Aambeien natuurlijk genezen en zelfzorgmaatregelen

Aambeien

Ook al praat bijna niemand erover, toch komen problemen met aambeien vrij vaak voor. Bijna 75 procent van alle mensen heeft ooit in hun leven te maken met deze vervelende kwaal. Afhankelijk van de omvang en locatie worden bij aambeien vier stadia onderscheiden. Het belangrijkste symptoom in alle stadia is de aanwezigheid van bloed tijdens stoelgang, wat zichtbaar is als helderrood bloed op het toiletpapier of op de stoelgang. Velen proberen het probleem op te lossen met zelfzorgmaatregelen.

Inhoud

Aambeien natuurlijk genezen

Toverhazelaar

Er bestaan een aantal natuurlijk behandelingsmethoden op basis van toverhazelaar of hamamelis, een struik uit de familie Hamamelidaceae. Deze kun je als zalfje aanbrengen in het anale gebied. Het heeft niet alleen een stelpende werking als de aambeien bloeden, maar het kan ook de pijn, jeuk en de zwellingen tegengaan.

Toverhazelaar
Toverhazelaar / Bron: Wikimedia Commons

Andere geneeskrachtige kruiden

Andere kruiden die vaak worden aanbevolen voor aambeien zijn:

 • Guldenroede (Solidago virgaurea), plaatselijk gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde om ontsteking van aambeien te verminderen.
 • Gotu kola (Centella asiatica), ook wel Aziatische Waternavel genoemd, wordt gebruikt voor spataderen, maar ook bij aambeien. Gotu kola kan een wisselwerking hebben met kalmerende medicijnen. Mensen met een voorgeschiedenis van leverziekte moeten Gotu kola met de nodige voorzichtigheid gebruiken.
 • Duizendblad (Achillea millefolium), een populair kruid in de Europese volksgeneeskunde. Dit kruid wordt van oudsher gebruikt om wonden en bloedende aambeien te behandelen. Duizendblad kan interageren met lithium en bloedverdunnende medicijnen. Mensen met een allergie voor ambrosia moeten voorzichtig met duizendblad omgaan.

Wetenschappelijk bewijs van het gebruik van deze kruiden ontbreekt anno 2021 nog vaak, maar professionele herboristen kunnen ze onder de juiste omstandigheden voorschrijven.

Zelfzorgmaatregelen bij aambeien

Smeer je binnenwerk

Een vezelrijk dieet met veel water, weinig suiker, geen laxeermiddelen en voldoende lichaamsbeweging, zorgen tezamen voor een zachtere stoelgang die gemakkelijk wordt uitgescheiden. Je kunt voordat je moet poepen ook de anus insmeren met vaseline. Breng deze ongeveer 1 cm diep in het rectum aan.

Beweeg elke dag

Door te harde ontlasting ga je hard persen bij het poepen en dat werkt aambeien in de hand. Iedere dag een half uur matig-intensief bewegen door te wandelen, te fietsen of te tuinieren, zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft. 

Bewegen
Dagelijks bewegen / Bron: Halfpoint/Shutterstock.com

Goede stoelganggewoonten

Neem goede stoelganggewoonten in acht:

 • voorkom te hard persen tijdens de stoelgang;
 • vermijd langdurig toiletbezoek;
 • stel toiletbezoek niet uit.

Een zachte hygiëne

Zorg voor een degelijke en zachte anale hygiëne, door niet te hard te vegen met zacht, ongeparfumeerd toiletpapeir (gebruik bij voorkeur een toiletdouche).

Hygiëne

Houd het anale gebied schoon. Baden (bij voorkeur) of eenmaal per dag met een douche de huid rond de anus zachtjes reinigen met warm water. Zeep is niet nodig en kan het probleem verergeren. Voorzichtig droog met een föhn na het baden.

Voorkom krabben

Aambeien kunnen behoorlijk irriteren en jeuk veroorzaken. Krabben kan tijdelijk de jeuk verlichten, maar geef niet toe aan de drang om te krabben. Hiermee kun je de tere adertjes beschadigen en de zaak alleen maar erger maken.

Vermijd zwaar tillen

Zwaar tillen en inspannende sportbeoefening kan hetzelfde effect hebben als zitten drukken op het toilet, wat aambeien in de hand werkt.

Neem regelmatig een zitbad

Neem twee tot drie keer per dag gedurende een kwartier een zitbad in ong. 10 cm water, waarbij je je knieën opgetrokken hebt. Het warme water verlicht de pijn en zorgt ervoor dat het anale gebied beter doorbloed wordt. Hierdoor zullen de gezwollen adertjes krimpen. Een zitbad bestrijdt tevens de klachten als branderigheid, pijn en jeuk rond de anus).

Koude kompressen

Als aambeien pijnlijk en gespannen aanvoelen, kan een koud kompres verlichting van de klachten geven. Een koud kompres op je anus kan de zwelling verminderen. 

Gebruik aambeienzalf

Lidocaïne vaselinecrème kan klachten als branderigheid en pijn verzachten. Lidocaïne verdooft de huid, waardoor je de jeuk niet meer voelt. Het werkt binnen enkele minuten.

Draag katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed geeft minder beschadiging van de huid. Ondergoed moet ook niet te strak zitten, aangezien een te strakke onderbroek (of string) voor extra knelling kan zorgen.

Huisarts raadplegen

Met deze behandelingen kun je proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Raadpleeg je arts als de klachten niet binnen enkele dagen afnemen, of als de klachten verergeren.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen bij ernstige aambeien of aanhoudende klachten / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://www.haemorriden.net/behandlung/galerie-heilpflanzen-id103407.html
  https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000077.htm
 • https://www.onlinedermatologie.nl/a-z/aambeien/
 • P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader’s Digest NV, Amsterdam, 2005.

Wikimedia Commons

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit

Aandoeningen buik

Aandoeningen

Aandoeningen Men spreekt van een ziekte of aandoening als er sprake is van een stoornis van de fysieke of psychologische functie die het welzijn en/of

Read More »
M.G. Sulman
M.G. Sulman
Scribent is al bijna 25 jaren werkzaam in het forensische werkveld. Hij heeft al meer dan 20 jaar (beroepsmatige) schrijfervaring en al maar dan 15 jaar schrijft hij artikelen op het gebied van gezondheid en psychologie. Hij volgt ieder jaar één of meerdere cursussen en trainingen op het gebied van gezondheid, psychologie en agogiek. Scribent houdt zijn artikelen over ziekten, aandoeningen en stoornissen (DSM-5) zo actueel mogelijk. Om die reden is hij geabonneerd op diverse (vak)bladen, zoals het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) en het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Ook schaft hij regelmatig nieuwe literatuur aan om zijn artikelen —daar waar nodig— aan te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *