schenen tegelijkertijd).

Onderzoek en diagnose

De arts zal informeren naar je klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek. De arts zal de vorm, kleur, grootte en locatie van de laesies evalueren om te zien of ze kenmerkend zijn voor diabetische dermopathie. In sommige gevallen moet mogelijk een biopsie worden uitgevoerd als er bezorgdheid bestaat over andere (kwaadaardige) huidaandoeningen.

Behandeling van diabetische dermopathie

De behandeling van diabetische dermopathie is gericht op het voorkomen van deze plekken. Bestaande laesies zullen na verloop van tijd vervagen. Een gezonde, gehydrateerde huid die vrij is van verwondingen, zal helpen voorkomen dat diabetische dermopathie zich verder ontwikkelt.

De belangrijkste maatregel die je kunt nemen is het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel. Ongereguleerde glucose is de grootste uitlokkende factor voor diabetische dermopathie. Beheersing van de bloedsuikerspiegel zal niet alleen helpen om diabetische huidaandoeningen onder controle te houden, het zal ook andere complicaties van diabetes helpen voorkomen. Dus twee vliegen in één klap.

Prognose

Er is geen specifieke behandeling voor diabetische dermopathie. Omdat de vlekken zelf onschadelijk en asymptomatisch zijn, is behandeling niet nodig. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf, hoewel de genezingstijd van persoon tot persoon kan verschillen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over diabetische dermopathie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.